Stimulansz iPhone-app geeft informatie over zwangerschap

Stimulansz is een app met informatie over de zwangerschap. Het gaat om feitelijke informatie, met weinig fun.

stimulanszStichting Stimulansz heeft een app laten maken waarin je allerlei informatie over zwanger worden, zwanger zijn en de bevalling vindt. De app is Nederlandstalig. De beschrijving in de App Store en het About-scherm in de app wekken de indruk, dat de app eigenlijk Zwangerschapp zou gaan heten. Dat lijkt mij een wat geschiktere naam dan Stimulansz, waar de link tussen zwangerschap en de gelijknamige stichting wat moeilijk te leggen valt.

Stimulanz geeft als stichting advies over sociale zekerheid, welzijn en gezondheid. Ze werken zonder winstoogmerk maar geven niet alles gratis weg: voor de app moet je €2,99 betalen.

stimulansz-menuNa het opstarten kom je terecht in het hiernaast getoonde menu. In feite is Stimulansz een database-applicatie, waarbij je tot drie niveau’s diep door suponderwerpen kunt bladeren en uiteindelijk bij een reeks veelgestelde vragen terechtkomt. Een voorbeeld: Opvoeding > Hulp bij opvoeding > Waar kunt u terecht met vragen over de opvoeding van uw kind? Vervolgens krijg je het advies om het bij de centra voor Jeugd en Gezin, de GGD, Consultatiebureau en andere instanties eens te proberen. Het is overigens ook de enige informatie over opvoeden, want de rest van de app gaat over zwangerschap en bevalling, zoals pijnbestrijding, vergoedingen voor kraamzorg, mogelijkheden om je werktijden aan te passen als je zwanger bent, wat te doen als je ongewenst zwanger bent geworden, welke mogelijkheden er zijn als je maar niet zwanger kunt raken, enzovoort.

Het aantal onderwerpen is nu nog wat beperkt, maar zal volgens de ontwikkelaar verder worden uitgebreid. Zelf vind ik de app op dit moment nog geen aanrader voor deze prijs. Dat heeft ermee te maken dat de app nog onvoldoende unieke, leuke of inspirerende content biedt. Op internet is via gezondheidssites al genoeg informatie te vinden over de zwangerschap, voorzien van animaties en filmpjes. Voor wettelijke regelingen rond werk en zwangerschap kun je ook gratis terecht bij op overheidssites of op een site van Stimulansz zelf. En als je wilt weten wat de maximale periode voor een abortus is, heb je dat via Google sneller opgezocht dan via een drill-down in het menu van de app (er zit overigens wel een zoekfunctie in de app).

stimulansz infoStimulansz had wat meer ‘fun’ in de app kunnen stoppen, met bijvoorbeeld een zwangerschapskalender waarmee je de afspraken aan de gynaecoloog kunt plannen en kunt zien hoeveel dagen je nog moet, zoals de app Zwanger (€4,99) heeft gedaan. Ze hadden ook kunnen kiezen voor een iets mooiere opmaak zoals Zwanger.nl (€1,59). In die app krijg je weetjes en tips voorgeschoteld, die afhankelijk zijn van de fase van de zwangerschap. Het lekker tutten met een app en antwoord krijgen op lifestyle-vragen als “Zit dat nou lekker, zo’n buikband?” zijn volgens mij de dingen die zwangere vrouwen eerder zoeken in een app dan feitelijke info. Of je IVF-behandeling wordt vergoed, is immers een vraag die je gemakkelijker op internet opzoekt, dan dat je er een app voor aanschaft.

Downloaden: Stimulansz (€2,99)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 18 september 2010, 11:43
Categorieën Gezondheid en fitness, Nederlandse apps
Onderwerp zwanger

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.