‘Apple-aandelen betere investering dan Apple-producten’

Informaticastudent Kyle Conroy heeft uitgezocht of het beter is om Apple-producten te kopen dan om het geld dat je zou uitgeven te investeren in Apple-aandelen.
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

apple logoKyle Conroy, een informaticastudent aan de universiteit van Berkeley, heeft een aparte vraag uitgewerkt: is het beter om Apple-producten of Apple-aandelen te kopen? Hij keek naar alle Apple-producten die in 1997 geïntroduceerd zijn en berekende hoeveel geld je zou hebben verdiend als je geen Apple-spullen had gekocht, maar het geld had geïnvesteerd in aandelen. Bij de introductie van de Powerbook G3 in 1997 betaalde je $5.700 voor het apparaat en je krijgt er nu $10 voor op eBay. Had je dat bedrag destijds in aandelen gestoken, dan zou je nu $330.563 op de bank hebben staan.

Hoewel Conroy’s onderzoek leuk is bedacht, is het tegelijk een open deur: bij beleggen heb je een kans dat je aandelen meer waard worden. Bij de aankoop van een MacBook of iPhone heb je maar één zekerheid: na een paar jaar is zo’n product niets meer waard. De truc is misschien om niet bij elk nieuw product naar de winkel te rennen, maar eens een generatie over te slaan. Van het geld dat je daarmee bespaart koop je aandelen en over een jaar of tien heb je van twee kanten geprofiteerd: je kunt nog steeds Apple-producten gebruiken en hebt ondertussen een mooie koerswinst gemaakt – er vanuit gaande dat de stijging nog wel even doorzet.

De volledige lijst met producten en originele aankoopprijs is op het blog van Kyle Conroy te zien. Had je de eerste generatie iPhone van $499 niet gekocht maar omgezet in aandelen, dan zou dat nu $1459,91 waard zijn. Uit de cijfers blijkt niet goed of je de iPhone 3G of de iPhone 3GS had moeten kopen of overslaan: volgens de tabel werd de iPhone 3GS in juni 2008 geïntroduceerd en de iPhone 3G in juni 2009… daar klopt iets niet.

apple aandeel

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 26 april 2010, 15:24
Categorie Apple
Onderwerpen aandelen, apple

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.