Anki Vector robot

Anki stopt met het maken van iPhone-bestuurbare robots

Robotmaker Anki stopt ermee en zet bijna 200 medewerkers op straat. Anki werd bekend door de robotjes die met een iPhone te bedienen waren. Apple besteedde er regelmatig aandacht aan in de keynotes en de robots waren ook in de Apple Store verkrijgbaar.

Anki stopt met robots

Anki maakte robotjes zoals de Overdrive, Cosmo en Vector (zie foto). Nadat een financiële deal op het laatste moment niet doorging kwam het bedrijf in de problemen. CEO Boris Sofman informeerde zijn personeel op maandag over de sluiting. Medewerkers krijgen nog een week salaris mee, daarna zullen ze op zoek moeten naar een andere baan.


In 2013 waren de Anki-robots voor het eerst tijdens een Apple-keynote te zien. Het bedrijf liet toen de Anki Drive zien, een afstandsbediening met kunstmatige intelligentie waarmee je een raceauto-game kon bedienen. Daarna maakte Anki nog meer speelgoed, dat je met een iPhone of iPad kon bedienen. Het plan was om op bredere schaal robots te maken, maar dat lukte niet. Het blijkt een moeilijke markt; ook andere makers van robots voor consumenten zijn gaandeweg gestopt.

Anki Vector robot

Toch is in de Apple Store nog genoeg robotspeelgoed van andere fabrikanten te vinden, bijvoorbeeld:

  • Sphero Bolt Robot: €170
  • UBTECH Jimu Robot Mythical UnicornBot: €130
  • Dash, de robot van Wonder Workshop: €180
  • MekaMon Robot v2: €280

Vaak zijn deze robots programmeerbaar, bijvoorbeeld met Apple’s eigen programmeertaal Swift. Anki koos veel minder voor een educatieve insteek en maakte vooral robots die op afstand aan te sturen waren. Na de Anki Drive raceauto’s was de Anki Cozmo nog een succes. Dit was een mini-robot met een eigen persoonlijkheid, die zich ontwikkelde naarmate je er meer mee speelde.

In 2017 boekte Anki nog 100 miljoen dollar omzet en in 2018 zou het ook nog goed zijn gegaan. Er werd zelfs gesproken over een eventuele overname door Microsoft of Amazon, maar dat kwam er niet van. Mogelijk komt de technologie van Anki alsnog terecht bij een nieuw bedrijf en zien we de robots binnenkort nog terug.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 30 april 2019, 8:29
Bron Bron Recode
Categorie Accessoires
Onderwerp robot

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.