Solid Sound: muziek-app voor EarPods, Sennheiser, Beats en meer

Solid Sound is een gratis iPhone-app die muziek afstemt op verschillende headsets, zoals de Apple EarBuds, Sennheiser CX 300 en Beats.

Solid Sound headphone optimaalToen we september dit jaar schreven over CanOpener, een app waarmee je toonhoogten van muziek kan bijstellen, zetten we kwaad bloed bij enkele audiofanatici. Je gaat toch zeker niet morren aan de muziek zoals hij is bedoeld? En toch dragen we weer een app in dezelfde categorie aan. Solid Sound is een nieuwe, gratis te downloaden applicatie die de muziek op de iPhone optimaliseert op specifieke headphones. Artiesten, producenten en sound engineers werkten aan de app om de muziek van je iPhone speciaal af te stemmen op onder andere de Apple EarBuds, Apple EarPods, Beats Studio, Beats SoloHD, Marshall Major en Sennheiser CX 300.

De gratis te downloaden applicatie biedt optimalisaties voor twee setjes gratis: de Apple EarPods (iPhone 5 en nieuwer) en Apple EarBuds (oudere toestellen). Het grootste deel van de headsets wordt dus kostenloos ondervangen door de app. Een volledige lijst van de ondersteunde oordoppen en headphones vind je in de App Store-omschrijving van Solid Sound.

Merkbaar verschil

Wij testen de applicatie met de ondersteunde EarPods van Apple. En om maar meteen tegen de zere benen van audiofielen te schoppen: het verschil is aanzienlijk. Misschien wel gigantisch! In het rechter schuifmenu vind je de knop om Solid Sound aan of uit te zetten en zo is het makkelijk om tijdens de muziek te schakelen en direct het verschil te horen.

Solid Sound iPhone Booka Shade luisteren Solid Sound optimalisatie EarPods

Six Weeks van Of Monsters and Men klinkt ogenblikkelijk véél voller met Solid Sound ingeschakeld. Met name de bassen klinken veel voller en omdat het middensegment daarin wat wordt meegetrokken, ligt ook daar meer nadruk op. En draait het akoestische Small Bump (Live) van Ed Sheeran al om het stemgebruik; met de Solid Sound-optie aan komt zijn zachte stem veel sterker binnen. En ook bij dance valt de meer aanwezige bas op, al komt daar wel aan het licht dat luisteren met de app-versterker aan wat vermoeiender kan werken op de oren. Dat valt op bij de Intense Mini Mix van Armin van Buuren. Zet de optie echter weer uit en je merkt hoeveel diepte je verliest. Bovendien kan je met een slider onder de Solid Sound-optie ook de mate van de versterking terugdringen. Om nog meer verschil te maken, kan je ook de ‘Tuned by’ veranderen rechtsonder in het schuifmenu. Een functie die het geluid beduidend minimaler verandert. Als het echt nog niet naar wens is, kan je onder de instellingen zelf de balans aanpassen.

Afstemming per headphone

We testen de applicatie ook met de door WhatHifi bekroonde SoundMagic E10 in-ears, die niet worden ondersteund in de applicatie. Daardoor merk je dat de presets echt op specifieke doppen zijn gericht. Waar muziek voor de officiële doppen altijd dieper wordt, zorgt de Solid Sound-knop bij Andy Burrows’ Keep On Moving On bijvoorbeeld voor een overdreven middensegment tonen – omdat de SoundMagic die van zichzelf al goed bestrijkt. Het leuke aan de Solid Sound-app is wel dat je niet alleen de Solid Sound-optie kan in- en uitschakelen in het rechter schuifmenu. Je kan er ook vegen door de verschillende oordopjes die je hebt geactiveerd in de app. Het verschil hoor je meteen. Voor 1,99 euro krijg je toegang tot alle headphones en kan je met vinkjes in de lijst selecteren welke je in het schuifmenu rechts bij de hand wilt hebben. Zodra je in de lijst hoor je die optimalisatie en kan je meteen aangeven of die afstemming je bevalt.

Solid Sound ondersteuning sets Solid Sound geavanceerd

Alleen muziek in de app

Wat nog niet benoemd is, maar wel een domper op de feestvreugde is, is dat Solid Sound haar muzikale afstemming speciaal voor je headset of headphone niet op de achtergrond onder het hele iOS 7 zet. Het werkt alleen met de muziek die op je iPhone staat, die je op de gebruikelijke manier vanuit Solid Sound kan selecteren op afspeellijsten, artiesten, nummers en albums. Er is helaas geen mogelijkheid je hele Spotify of een alternatieve dienst voor muziek streamen te voorzien van dezelfde versterking. Integratie met andere apps zal Solid Sound helemaal af maken, maar je kan je afvragen hoe haalbaar dat is.

Maar heb je muziek op je iPhone staan, probeer Solid Sound dan zeker. Het verschil in diepte van het geluid met de standaard Apple EarPods is aanzienlijk.

Downloaden: Solid Sound (gratis, iPhone, iOS 6.0+)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 9 december 2013, 12:04
Categorie Muziek
Onderwerpen muziek, sound

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.