Reacties voor: Voedingscentrum brengt mobiele Etikettenwijzer voor iPhone uit

Het Voedingscentrum brengt Etikettenwijzer uit, een gratis applicatie waarmee je informatie over E-nummers en keurmerken op producten in de supermarkt kunt opzoeken.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl -

Reacties: 13 reacties

  1. Handig! Ik had ooit eens zo’n lijst met e-nummers gedownload maar dit is een stuk eenvoudiger.

  2. Deze App heb ik al ruim een maand…

  3. Origineel geplaatst door Niels
    Deze App heb ik al ruim een maand…

    Ruim een maand? Hij is van 10 december… 😉

    Maar goed… Ik moet zeggen dat ik de informatie wat summier vind. Er zijn wat boekjes over e-nummers die weer wat paniekerig zijn, maar hier staat wel heel weinig bij. Als ik vetsin probeer te vinden, dan gaat dat niet. Staat wel in de beschrijving, maar je kunt het alleen maar vinden via mononatrium-glutamaat. Even als voorbeeldje.
    De keurmerken vind ik perfect, want daar zag ik door de bomen het bos niet meer.

  4. Mmh, tja, vast genoeg belangstelling voor. Persoonlijk erger ik me nogal eens aan E-nummer fanaten. Veel paniekerig en jankerig gedoe, weinig daadwerkelijke kennis.
    Zag laatst nog op een forum iemand die zeer geschokt was omdat een bepaald E-nummer voor ‘zoutzuur’ stond. Wat ‘ze’ toch allemaal wel niet voor rare chemische rommel door dat eten durfden te gooien. Iemand anders wees hem er fijntjes op dat dat exact is wat ieder mens in zijn maag heeft onder de naam ‘maagzuur’. E-nummerkleuter in kwestie wierp echter tegen dat het best zou kunnen dat er zoveel zoutzuur in een voedingsmiddel zat het je slokdarm zou kunnen branden. *proest*.

  5. @Cryptops

    Er zijn mensen die er erg paniekerig over doen, maar er zijn ook mensen die het helemaal niets kan schelen. De waarheid ligt zoals altijd ergens in het midden.

    Ikzelf vind het belangrijk om te weten welke kleur-, conserveer- of smaakstoffen er in mijn voeding en dat van mijn kinderen zit. Waar het van wordt gemaakt en wat de ‘mogelijke’ bijverschijnselen zijn vind ik ook niet onbelangrijk.

    Ik ben geen gezondheidsfreak, maar als je nu een willekeurig ‘lekker’ stukje kip neemt uit de supermarkt, dan neem je een al een beest wat dmv krachtvoer, hormonen en antibiotica in 6 weken tot een ‘volwassen’ kip is uitgegroeid, die hoogst waarschijnlijk door zijn eigen pootjes zakt omdat deze nog niet sterk genoeg zijn. Als hier dan nog een aantal anti-oxidanten, kleurstoffen en conserveermiddelen bijvoegd vind ik niet meer dan normaal om deze aankoop minstens te heroverwegen.

    Soms hoor pas na enkele jaren dat bepaalde toevoegingen of bv. medicijnen toch niet zo ongevaarlijk waren als ze toen dachten. Voorbeelden te over. Er wordt dan iemand onslagen of er wordt een organisatie opgedoekt en we gaan weer vrolijk verder.

    Ik ben toch aan mijzelf en aan mijn kinderen verplicht om op zijn minst zorgvuldig om te gaan met wat we eten. btw. Ik heb vorige week een stukje runderrookvlees van een scharrelslager op, dat is bijna niet te vergelijken met dat van een AH of andere supermarkt, zo geweldig lekker.

    Maw ik vind de informatie van de e-nummers van het voedingscentrum ook opmerkelijk politiek vaag en incompleet. (Voedingscentrum wordt gefinancierd door het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.) Objectief? De keurmerken vind ik ook wel heel erg handig.

  6. Voor mensen die geen iPhone hebben (of geen ruimte op hun springboard meer hebben)

    Dat begint met al die gespecialiseerde apps idd een probleen te worden! Het wordt tijd voor een goede categorie-ondersteuning o.i.d… Of sets in iTunes, zodat je bijv. de set “Vakantie” kan kiezen en na syncen ik alle apps erop heb die ik wil meenemen op vakantie.
    Deze zou ik er dan bijv. niet in zetten 🙂

  7. @Grrromit:

    “Maw ik vind de informatie van de e-nummers van het voedingscentrum ook opmerkelijk politiek vaag en incompleet. (Voedingscentrum wordt gefinancierd door het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.) Objectief?”.

    Ik begrijp hieruit dat je suggereert dat het voedingscentrum niet objectief is of dat je daar in ieder geval aan twijfelt. Ik ben benieuwd welk alternatief instituut je dan wel “objectief” genoeg vindt.

    Verder vind ik de app een goed initiatief om meer duidelijkheid te creeeren. Ik weet ook graag wat ik eet en vind het belangrijk dat daar duidelijkheid over is. Ik maak me overigens om zaken als zoutzuur geen zorgen.

  8. @Grrromit:

    Ik vind de info in de app, zoals eerder door anderen ook genoemd, ook vrij summier. jammer… het idee is erg goed.

  9. de info is inderdaad erg summier en is niet meer dan een beknopte opsomming en laat wel erg veel over om nog (verder) na te zoeken. Wat mij bijzonder irriteert is het elke keer ‘checken voor updates’. Dat zou ik liever als apart knopje of functie zien. De Staat hoeft niet te weten hoe vaak ik de applicatie opstart en wat ik opzoek. En zoals een eerdere reactie al aangaf, het is een door de Staat gesubsidieerde instelling met als doel een bepaald beeld neer te zetten. Een overheids-marketinginstrument dus.

  10. Zou eigenlijk in combinatie met de streepjescodescanner moeten. Dan kun je gewoon produkten scannen en aflezen wat erin zit…..;-)

  11. @ tmobile disaster
    Het voedingscentrum is verre van objectief, helemaal niet zelfs.
    Neemt niet weg dat ze niet altijd ongelijk hebben.
    Er zijn wel instituten die objectiever zijn, maar die zijn meestal alleen voor mensen die er ook werkelijk veel mee bezig zijn.
    Ik gebruik het proggie additives wel eens, helaas slecht en amper vertaald maar het is wel een aanwinst als het je interesseert.

  12. Wel handig om de E-nummers en keurmerken bij elkaar te hebben. Elke supermarkt lijkt tegenwoordig wel z’n eigen keurmerk te bedenken, maae wat het nou precies voorstelt… Het zoeken op de omschrijvingen werkt zoals DutchClick zegt nogal matig; zelfs citroenzuur wordt niet gevonden terwijl het in de omschrijving (bij citraat) wel voorkomt. Verder is de applicatie in de vijf minuten dat ik het geprobeerd heb al een keer of vier gecrashed – dus (nog) niet heel erg stabiel. En de omschrijvingen van de keurmerken mag wel wat uitgebreider!

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.