iculture-app-gemist
App Gemist

App Gemist: Uit de Doofpot, Ziggo Bapp, PhotoSync en nog veel meer

Deze week in de App Gemist samen muziek afspelen met Jam, de ochtendapp Morning, bellen met Ziggo Bapp en nog veel meer.
Bart Breij - · Laatst bijgewerkt:

photosyncWakker worden met een dashboard waarop je het weer, het nieuws en je agenda ziet. En afsluiten met een applicatie waarmee je samen met andere feestgangers de muziek bepaalt. Van vroeg tot laat, voor elk moment van de week hebben we wel een app in deze App Gemist – waarin we elke zaterdag terugblikken op de iPhone- en iPad-apps die we afgelopen week hebben besproken. Ontspannen met Sleepsounds HQ, bellen met Ziggo Bapp, een virtueel klaslokaal in ClassDojo, fot’s uitwisselen tussen iPhone en Android en nog veel meer.

AG ClassDojoClassDojo – ClassDojo is een bijzondere app waarmee ouders en leerkrachten het gedrag en de prestaties van schoolgaande kinderen kunnen bijhouden. In de applicatie kunnen leerkrachten gegevens over het leergedrag van leerlingen verzamelen, verwerken en delen met ouders en collega’s. Zo kunnen ze beter feedback geven, terwijl ouders de vorderingen van hun kind kunnen volgen. De gratis app, die ook in het Nederlands beschikbaar is, werd deze week geüpdatet met een spraakmakende messaging-functie, waarmee docenten privé-berichten of groepsmededelingen aan ouders kunnen sturen.
Downloaden: ClassDojo (gratis, universeel, iOS 6.0+)

AG WegWijs iPhoneWegWijs – WegWijs is een nieuwe navigatie-app voor wandelaars, gemaakt door de Nederlander Maik Verbaan. Maik heeft lang gewerkt aan deze app, die met augmented reality de weg wijst. Volgens de maker is het de enige app die op deze manier voetgangers laat navigeren. WegWijs (€1,79) laat je rondkijken via beelden van de iPhone-camera, waarbij een duidelijke gele lijn aangeeft in welke richting je moet lopen.
Downloaden: Slimmer lopen – WegWijs! (€1,79, iPhone, iOS 7.0+)

AG QuestionMarkQuestionmark – Met een ‘supermarktsafari’ is vandaag de vernieuwde iPhone-app Questionmark een tweede leven begonnen. De vanaf 2012 verkrijgbare applicatie heeft een doorstart gemaakt met een nieuwe app en een torenhoge ambitie. Met de app moet je over een tijdje alle producten uit de Nederlandse supermarkten kunnen scannen op de waardes volksgezondheid, milieu, mensenrechten en diervriendelijkheid. Inmiddels kan je meer dan 23.000 producten scannen met de camera, waar je steeds een beoordeling op die vier punten bij kan lezen. Is dat niet lastig, met al die keurmerken met dubbele agenda’s? In gesprek met een van de makers. “We gaan niet in op marketingpraatjes en vertrouwen niemand op hun blauwe ogen.
Downloaden: Questionmark (gratis, universeel, iOS 5.0+)

AG FashmobFashmob – Een Marktplaats voor mode, dat is de nieuwe Nederlandse app Fashmob. Na de gelijknamige website moeten de iPhone- en iPad-app nog meer fashionista’s aan elkaar verbinden. Elke gebruiker kan een soort Pinterest-achtige pagina maken van kledingstukken en accessoires die je niet meer draagt en kwijt wilt. Je kan je favoriete verkopers meteen volgen om op de hoogte te blijven van de volgende items.
Downloaden: Fashmob (gratis, universeel, iOS 6.0+)

AG Uit de DoofpotUit de Doofpot – Mensen in de Verenigde Staten zijn de proefkonijnen voor anonieme sociale netwerken waarin je geheimen kan opbiechten. Dat schreven we zondag naar een aanleiding van ons onderzoek naar de duistere kant van sociale netwerken-apps. De grootste van de apps in die categorie is Secret, en die is nog steeds niet in Nederland te downloaden. Maar dat wil niet zeggen dat er geen alternatieven zijn. Het Nederlandse Uit de Doofpot staat klaar om de Secret van Nederland te worden.
Downloaden: Uit de Doofpot: anonieme, oprechte bekentenissen (gratis, universeel, iOS 6.0+)

AG Ziggo BappZiggo BappZiggo heeft vandaag de iOS-app Ziggo Bapp in de App Store uitgebracht. Hiermee is het mogelijk om vanaf de iPhone te bellen met je vaste telefoonnummer. Hierbij maakt de app gebruik van internet voor telefoongesprekken. Hoewel iedereen de app al kan downloaden, is hij enkel door een kleine groep abonnees te gebruiken. Ziggo spreekt over een test onder drieduizend abonnees. Deze testers worden via e-mail ingelicht door Ziggo. Het is nog niet duidelijk wanneer de nieuwe app voor iedereen beschikbaar wordt gesteld.
Downloaden: Ziggo Bapp (gratis, iPhone, iOS 7.0+)

AG PhotoSyncPhotoSync – Stap je over van iPhone naar Android? Of mogen we je verwelkomen als ex-Android gebruiker en nieuw vast iPhoneclub-lezer? Als je foto’s en video’s wil overhevelen van Android naar iPhone of andersom, kan je nu terecht bij de applicatie PhotoSync voor iPhone en iPad. De applicatie liet je al foto’s versturen naar Mac, Windows, NAS-netwerkschijven en talloze cloudservices. Ook kon je foto’s al vanaf je computer op je telefoon zetten. Nu kan je de foto’s dus ook kopiëren naar je nieuwe mobiel. We leggen de verschillende functies simpel uit.
Downloaden: PhotoSync (€2,99, universeel, iOS 5.1.1+)

AG KloutKlout – De iPhone-app Klout bestaat alweer een tijdje, maar is bij het grote publiek niet echt bekend. Met de app kun je zien wat je invloed op sociale netwerken is. Die invloed wordt aangegeven met een score, de Klout Score. Je score wordt bijvoorbeeld gebaseerd op het aantal followers dat je op verschillende sociale netwerken hebt. In een nieuwe update gooit de gratis dienst het roer helemaal om. De compleet vernieuwde Klout for iPhone blijft nog steeds trouw aan het originele idee om je online invloed te kunnen inzien, maar gaat gebruikers ook helpen om die online invloed te optimaliseren. Het devies: nieuws ontdekken en met je netwerken delen.
Downloaden: Klout for iPhone (gratis, iPhone, iOS 7.0+)

AG BijbelBijbel – Terwijl je de Bijbel natuurlijk prima in je eentje kunt lezen, maakt de populaire applicatie Bijbel er met de laatste grote update toch vooral een sociaal aspect van. Het is een van de eerste Bijbel-applicaties in de App Store en inmiddels alweer aanbeland bij versie 5.0. Samen de Bijbel ontdekken en delen is de nieuwe insteek. Het is met ruim 130 miljoen gebruikers ‘s werelds populairste Bijbel-applicatie voor iPhone en iPad en gaat mee in een trend van ontwikkelaars die sociale functies en gamification in hun apps verwerken. In feite ontstaat hiermee weer een heel nieuw sociaal netwerk.
Downloaden: Bijbel (gratis, universeel, iOS 5.0+)

Ag SellySelly – Omdat steeds meer mensen kopen via internet en daarbij vooral zoeken op de laagste prijs, krijgen winkeliers en vakmannen in de straat een knauw. Veel winkelpanden staan leeg en veel retailers verkeren in zwaar weer. De nieuwe Amsterdamse startup Selly gaat een uitdagende missie aan. Een iPhone-app moet ervoor zorgen dat de vakmensen uit speciale winkels ook online hun advies kunnen geven aan de klant – met als doel die klant alsnog naar de winkel toe te krijgen.
Downloaden: Selly (gratis, iPhone, iOS 6.0+)

Ag CarouselCarousel – Dropbox heeft een nieuwe app uitgebracht: Carousel. Dit is een app om foto’s en video’s op te slaan en met elkaar te delen. Carousel maakt gebruik van technologie van Snapjoy, een bedrijf dat Dropbox in december 2012 overnam. Het plan is dat Carousel dé plek is waar je je digitale foto’s opslaat. Een soort Flickr dus, maar dan sterker gericht op het delen van foto’s en video’s. Delen gebeurt in een soort chatvenster, op basis van telefoonnummer of e-mailadres. Het maakt daarbij niet uit of de ontvanger een Dropbox-gebruiker is.
Downloaden: Carousel (gratis, iPhone, iOS 7.0+)

Ag HoofdletselHoofdletsel – Niet iedereen zal weten hoe je een hersenschudding precies herkent, of een sporter met hersenletsel het beste kunt behandelen na zijn val. Bovendien blijkt uit onderzoek dat hersenletsel vaak wordt onderschat. Daarom hebben organisaties als de KNVB, KNHB en het Rode Kruis een praktische applicatie uitgebracht. De Hoofdletsel app helpt met vaststellen of iemand een hersenschudding of ander hersenletsel heeft en geeft praktische adviezen voor de behandeling langs de lijn. Op die manier zijn coaches, scheidsrechters en omstanders altijd op de hoogte van de stappen die ze bij ongevallen moeten nemen.
Downloaden: Hoofdletsel (gratis, iPhone, iOS 6.0+)

Ag DowndetectorDowndetector – Een storing, bijvoorbeeld van de ING of Whatsapp, roept vaak frustraties op. Als het te lang duurt is het tegenwoordig zelfs nieuws. Niet zo gek dus, dat ondernemer Tom Sanders daar handig op inspeelde door de eerste Nederlandse app te maken die een overzicht van alle storingen biedt. In de vandaag verschenen app Downdetector zie je 280 Nederlandse diensten op een rij, met achter hun naam een storingscurve. De app is een verlengde van de website allestoringen.nl en is ontwikkeld omdat steeds meer mensen via een smartphone de site bezochten. Sanders: “En steeds ‘storing Vodafone’ op je toetsenbordje intikken blijft irritant, dus toen zijn we een app gaan maken. Zo is informatie veel sneller binnen bereik.
Downloaden: Downdetector (gratis, universeel, iOS 7.0+)

AG SleepSounds HQSleepSounds HQ – Als er een prijs was voor de langste App Store-beschrijving, ging deze met vlag en wimpel naar het nieuwe SleepSounds HQ. In een lange lap tekst proberen de ontwikkelaars ons iedere functie tot in detail uit te leggen. Dat kan beter. Wat de handige app namelijk simpelweg doet is geluiden afspelen, zodat je goed kunt werken, slapen of ontspannen. De 500 natuurlijke geluiden lopen uiteen van een ‘Balinees rijstterras’ tot ‘het gegons van een Nederlandse snelweg’ of het gedreun van ‘vaatwassers en draaiende wasmachines’. Voor ieder wat wils dus. Naast geluiden beluisteren kun je ook persoonlijke mixen samenstellen, afbeeldingen bekijken of een sleeptimer instellen.
Downloaden: SleepSounds HQ (€1,79, iPhone, iOS 7.0+)

AG Morning iPhoneMorning – De ontwikkelaars van dashboard-app Morning hebben eindelijk een logische beslissing genomen. Vorige zomer brachten ze een handige app uit die mensen in de ochtend een snel overzicht van de komende dag wil bieden, maar alleen voor de iPad. De kans dat mensen ‘s ochtends slaperig meteen naar hun iPad grijpen is echter nogal klein. Nu is de Nederlandstalige app ook voor de iPhone beschikbaar, zodat we iets eenvoudiger in een scherm het weer, verkeer, nieuws, taken en herinneringen kunnen bekijken. De applicatie hanteert hetzelfde strakke uiterlijk als de iPad-versie, alleen met horizontale balken in plaats van panelen met verschillende groottes.
Downloaden: Morning (€3,59, universeel, iOS 7.0+)

AG Jam. iPhoneJam. – We hebben wel eens eerder geschreven over apps waarmee je samen met vrienden een afspeellijst met muziek kan maken. Soundrop FM en SkyJuke behoren tot de betere apps in zijn soort, maar laten nog altijd te wensen over. Apps in dit genre hebben nog wel eens het trekje instabiel te zijn. Of het manco dat vrienden je afspeellijst helemaal niet kunnen vinden. Jam. heeft het vriendengedeelte alvast gedekt. Door je aan te melden met Facebook, hoef je niet meer handmatig andere gebruikers van Jam. toe te voegen. Maar ook op andere punten scoort de app.
Downloaden: Jam. (gratis, iPhone, iOS 7.0+)

AG StackablesStackables – Toen fotobewerker Stackables in februari voor iPhone werd uitgebracht kreeg de app veel lof. Nu is de applicatie van fotograaf en app-maker Samer Azzam, tevens de ontwikkelaar van het populaire ProCam, ook voor de iPad beschikbaar. Een goed moment om de app, die gebruikers lagen over elkaar heen laat leggen om de gewenste effecten te bereiken, eens beter te bekijken. Weet de app zich genoeg te onderscheiden, en op welke manier? Is dit, kortom, echt “the next big photo filter app”, zoals sommige reviewers beweren?
Downloaden: Stackables voor iPad (tijdelijk €0,99, iPad, iOS 7.0+)
Downloaden: Stackables voor iPhone (tijdelijk €0,99, iphone, iOS 7.0+)

Alleen voor iPad

AG Lightroom iPadAdobe LightroomAdobe heeft een iPad-versie van Lightroom uitgebracht. Met de iPad-app kun je RAW-bestanden van je camera via een omweg bewerken: via Lightroom voor de desktop wordt een aangepast, kleiner bestand gemaakt, dat via Adobe’s Creative Cloud met de iPad wordt gesynchroniseerd. Dit bestand kun je wijzigen zonder dat de originele instellingen in het RAW-bestand worden overschreven. De app laat je uiteraard ook gewoon foto’s opgeslagen op de iPad bewerken en biedt een manier om alle geschoten beelden te organiseren.
Downloaden: Adobe Lightroom (gratis, iPad, iOS 7.0+)

AG WordPerfect X7 iPadWordPerfext X7 – Flashback naar de jaren negentig van de vorige eeuw. Thuis had je een Star LC10 matrix-printer staan, je maakte presentaties in Harvard Graphics en voor tekstverwerken was er maar één logische keuze: WordPerfect. Vooral geliefd vanwege het ‘onderwaterscherm’ (alt-F3), waarbij het documentscherm in tweeën werd gedeeld. In de onderste helft van het scherm kon je zien welke opmaakcodes er in de tekst waren verborgen. Twintig jaar later bestaat WordPerfect nog steeds en is zelfs op de iPad te installeren. Al zul je er wel wat moeite voor moeten doen, met een omweg via de Amerikaanse App Store.
Downloaden: WordPerfect X7 (gratis, iPad, iOS 6.0+, alleen via Amerikaanse App Store)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 17 juli 2014, 20:29
Categorieën Apps, Round-up
Onderwerp app gemist

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.