Antenneproblemen iPhone 4 blijven gemoederen bezighouden

De problemen met de antenne van de iPhone 4 blijven mensen bezighouden. Een software-update gaat geen oplossing bieden en een filmpje van TUAW geeft meer duidelijkheid over de signaalsterkte bij het vastpakken.

iphone dead spotHet begint inmiddels een langdradig verhaal te worden, maar er zijn ook nog steeds mensen die precies willen weten hoe het nu zit met de antenneproblemen van de iPhone 4. Vandaar dat we hier een paar nieuwe ontdekkingen hebben samengevat: een Nederlandse brief van Apple, Gizmodo bevestigt nog eens dat een software-update het probleem niet gaat oplossen en een filmpje van TUAW geeft duidelijker aan hoe de signaalsterkte varieert bij het vastpakken van de iPhone.

Nederlandse brief

Er is nu een Nederlandse versie van de open brief van Apple verschenen, waarin je nogmaals kunt teruglezen hoe Apple op wat naïeve wijze zich plotseling realiseert dat probleem niet de antenne is, maar de hoeveelheid getoonde streepjes. Die kloppen al sinds de lancering van de originele iPhone niet, maar een software-update gaat het oplossen, zo is te lezen in de brief.

Mensen die last hebben van wegvallende streepjes staan gewoon in een gebied met slecht bereik, zo beweert Apple. Interessant in dit verband is ook een artikel dat we eerder hebben gepubliceerd, waarin wordt uitgelegd dat het aantal streepjes geen goede maatstaf is voor de sterkte van je telefoonsignaal.

Software-update gaat antenneprobleem niet oplossen

Gizmodo heeft een wat moeizame relatie met Apple gekregen sinds de onthulling van het prototype. Om toch aan informatie te komen hebben ze een nieuwe manier bedacht: het bellen van de AppleCare-supportlijn. Driemaal belden ze naar de supportlijn met klachten dat het signaal steeds wegviel. Driemaal kregen ze dezelfde reactie:

  • Het antenneprobleem is bekend, maar doet zich ook bij andere telefoons voor.
  • Als oplossing stelt de supportlijn voor om de iPhone anders vast te houden of een hoesje te gebruiken.
  • De aangekondigde softwareupdate gaat niet de signaalkwaliteit verbeteren, maar alleen de weergave van het aantal streepjes.

Antenneprobleem in filmpje

Op internet zijn inmiddels tientallen filmpjes te vinden van mensen die hun ontvangstproblemen wereldkundig maken (voorbeeld). TUAW maakte een demonstratie die wat beter laat zien wat er aan de hand is. Ontwikkelaar en iPhone-celebrity Erica Sadun maakte een iPhone-applicatie waarmee je nauwkeuriger de signaalsterkte kunt aflezen. Ze maakte er een filmpje van, waarin te zien is dat het vasthouden van de iPhone met de “death grip” het signaal tot bijna nul laat dalen. Zodra Erica haar hand weer weghaalde, was het telefoonsignaal weer normaal.

Uit Erica’s tests blijkt bovendien dat zelfs een Bumper-case niet altijd uitkomst biedt. Bij onjuist vasthouden heb je in gebieden met slechte signaalontvangst nog steeds last van de “death grip”. Uit een eerder bericht op Anandtech wordt dat juist wel als oplossing aangedragen: zij zijn van mening dat Apple het probleem maar op twee manieren kan oplossen: het aanbrengen van een isolerende laag over de stalen band, of het weggeven van Bumper-cases. Ze menen dat het wijzigen van de weergave van streepjes het probleem misschien wel maskeert, maar dat een softwareupdate de fysieke eigenschappen van een toestel niet kan wijzigen.

Antenneprobleem op tv

Voor de liefhebbers: nog een filmpje over de manier waarop Amerikaanse mainstream media aandacht besteden aan het probleem. NBC’s Today Show maakte er onderstaand filmpje over met bijpassend ‘verontwaardigd’ schreeuwcommentaar:

NBC biedt de filmpjes in Flash-formaat aan, daardoor mogelijk niet te bekijken op je iPhone.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 7 juli 2010, 13:36
Categorie Achtergrond
Onderwerpen antenne, iPhone 4, signaal

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.