Football Meister: voorspel voetbalstanden in Nederlandse app

Football Meister is een nieuwe Nederlandse app voor de iPhone en Android waarmee je voetbalwedstrijden kunt voorspellen tegen vrienden. Onder andere de Eredivisie en Premier League worden ondersteund.
Bart Breij - · Laatst bijgewerkt:

Football Meister voor iPhone en AndroidOp de dag dat de Eredivisie begint, komt de Nederlandse ontwikkelaar Green Orange met een applicatie voor de iPhone en Android die de spanning naar de eerste voetbalwedstrijd van het seizoen nog wat opvoert. Met Football Meister kun je de voetbalstanden van allerlei competities zoals de Eredivisie, de Premier League en KNVB Beker voorspellen tegen vrienden. Het gaat er natuurlijk om wie zich aan het eind van het seizoen de Football Meister mag noemen.

Het moment van verschijning van Football Meister op de dag dat de Nederlandse Eredivisie en de Duitse Bundesliga beginnen, is geen toeval. Het is precies zoals Green Orange uit Oldenzaal het gepland heeft om zoveel mogelijk aandacht te vergaren voor aanvang van het nieuwe voetbalseizoen. Het laat zien hoe hoog de ontwikkelaar inzet op haar nieuwe kindje. Nadat wordt afgetrapt met de ondersteuning van de populaire Engelse Premier League, de Primera Division en de Serie A, worden later nog andere competities uit bijvoorbeeld België, Brazilië en Portugal toegevoegd. Dan staat zelfs een uitrol naar andere sporten in meerdere apps op het programma. Als het aan de ontwikkelaar ligt, wordt de naam ‘Meister’ binnenkort ook vooraf gegaan door begrippen als NHL en Baseball.

Football Meister draait voornamelijk om het vergelijken van verwachte standen tegen je vrienden. Op de speeldag voorspel je de uitslagen van de wedstrijden die die dag worden gespeeld. Het gaat daarbij puur om de eindstand. Wie er scoort, wie een gele kaart pakt en wie een strafschop neemt, maakt allemaal niet uit. Je kan een wedstrijd één keer voorspellen. Mits je daarvoor kiest, krijgen je vrienden de voorspelling te zien en zie je ook wat zij voorspellen voor de aankomende wedstrijden. Nadat de wedstrijd gespeeld is, zie je natuurlijk wie er met de punten vandoor gaat. Het leaderboard wordt tijdens de wedstrijd geüpdatet. Voor elke voorspelde wedstrijd krijg je 1 punt, voor de juiste winnaar 3 punten en de juiste score levert 6 punten op.

Maar het zullen niet alleen de vrienden zijn die je voorspellingen meekrijgen. Green Orange heeft ook een kantoor in Londen en aan onderstaande trailer is goed te zien dat de ontwikkelaar inzet op het echte Britse voetbalgevoel, waarbij fans van clubs massaal cafés opzoeken om aldaar een wedstrijd te beleven. Dat zie je in de applicatie terug in de functie ‘Places’. Dat werkt nu nog niet, maar binnenkort moet je daarmee kunnen inchecken in bijvoorbeeld een kroeg of een voetbalstadion om je voorspelling te vergelijken met andere deelnemers van het spel.

In het vriendenoverzicht en op je eigen profielpagina zie je een ranglijst van je vrienden met hun stand in jouw lijst en het aantal goed voorspelde wedstrijden. Dat betekent ook dat mensen die (goed) gokken op allerlei wedstrijden in Europa, veel sneller punten vergaren dan mensen die zich alleen bezighouden met de Eredivisie. Het zou leuk zijn als het aantal punten ook per competitie zichtbaar wordt. Qua opzet is Football Meister veel meer een spel dan een sociaal netwerk. Er is geen mogelijkheid om in de applicatie te communiceren met andere spelers – dat doe je maar via de deelfuncties op Twitter en Facebook – en je kan ook niet pochen met het aantal vrienden dat je hebt. Het gaat echt om de voorpret en de spanning van standen voorspellen.

Hoe intensief het spel zich aan je mag opdringen, heb je gelukkig zelf in de hand. Onder de instellingen op je profielpagina kun je instellen of je berichten automatisch wilt delen en wat je deelt met je vrienden (voorspellingen van alle clubs of alleen je favoriete club). Bij notification settings kun je voorts uitgebreid aangeven waarvoor de applicatie pushberichten mag sturen. Alleen bij goals en resultaten van je favoriete team of alle wedstrijden waarop je gokt? Wil je voorspellingen van vrienden meekrijgen? Geaccepteerde invites en het behalen van een badge: voor alles is een pushbericht beschikbaar, maar je kan ze eenvoudig uitschakelen.

https://www.youtube.com/watch?v=5jBY2xlIZi0

Football Meister is ter introductie voorlopig gratis te downloaden. Daarna komt er een live-versie met advertenties en een Pro-versie zonder. De makers willen dan geld verdienen met het aanbieden van ‘premium locaties’ in de Places-functie, waarbij een sponsor als Grolsch bijvoorbeeld het Twente-stadion kan claimen. Spelers kunnen tegen betaling in statistieken van teams duiken om aankomende wedstrijden beter te kunnen voorspellen. Die zaken zijn nog niet aan de orde, maar daar is wat Green Orange aan denkt, vertrouwt ontwikkelaar Mark Boerrigter ons toe.

De applicatie ziet er strak uit met een fraaie, donkerblauwe kleurtint. Laden duurt optisch lang omdat er een aparte animatie voor in beeld komt en we konden op een gegeven moment geen voorspellingen van een wedstrijd meer zien van vrienden, waar dat eerder nog wel kon. De makers hebben het in de smiezen en hebben al een update bij Apple ingediend die het moet verhelpen dat de app soms crasht nadat hij op de achtergrond gedraaid heeft.

Natuurlijk valt of staat een app als dit bij de bereidwilligheid van je vrienden en kennissen om mee te spelen, maar Football Meister is een veelbelovende applicatie die er voor kan zorgen dat wedstrijden van clubs waar je niets mee hebt, opeens erg spannend worden.

Downloaden: Football Meister (gratis, introductieprijs)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 5 augustus 2011, 17:00
Categorieën Nederlandse apps, Sociaal netwerken
Onderwerpen football meister, gokken, poule, uitslagen, voetbal

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.