‘Apple verwijderde 25.000 gokapps uit de App Store’

Apple heeft bevestigd dat er talloze illegale gokapps zijn verwijderd uit de App Store. Het gaat hierbij vooral om apps die gericht waren op Chinese gebruikers. Chinese staatsmedia hadden eerder al kritiek op de aanwezigheid van gokapps.

Volgens de Chinese staatsomroep CCTV gaat het om 25.000 gok- en casino-apps en apps waarin nep-loterijen werden aangeboden. Apple heeft in een reactie aangegeven dat “gokapps illegaal en niet toegestaan zijn in de App Store”, maar wilde het aantal van 25.000 niet bevestigen. Wel geeft het bedrijf toe dat er “veel apps en ontwikkelaars zijn verwijderd voor het verspreiden van illegale gokapps in onze App Store”. Ook is Apple vastbesloten om illegale gokapps in de App Store op te sporen en te verwijderen.


Eerder kreeg Apple al kritiek in China omdat er VPN-apps in de App Store te vinden zijn. Deze apps werden ook uit de App Store verwijderd, omdat ze volgens de regelgeving in China illegaal zijn. Bij het verwijderen van de gokapps ligt de situatie iets anders: hierbij speelden de Chinese staatsmedia een belangrijke rol. Zij bekritiseerden Apple omdat de zelfopgelegde regels rondom gokapps niet werden nageleefd. Bij het zoeken naar ‘gokken’ en ‘loterij’ verschenen honderden illegale apps, waarbij het in veel gevallen om oplichting ging. Het aantal van 25.000 is eigenlijk niet zoveel, als je bedenkt dat er 1,8 miljoen apps in de Chinese App Store te vinden zijn. “We verwijderen liever geen apps, maar net als in andere landen, volgen we de lokale wetgeving”, zei CEO Tim Cook vorig jaar over het offline halen van apps.

Gokapps verwijderd

Gokapps verwijderd uit App Store

Eerder deze maand begon Apple al met het terugdringen van gokapps, om frauduleuze activiteiten te voorkomen. Daarbij ging er ook wel eens iets mis. Zo zagen ontwikkelaars van onschuldige sociale apps opeens dat hun app was verwijderd, omdat er mogelijk onderwerpen als gokken en verslaving ter sprake konden komen. In 2014 scherpte Apple de richtlijnen over gokken en medische info veel meer aan.

Ook Nederland heeft ermee te maken gehad: in 2016 deed de Kansspelautoriteit een oproep om gokapps uit de Nederlandse App Store te verwijderen. Dat had effect, want een halfjaar later waren er meer dan 50 gokapps uit de Nederlandse App Store gehaald.

Bekijk ook

Meer dan 50 gokapps uit Nederlandse App Store verwijderd

Apple heeft opnieuw apps uit de App Store verwijderd. Het gaat in totaal om 55 gokapps die volgens de Nederlandse wetgeving verboden zijn. De Kansspelautoriteit deed daarom het verzoek om de apps te laten verwijderen uit de Nederlandse App Store.

Reacties: 1 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.