storage-16gb-smartphones

Apple aangeklaagd over verminderde opslagruimte op iPhones

Apple is aangeklaagd omdat er op iPhones, iPods en iPads minder opslagruimte beschikbaar is dan op de verpakking staat, omdat iOS 8 veel ruimte in beslag neemt.

storage-iphone-5cAls je een 128GB iPhone koopt, is daarvan maar 114GB beschikbaar voor het installeren van apps. Het is gebruikelijk dat fabrikanten de totale opslagruimte noemen. Maar toch heeft dat in de VS nu geleid tot een aanklacht wegens vermeende misleiding. De aanklagers menen dat Apple het opslaggeheugen van iPhones te optimistisch presenteert, zeker nu iOS 8 veel meer gigabytes inneemt dan eerdere iOS-versies. Vooral bij iPhones met weinig opslagruimte zoals 8GB of 16GB hakt de gemiddelde omvang van iOS 8 van rond de 3GB er behoorlijk in. De aanklagers vinden dat Apple de werkelijk beschikbare hoeveelheid opslag moet vermelden.

Toch doet Apple het niet eens zo slecht ten opzichte van andere fabrikanten. Uit een vergelijking van een tijdje geleden bleek dat de iPhone 5c de koning is als het om vrije opslagruimte gaat. Van de beloofde 16GB is er 12,6GB beschikbaar voor apps, terwijl dat bij andere smartphones veel minder is. Vooral Samsung blijkt de toestellen vol te proppen met ongewenste software. Dat er niet exact 16GB opslagruimte beschikbaar is, komt onder andere omdat het besturingssysteem ook ruimte inneemt.

storage-16gb-smartphones

Eigenlijk zouden de aanklagers de praktijken van alle smartphonefabrikanten moeten aanvechten, maar ze hebben ervoor gekozen om de pijlen op Apple te richten. Wellicht omdat dat de meeste publiciteit oplevert. Apple zou bij aankoop van een iPhone duidelijker moeten communiceren hoeveel ruimte wordt ingenomen door het besturingssysteem, vinden de Amerikanen die zich gedupeerd voelen. William Anderson, van advocatenkantoor Cuneo Gilbert & Laduca spreekt krasse taal uit:

We feel that there are a substantial number of Apple consumers that have been shortchanged, and we’ll be pursuing the claims vigorously.

Het gaat daarbij om het feit dat iOS 8 tot wel 23,1 procent van de vrije opslagruimte in beslag kan nemen bij iPods. Bij de iPhone 5s is dat 18,1 procent. Apple noemt in de kleine lettertjes wel dat de werkelijke opslagruimte lager kan zijn dan aangegeven, maar de aanklagers vinden dat dit niet duidelijk genoeg wordt gecommuniceerd. Ze beschuldigen Apple ook van het exploiteren van het ruimtegebrek, door iCloud-abonnementen aan te bieden. Ze strooien er nog wat extra drama overheen door te zeggen dat je vooral met ruimtegebrek te maken krijgt op dierbare momenten, zoals bij het filmen van een toneelstukje van je kleinkinderen of een huwelijksvoltrekking. In wanhoop sluit je dan maar een iCloud-abonnement af:

Using these sharp business tactics, defendant gives less storage capacity than advertised, only to offer to sell that capacity in a desperate moment, e.g., when a consumer is trying to record or take photos at a child or grandchild’s recital, basketball game or wedding.

In 2011 kreeg Apple ook al te maken met een soortgelijke aanklacht, waarbij ze hebben gewonnen. Andere fabrikanten krijgen ook regelmatig dergelijke aanklachten binnen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 31 december 2014, 19:06
Categorie Apple
Onderwerp opslagruimte

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.