iPhone navigatie

Beste apps voor offline navigatie op de iPhone

Wat zijn de beste offline navigatie apps voor je iPhone? Wij hebben de beste apps voor offline kaarten op een rijtje gezet, handig voor de vakantie!

iPhone navigatie

Waar ben je nu weer beland in het buitenland? En hoe kom je vanaf die plek op je bestemming? Met de iPhone je GPS-locatie opvragen kost je geen cent, ook niet als je in het buitenland bent. Maar dat geldt niet voor het raadplegen van Apple’s Kaarten-app of Google Maps: die maken gebruik van internet en kunnen zorgen voor (toren)hoge kosten op je telefoonrekening. iCulture zet de beste apps voor iPhone en iPad op rij, waarmee je kaarten offline kunt gebruiken, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

In dit overzicht gaan we in op goedkope kaarten om offline te gebruiken. We laten uitgebreidere navigatie-apps voor nu bewust achterwege. Die dienen een ander doel en operen vaak in een andere prijsklasse. De echte navigatie-apps worden in een ander artikel behandeld.

iCulture adviseert: ForeverMap 2

ForeverMap 2ForeverMap 2 biedt veel voordelen. Je betaalt één keer voor de app en downloadt dan onbeperkt landkaarten. Dat betekent dat je soms onnodig grote kaarten installeert waarvan je niet alle gegevens nodig hebt, maar daar staan een hoop pluspunten tegenover. De kaarten zijn strak vormgegeven en daardoor lekker overzichtelijk. De app zelf biedt talloze points of interests op de kaart, waar je uitgebreid naar kan zoeken. Verder kan je coördinaten opvragen met de app en stel je een lijst samen met favoriete plekken om naartoe te gaan. De absolute klapper is echter de ‘Route naar hier’-functie: daarmee stippelt de app de route uit die je als automobilist, fietser of voetganger volgt naar je bestemming, of dat nou een point of interest is of een straat. Als laatste handige optie is er ook een nachtstand van de kaart, zodat hij vriendelijk is voor nachtrijden.

Je kunt in ForeverMap 2 ook stedenkaarten downloaden, eveneens zonder bijbetaling. Ook kan je reiswiki’s per land opslaan voor offline gebruik, waarna je de informatie per regio kunt opvragen.

Lees meer over ForeverMap 2 voor iPhone en iPad.

City Maps 2Go

City Maps 2GoHet is de bekendste applicatie uit dit overzicht en dat heeft een reden. Je betaalt eenmalig en downloadt dan onbeperkt kaarten voor landen, steden, provincies, dorpen of gebieden. City Maps 2Go heeft ongelooflijk veel kaarten die je voor betrekkelijk weinig MB’s kan downloaden om daarna offline te gebruiken. Je bent dus niet meteen veroordeeld tot een ‘zware’ landkaart. Elke kaart is bovendien voorzien van allerlei points of interests zoals restaurants en hotels. Als je een account aanmaakt, kan je die ook allemaal beoordelen en beoordelingen van anderen zien. Voor €2,99 extra koop je informatie over regio’s, afkomstig van Wikipedia. Een routefunctie ontbreekt helaas en de kaarten zijn vaak wat rommelig druk, maar de gratis versie is een tip: daarmee mag je twee kaarten gratis downloaden.
Lees meer over City Maps 2Go voor iPhone en iPad.

City Guides en Offline Maps

City Guides mapDe hoofdmoot van City Guides van Stay.com is niet offline stedenkaarten aanbieden. De app is in eerste instantie bedoeld om met vrienden van tevoren te bekijkt welke etablissementen leuk zijn en waar je graag naartoe gaat in de stad. Die plekken vink je aan op de kaart en de app zorgt ervoor dat iedereen dezelfde stedengids ziet op elke iPhone.

Bij die gidsen horen offline kaarten van steden, die je volledig gratis kan downloaden in de app. Een stad met al zijn hotels, restaurants en bezienswaardigheden, maar ook je locatie ten opzichte van alle straten en plekken, liggen in de palm van je hand. Net als ForeverMap 2 maakt Stay gebruik van snelle OpenStreetMap-kaarten. Je geeft zelf aan welke bezienswaardigheden je erop wilt zien. Je kan kiezen uit meer dan 150 verschillende steden, waarbij je alle populaire wereldsteden uiteraard terugvindt. Daarnaast vind je er meer dan duizend verschillende gidsen die door lokale experts zijn samengesteld. De app is bovendien lekker overzichtelijk.

Maps 3D

Maps 3DMaps 3D haalt haar gegevens van allerlei kaartendiensten, om verschillende soorten gebruikers te bedienen. Maar de app is toch vooral gericht op backpackers, fietsers en natuurverkenners. De app biedt bijvoorbeeld wereldwijd kaarten waarin allerlei fietsroutes en knooppunten worden weergegeven. Je drukt ergens stevig op de kaart, zet een pinnetje neer en plant een route. Het is de enige app die hoogteverschillen aangeeft en een 3D-weergave biedt. De kaarten zijn wat rommelig door alle informatie erop en je kan soms net niet ver genoeg in- of uitzoomen, maar je kan behoorlijke gebieden downloaden voor offline gebruik. Daarnaast kan je ook routes opnemen, exporteren en openen in andere kaartenapps. Hij heeft ook een kilometerteller aan boord. De volledige versie laat je ten opzichte van de gratis versie routes plannen, grotere kaarten downloaden en meer routepunten aanleggen. Dat is de variant die we aanbevelen. Doen als je graag fietst, sport, wandelt of verkent.
Lees meer over Maps 3D voor iPhone.

Galileo Offline Kaarten

GalileoNet als Maps 3D biedt Galileo een sloot aan kaartmateriaal uit verschillende bronnen. Je moet zelf kiezen welke app het fijnst voor je is. Maps 3D biedt daarbij allerlei datalagen over elkaar heen, Galileo doet dat niet. Helaas zijn de kaarten van Galileo niet de fraaiste en is alles niet zo gratis als het lijkt. Als je de kaarten offline wil gebruiken, moet je het gebied eerst handmatig uitkammen en €1,99 betalen. Wil je een route opnemen, dan betaal je opnieuw €1,99 en hetzelfde geldt voor het plaatsen van bladwijzers op de kaart. Wel kun je de extra functies vijf dagen lang gratis uitproberen. Galileo toont restaurants, handige plaatsen en trekpleisters op de kaart, maar ze zijn niet interactief. Bovendien ontbreekt een routefunctie. We raden je aan naar de andere apps in dit overzicht te kijken.

Andere apps met offline kaarten

  • Pocket Earth PRO (€5,49, iPhone/iPad + IAP, iOS 9.0+) - Deze offline kaartenapp wordt beter en beter, met volledige offline zoekfunctie en duidelijke kaarten. Één keer betalen, onbeperkt downloaden.
  • MAPS.ME – Offline kaarten (gratis, iPhone/iPad, iOS 9.0+) - Tik een land aan, downloadt hem en gebruik hem offline tijdens je vakantie. De app crasht helaas wel eens, de bediening kan beter en niet alle kaarten zijn af.
  • Topo GPS Nederland (€3,99, iPhone/iPad + IAP, iOS 9.0+) - Volledige offline topografische kaart van Nederland, met ook veel offroad-details.
  • GPS Navigatie by Scout (€2,29, iPhone/iPad + IAP, iOS 7.0+) - Goedkope navigatie-app waarin je offline kaarten kan kopen van verschillende landen, elk tegen hun eigen prijs.
  • CoPilot GPS – Autonavigatie (gratis, iPhone/iPad + IAP, iOS 7.0+) - Andere gratis navigatie-app, maar met dure in-app aankopen voor offline kaarten en echte navigatiefunctie.
  • Wij kunnen op dit moment helaas niet de juiste gegevens tonen, Download - Tripwolf heeft naast een app met reisgidsen ook Tripwolf Offline City Maps met meer dan 600 gratis kaarten.

Dit artikel is geactualiseerd op 6 juli 2015. Er kan op dit artikel niet meer gereageerd worden. Heb je tips of opmerkingen? Stuur dan een reactie naar redactie@iculture.nl.

Dit artikel is onderdeel van de iCulture Vakantiespecial.

Openingsfoto door Syda Productions via Shutterstock

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt april 2017
Categorie Apps
Onderwerpen applijst, reizen, vakantie, vakantiespecial
Devices iPad, iPhone
Software iOS