iPhone geïntroduceerd op Apple-website.

20 jaar Apple.com is een reis door de geschiedenis van Apple [video]

De Apple-website bestaat alweer 20 jaar. In een drie minuten durende time-lapse video is te zien hoe niet alleen het design van de website, maar ook het design van Apple-producten in de afgelopen twintig jaar veranderd is.

iPhone geïntroduceerd op Apple-website.
Apple heeft een rijke historie aan producten en diensten. De Apple-website is dan ook al jaren de plek waar al deze producten in een digitale omgeving te bekijken zijn. Apple.com bestaat inmiddels al twintig jaar en in een video is uitgebreid te zien hoe niet alleen de Apple-website veranderd is, maar ook hoe Apple in het algemeen de afgelopen twintig jaar veranderingen doorgemaakt heeft.

Twintig jaar Apple.com

Apple.com begon in 1996 met een wat chaotisch ogende pagina met vooruitblikken op Mac OS 8 en de nieuwste Powerbook. Het design van de site was bovendien totaal anders. In plaats van een mooi gecentreerde pagina, was de site (zoals velen in die tijd) links uitgelijnd met een rode verticale menubalk. In 1998 kreeg de site een uiterlijk wat enigszins doet denken aan het huidige design: een grote afbeelding bovenaan met daaronder enkele kleinere afbeeldingen om producten uit te lichten. Maar pas in 2000, vele gekleurde iMacs later, stapte Apple over op het design zoals we dat nu kennen: een gecentreerde vormgeving met bovenaan enkele menuknoppen naar verschillende onderdelen en producten.

Powerbook op Apple.com.

Hoewel het design van de producten in de afgelopen twintig jaar behoorlijk veranderd is (wat waren alle MacBooks toch eigenlijk dik), is er qua marketingstijl van Apple weinig veranderd. Al sinds de begintijden worden nieuwe producten op nagenoeg dezelfde manier gepresenteerd, vaak met gecombineerde woorden als ‘new’ en ‘innovative’. Hoewel de website nu een stuk rustiger oogt, is de basis al die jaren nagenoeg gelijk gebleven. Wat ook opvalt is dat Apple qua prijs niet veel duurder geworden is (inflatie buiten beschouwing gelaten). Zo betaalde je voor de nieuwe 20-inch iMac in 2003 al een slordige $2200.

Steve Jobs geëerd op Apple.com.

Ook het eren van de overledenen doet Apple al sinds de beginjaren. In 2002 sierde George Harrison van The Beatles de frontpage, terwijl in 2011 ook Steve Jobs uiteraard geëerd werd. Verder stonden ook Nelson Mandela en Muhammed Ali nog groot op Apple’s beginpagina. Hieronder vind je de complete video van 20 jaar Apple.com, samengesteld door het YouTube-kanaal waxonaxon.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 25 oktober 2016, 10:42
Categorie Apple
Onderwerp geschiedenis

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.