Analisten verwachten recordomzet van Apple, maar minder winst

Apple zal in het huidige kwartaal meer omzet boeken, maar de winst zal voor het eerst sinds 2003 lager zijn, verwachten analisten.

apple koersDe doemscenario’s rond Apple doen het goed bij kranten en tv-programma’s. Succes mag best, maar net als bij filmsterren wil het publiek dat ze soms weer even van hun voetstuk vallen en met beide benen op de grond komen te staan. Bij filmsterren smullen we als ze uitglijden over hun jurk of bedrogen worden door hun partner. Bij bedrijven als Apple wordt hartelijk gelachen als Woz weer eens maffe uitspraken doet of als Apple een merknaamconflict van een onbeduidend Mexicaans bedrijfje verliest. Gelukkig zijn er ook mensen die los van de onderbuikgevoelens en kappersverhalen op zoek gaan naar cijfers. Zoals Philip Elmer-Dewitt die Apple al sinds 1982 volgt en elk kwartaal de voorspellingen van tientallen analisten verzamelt. Daaruit is goed het sentiment af te leiden. Volgens Elmer-Dewitt zal Apple in het huidige kwartaal opnieuw een recordomzet boeken. Maar de winst gaat voor het eerst sinds 2003 omlaag.

Elmer-Dewitt maakt voor Fortune uitgebreide lijsten op basis van enquêtes, waarmee hij de verwachtingen optekent. Bijna elke analist verwacht dat de winst van Apple in het huidige kwartaal (dat deze week eindigt) lager zal uitvallen. Volgens Elmer-Dewitt is het probleem niet dat de business voor Apple inzakt. Als Apple de vooraf geschatte kwartaalomzet van 41 tot 43 miljard dollar haalt, is dat opnieuw een recordbedrag. Maar de marges zijn wel lager geworden waardoor er minder winst te halen valt. Vorig jaar noteerde Apple nog een brutomarge van 47,37% (ook dat was een record). Dit jaar zal dat tussen de 37,5% en 38,5% liggen. Is dat erg? Voor de investeerders wel, want hoe meer winst Apple maakt, hoe meer ze kunnen verdienen. Maar voor de gewone gebruiker is het eigenlijk een positief signaal: het betekent dat we minder overdreven prijzen voor de producten betalen, zoals bij de iPad mini. Dat de marges lager zijn heeft overigens ook te maken met het feit dat er relatief veel nieuwe producten op de markt zijn verschenen, zoals de ultradunne iMac. Apple heeft dan – net als elk ander bedrijf – te maken met hogere initiële investeringen waardoor de winst lager uitvalt.

fortune apple omzet winst

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 25 maart 2013, 14:53
Categorie Apple
Onderwerpen apple, financieel

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.