iPad importeren vanaf nu toegestaan in Israël

Minister Moshe Kahlon van communicatie heeft officieel toestemming gegeven om de iPad te importeren in Israël. Er blijkt echter iets vreemds aan de hand: niet Wi-Fi, maar de belangen van het zoontje van de Israëlische president lijken een rol te spelen.

shimon peresIsraël was de afgelopen tijd in het nieuws omdat het er niet was toegestaan de iPad te importeren. iPads werden door de douane op de luchthaven van Tel Aviv in beslag genomen, vermoedelijk omdat er iets met de Wi-Fi-functionaliteit niet in de haak was. Minister Moshe Kahlon van Communicatie heeft nu officieel toestemming gegeven om de iPads in Israël te importeren, maar er blijkt iets vreemds aan de hand: Israëlische kranten denken dat het probleem niet met Wi-Fi te maken heeft, maar met financiële belangen van iDigital. Dit distributiebedrijf is in handen van Nechemia Peres, zoon van de Israëlische president Shimon Peres (foto).

Reizigers werden nogal overvallen door de maatregel: zonder verdere aankondiging werden iPads in beslag genomen. Ze konden de iPad in opslag geven, in afwachting van verdere stappen, maar moesten $12 per dag betalen voor de de opslag. Gelukkig is er nu meer duidelijkheid: het ministerie van Communicatie heeft een intensieve technische test uitgevoerd en is erachter gekomen dat er geen gevaar dreigt. Toch is nog steeds niet helemaal duidelijk wat er mis was met de iPads. Volgens de Israelische krant Ha’aretz heeft minister Kahlon helemaal geen opdracht gegeven tot het importverbod. Hij zou zelfs niet eens op de hoogte zijn geweest.

Mogelijk is er een verband met de zoon van de Israëlische president Shimon Peres. Die is namelijk eigenaar van iDigital, een bedrijf dat de exclusieve rechten heeft om Apple-producten in Israël te verkopen. iDigital moet met lede ogen aanzien dat mensen iPads uit het buitenland importeren. Zelf moeten ze wachten tot de iPad over twee of drie maanden naar Europa komt (en misschien nog wel veel later naar Israël). Wie nu precies het importverbod heeft bedacht is nog steeds onduidelijk, maar het is in ieder geval iemand die niet begreep dat zoiets meteen wereldwijd de aandacht krijgt. Op zich heeft Israël het recht om apparaten te weren die niet zijn goedgekeurd. In de Verenigde Staten is het ook pas toegestaan om elektronica te verkopen wanneer de FCC daarvoor goedkeuring heeft gegeven. De vraag is alleen of de Wi-Fi-functionaliteit van de iPad een gevaar vormde voor de Israëlische draadloze netwerken. Er zijn namelijk al jaren apparaten in gebruik die een veel sterker Wi-Fi-signaal afgeven.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 26 april 2010, 11:16
Categorie Achtergrond

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.