Aandeelhouders willen strategisch plan voor opvolger Steve Jobs, maar Apple weigert

Aandeelhouders verwachten van Apple een duidelijk plan omtrent de opvolging van CEO Steve Jobs.

AppleEnkele Apple-aandeelhouders willen dat Apple een strategisch plan publiceert voor het zoeken naar een opvolger voor Apple’s CEO Steve Jobs. De kwestie begint weer te spelen nu Steve Jobs vorige maand voor de derde keer in korte tijd met ziekteverlof is gegaan. Gedurende zijn, vooralsnog tijdelijke afwezigheid, is de dagelijkse leiding van het bedrijf in handen van Chief Operating Officer Tim Cook, die ook als mogelijke opvolger van Steve Jobs wordt beschouwd.

Het verzoek van de aandeelhouders wordt gesteund door tenminste twee belangenorganisaties, de Laborers’ International Union of North America (LIUNA) en de Institutional Shareholder Services (ISS). Beiden adviseren ze aandeelhouders hierover te stemmen tijdens de aankomende aandeelhoudersvergadering op 23 februari 2011. Zij vinden dat Apple met een jaarlijks rapport met een duidelijk plan wat betreft de opvolger van Jobs moet komen. Apple echter is niet zo blij met dit voorstel en adviseert zijn aandeelhouders om er tegen te stemmen.

Belangrijkste reden hiervoor is dat het bedrijf reeds een plan klaar heeft liggen voor het hoger management, waaronder de functie van CEO. Men wil eventuele gesprekken echter geheim houden om enerzijds concurrenten niet in de kaart te spelen en anderzijds het huidig management niet te beïnvloeden, zo stelt Bloomberg. Een publiek plan zou namelijk inzicht geven wie wel en wie niet in aanmerking komt voor een (hogere) positie binnen het bedrijf.

Steve Jobs maakte vorige maand geheel onverwachts bekend dat hij voor onbepaalde tijd met ziekteverlof zou gaan. In een brief, waarin hij zijn besluit aan Apple-medewerkers kenbaar maakte, liet hij weten dat hij ‘zo snel mogelijk’ weer terug wil zijn. Hij blijft wel betrokken bij belangrijke strategische beslissingen, zo maakte hij in de brief ook duidelijk. Jobs wordt nog altijd gezien als de belangrijkste persoon binnen het bedrijf. Analisten en aandeelhouders zijn bang dat als hij helemaal wegvalt het dan bergafwaarts met het bedrijf zal gaan, zoals eind jaren ’80 ook gebeurde. Desalniettemin heeft Jobs in de afgelopen tijd een sterk team om zich heen verzameld, dat zijn visie op Apple-producten begrijpt.

Bron: Ars Technica

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 4 februari 2011, 11:40
Categorie Apple
Onderwerpen apple, ceo, steve jobs, ziekte

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.