Safari 10 voor de Mac.

Safari 11 is écht ‘s werelds snelste browser

Apple's Safari-browser is de snelste browser ter wereld, blijkt uit een serie benchmarks. Safari verslaat met gemak Firefox, Chrome en Opera.

Apple beweert dat Safari 11 de snelste desktopbrowser ter wereld is. Uit benchmarktests blijkt dat ze bij Apple niet liegen: de beta van Safari 11 verslaat alle rivalen, waaronder Chrome, Firefox en Opera.


Safari snelste browser

Safari is de snelste browser

Als je dit leest is er grote kans dat je Chrome-gebruiker bent. De browser van Google heeft nu een wereldwijd marktaandeel van 62%, terwijl Safari op 13,5% zit. Met de komst van macOS High Sierra wordt het wellicht toch tijd om over te stappen, want de verschillen lopen nogal uiteen. Macworld voerde 8 benchmark-tests uit, waarin ze naar snelheid, grafische prestaties, JavaScript en HTML5-prestaties.

Safari 11 beta Jetstream

Uit de Ares-6-test bleek dat Safari 11 bijna twee keer zo snel is als de nummer twee, Opera. In de JetStream-benchmark scoort Safari 203 punten, terwijl Firefox maar 145 punten scoort. Chrome en Opera scoren lager. Deze overwinning was wel een beetje te verwachten, omdat de benchmark is gemaakt door het WebKit Open Source Project en omdat Safari WebKit-gebaseerd is.

Safari 11 beta Octane

De Kraken-benchmark is echter gemaakt door Mozilla en ook daarin scoort Safari het hoogst. Zo kunnen we nog wel even doorgaan: MotionMark, Octane, Peacekeeper, Speedometer… in alle benchmarks scoort Safari het beste. Er was slechts één testje waarbij Safari tweede werd, namelijk in de WebXPRT-benchmark, die HTML5-prestaties meet. Helaas is deze benchmark de afgelopen twee jaar niet meer bijgewerkt.

Safari 11 beta Speedometer

Terechte claim
Apple claimt dus terecht dat de Safari-browser de snelste ter wereld is. “Safari’s JavaScript-performance is 80 procent sneller dan Chrome”, beweerde Apple’s hoofd software engineering Craig Federighi tijdens WWDC 2017. Het was Apple opgevallen dat concurrent Google adverteert met de belofte dat je met Chrome een “snellere browser” krijgt. Maar dat is dus helemaal niet waar. Vandaar dat Apple wel eens het tegendeel wilde bewijzen en Safari voor de Mac nog sneller maakte. “Ze bouwen de snelste browser op de planeet en echt, ik ben ziek van mensen die ze niet de credits geven”, aldus Federighi over de inspanningen van zijn Safari- en WebKit-teams.

Je zult nog tot macOS High Sierra moeten wachten om het zelf te ervaren met Safari 11. Safari is op de Mac overigens nog wel de meestgebruikte browser. Slechts 36% van de Mac-gebruikers kiest voor Chrome.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

40 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.