ABN Amro, Rabobank en ING gaan mobiel betalen nu écht uitrollen

ING, Rabobank en ABN Amro gaan in Leiden starten met mobiel betalen via NFC. Daarna zullen ze in heel Nederland mobiel betalen uitrollen.

mobiel betalenNa talloze pilots en andersoortige proefprojecten hebben de drie banken ABN Amro, ING en Rabobank de knoop doorgehakt om mobiel betalen nu écht in te voeren in Nederland… maar dan wel met een proefproject. De drie banken starten dit jaar met een proef om met de mobiele telefoon te betalen aan de kassa bij diverse winkels in Leiden. Aanstaande zomer begint de kleinschalige uitrol met een groep consumenten, winkels en horecagelegenheden. Daarna moet mobiel betalen gefaseerd worden ingevoerd in de rest van Nederland. De banken werken tijdens de proef samen met KPN en MasterCard, waarbij aanvankelijk een groep van 1.000 consumenten ingeschakeld gaat worden. Zij hebben een bankrekening bij één van de genoemde banken en een telecomabonnement via KPN. Het initiatief wordt uitgevoerd vanuit het samenwerkingsverband Mobiel Betalen Nederland (MBN).

Tot eind 2013 blijft het samenwerkingsverband actief. Daarna gaan de banken elk voor zich mobiel betalen in Nederland verder introduceren. Uit de aankondiging van de Rabobank is af te leiden dat het betalen verloopt via NFC-technologie. Daarmee dreigen iPhone-gebruikers (toevallig de groep die het snelst vernieuwingen oppakt) buiten de boot te vallen. Afrekenen doe je door de mobiele telefoon tegen een contactloze betaalautomaat te houden, op een manier die vergelijkbaar is met de OV-chipkaart. Bij grotere bedragen boven de 25 euro moet je een pincode invoeren. Maar er is nog hoop voor de NFC-loze iPhone-bezitter: winkeliers moeten een contactloze betaalautomaat in hun winkel neerzetten, die ook geschikt is voor andere contactloze Maestro- of V Pay-betalingen, bijvoorbeeld met een contactloze betaalpas. De banken moeten die passen dan natuurlijk wel verstrekken.

nfc iphoneZes jaar geleden schreef ik over een proef met C1000-klanten, die enthousiast waren over pinnen met hun mobiel. Sindsdien zijn er veel pilots en initiatieven geweest, maar het kwam nog niet echt van de grond. T-Mobile stapte in 2011 uit het Nederlandse Six Pack-consortium van banken en providers. Dat was ook gericht op mobiele betalingen met NFC-technologie. Sindsdien is T-Mobile bezig om samen met MasterCard een mobiel betaalsysteem via dochterbedrijf ClickandBuy op te tuigen. Albert Heijn en Rabobank startten in 2011 een proef met mobiel betalen, waarbij je een NFC-sticker achterop de iPhone kon plakken. Het betaalsysteem is daarna ingevoerd in sportkantines en bedrijfsrestaurants, maar het leidde er nog niet toe dat we onze boodschappen in de supermarkt kunnen afrekenen met een NFC-sticker op of in de iPhone.

Tipgever: Richard

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 20 februari 2013, 10:21
Categorie Apple
Onderwerp mobiel betalen

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.