Hoofdtelefoon met muziek

ACM niet in hoger beroep tegen uitspraak over T-Mobile’s Datavrije Muziek

Autoriteit Consument & Markt gaat niet in hoger beroep tegen de uitspraak over Datavrije Muziek van T-Mobile. Hierdoor kan T-Mobile de dienst voorlopig gewoon aan blijven bieden.

Hoofdtelefoon met muziek
De Autoriteit Consument & Markt heeft besloten niet in hoger beroep te gaan tegen het besluit van de rechter omtrent Datavrije Muziek van T-Mobile. Dat heeft de ACM vandaag laten weten. Eerder bleek dat de ACM verder onderzoek zou doen naar Datavrije Muziek van T-Mobile en de netneutraliteit.

ACM niet in hoger beroep, Datavrije Muziek blijft voorlopig bestaan

ACM dwong T-Mobile om te stoppen met het aanbieden van Datavrije Muziek, omdat dit in strijd zou zijn met de Nederlandse netneutraliteit. Met Datavrije Muziek brengt T-Mobile geen MB’s in rekening bij het gebruik van bepaalde muziekdiensten, waaronder Spotify. Zero-rating, het voortrekken van bepaalde internetdiensten, is volgens de Nederlandse wet van netneutraliteit niet mogelijk, maar de rechter zei de Europese regels te volgen waardoor de Nederlandse wet hier niet van toepassing is.

Afgelopen vrijdag bleek dat de ACM verder onderzoek ging doen naar de Europese regelgeving omtrent netneutraliteit in combinatie met Datavrije Muziek van T-Mobile. ACM had nog de tijd om in hoger beroep te gaan tegen de eerdere uitspraak, maar grijpt deze mogelijkheid dus niet. Henk Don van ACM zegt hierover: “Wij hebben de zaak opgepakt om duidelijkheid te krijgen of deze Nederlandse wet kan bestaan naast de Europese verordening. Die duidelijkheid is er nu. We leggen ons neer bij de uitspraak van de rechter.”

ACM zegt wel nog steeds bezig te zijn met het eerder besproken onderzoek. Hierin kijkt de ACM of de dienst van T-Mobile is toegestaan onder de Europese Verordening Netneutraliteit. Wanneer dit onderzoek afgerond is, is echter nog niet bekend. Zolang dit onderzoek nog loopt, kan T-Mobile Datavrije Muziek aan blijven bieden. Of ACM na het verdere onderzoek stappen tegen T-Mobile gaat zetten, moet blijken zodra dit onderzoek afgerond is. Bits of Freedom, de organisatie die opkomt voor privacy en gelijkheid, heeft bij ACM een handhavingsverzoek ingediend. Hierin vragen ze het aanbod van T-Mobile te verbieden op grond van de Europese Verordening.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 23 mei 2017, 16:21
Categorieën Diensten, Providers
Onderwerp t-mobile

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.