Locatie delen

Apple’s maatregelen zijn effectief: adverteerders verkrijgen minder locatiedata

Apple's strenge maatregelen in iOS 13 rondom het delen van je locatie met apps blijkt zijn vruchten af te werpen. Uit een analyse blijkt dat gebruikers veel minder vaak toestemming geven om hun locatie altijd met apps te delen.

iOS 13 bevat diverse privacyverbeteringen, waaronder de waarschuwingen dat apps toestemming vragen om Bluetooth en je locatie gebruiken. Vooral laatstgenoemde blijkt een effectieve maatregel. DigiDay kreeg inzage in de statistieken van adverteerders en daaruit blijkt dat veel meer mensen gestopt zijn met het delen van de locatie.

Locatie minder vaak gedeeld door Apple’s privacymaatregelen

iOS 13 heeft twee grote vernieuwingen wat betreft het delen van je locatie met apps. Allereerst heb je nu de optie om eenmalig je locatie te delen, bijvoorbeeld als je een specifieke functie van een app nodig hebt. Daarnaast krijg je regelmatig locatiemeldingen van apps die op de achtergrond je locatie volgen. Het zijn allemaal duidelijke waarschuwingen, waardoor gebruikers meer bewust zijn van het delen van gegevens.

Volgens statistieken wordt in ongeveer 50% van de gevallen bij een locatiemelding van apps toestemming gegeven om op de achtergrond de locatie te volgen. Dat stelt Benoit Grouchko, baas van het bedrijf Teemo dat software maakt voor apps om locatiegegevens te verzamelen. Drie jaar geleden lag dat percentage volgens hem veel dichter bij de 100%.

Bekijk ook

Locatiemeldingen irritant? Apple reageert op klachten van ontwikkelaars

Sinds iOS 13 krijgen gebruikers gedetailleerdere meldingen over apps die locatiegegevens gebruiken. Sommige ontwikkelaars klagen dat er te veel waarschuwingen worden uitgestuurd door Apple. Het bedrijf reageert nu op de klachten.

Daarnaast is volgens het bedrijf Location Sciences zeven van de tien iPhone-gebruikers overgestapt op iOS 13 in de eerste zes weken sinds de update uit is. Maar liefst 80% van die gebruikers koos ervoor om alle locatiedeling op de achtergrond uit te schakelen. Adverteerders kunnen daardoor een veel minder goede inschatting maken waar gebruikers zich bevinden. Dat is minder goed nieuws voor de portemonnee van adverteerders, maar uiteraard veel beter voor je privacy.

iOS 13 locatie één keer delen.

Andere manieren voor locatietracking
Dat neemt niet weg dat locatietracking nu buitenspel gezet is. De verzamelde data is alleen maar waardevoller. Andere bedrijven zien nog steeds groei in het aantal verzamelde gegevens. Maar de manier waarop de gegevens verzameld worden, verandert wel. In plaats van GPS-gegevens, de meest nauwkeurige vorm van locatiedata, maken bedrijven gebruik van bijvoorbeeld IP-adressen en gegevens van de provider. Dit geeft slechts op globale schaal de locatie van een gebruiker weer, maar kan voor adverteerders genoeg zijn om er een slaatje uit te slaan.

Wil je meer weten over de locatievoorzieningen in iOS? In onze tip lees je waar je allemaal toestemming voor kan geven en welke keuzes je hebt.

Bekijk ook

Locatievoorzieningen in iOS: dit betekenen alle instellingen

De iPhone kan je locatie in de gaten houden, zodat je makkelijk routes kunt plannen en het weer op jouw locatie te zien krijgt. Hoe werken de locatiefuncties in iOS en hoe kun je ze zo instellen, dat je privacy gewaarborgd blijft? In deze tip lees je alles over de Locatievoorzieningen van iOS.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

1 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.