Apple Car onder een doek.

Interview Tim Cook: ‘Apple Car zit nog in onderzoeksfase’

Gaat Apple nou een eigen auto maken of niet? In een interview legt Tim Cook uit hoe de ontwikkelingen van nieuwe product categorieën verlopen, zonder het woord auto in de mond te nemen. Zit de Apple Car nog in de ontdekkingsfase?

tim-cook-belastingGaat Apple nou een eigen auto maken of niet? De afgelopen maanden verscheen het ene gerucht na het andere, terwijl er ook veel auto-specialisten zich bij Apple aangesloten hebben. Maar wat heeft Tim Cook er zelf over te zeggen? In een interview met Fortune geeft hij iets meer prijs over de keuzes voor producten die Apple wel of niet maakt, waarbij het onderwerp auto al snel ter sprake komt.

Apple-auto nog in onderzoeksfase?

Tim Cook neemt het woord auto zelf niet in de mond, maar als ernaar gevraagd wordt geeft hij wel verdere uitleg over de keuzes die Apple maakt voor nieuwe productcategorieën. Zo geeft hij aan dat het mooie van Apple is dat er nieuwsgierige mensen werken. Ze onderzoeken technologieën en producten. Er wordt altijd nagedacht hoe Apple producten kan maken waar mensen van houden en iets aan hebben. Tim Cook benadrukt dat Apple over veel productcategorieën praat, maar dat ze uiteindelijk maar met een beperkt aantal aan de slag gaan. De nadruk ligt op het verbeteren van producten. “Het gaat ons er niet om, dat we de eerste zijn. We willen de beste zijn.”

Apple Car onder een doek.

Maar kan Apple het zich veroorloven om veel te investeren in een product, zonder het uiteindelijk op de markt te brengen? Apple besluit pas een product uit te brengen zodra er zakken vol geld geïnvesteerd moeten worden in zaken als gereedschap en machines. Mensen inhuren om de mogelijkheden van een nieuw product te onderzoeken, telt nog niet. In zo’n onderzoekfase heeft Apple nog geen concrete plannen om een product uit te brengen. De Apple Car zit in die fase, al durft Cook zelf het woord niet in de moeite te nemen. “Ik kan niets zeggen over dat gebied, waar u het over heeft”, aldus Cook. Maar als we grote hoeveelheden geld gaan investeren, committeren we ons eraan.

Eerdere geruchten wekten de indruk dat Apple niet tevreden zou zijn over hoe de ontwikkeling van de Apple Car loopt.

iPhone-verkopen en Apple Pay

Tim Cook liet zich ook uit over de verkopen van de iPhone. Uit de laatste kwartaalcijfers bleek dat de groei er langzaamaan wel uit is, waardoor het aantal verkochte iPhones en de algehele omzet niet significant hoger zijn dan het jaar ervoor. Tim Cook zegt dit niet belangrijk te vinden, omdat het juiste doen en het juiste product maken belangrijker is.

Ook over Apple Pay had Tim Cook een kleine mededeling. Zo zegt hij dat Apple er alles aan doet om Apple Pay op meerdere plekken beschikbaar te maken. Reken er echter niet op dat hij doelt op meerdere landen, omdat hij hier verwijst naar specifieke winkels en locaties. Over een verdere uitrol in andere landen wordt helaas niet gesproken.

Tim Cook spreekt over nog enkele andere details, zoals de uitbreiding naar India en de bouw van het nieuwe hoofdkantoor van Apple. Alle verdere details vind je terug in Fortune’s interview.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 22 februari 2016, 16:37
Categorieën Achtergrond, Apple
Onderwerpen apple car, tim cook

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.