My Camera Roll oude camerarol in iOS 8 iPhone iPad

My Camera Roll brengt oude camerarol in iOS 8 terug

Niet blij met de nieuwe camerarol die iOS 8 introduceerde? Met de iPhone- en iPad-app My Camera Roll kan je terug naar de oude weergave.
Bart Breij - · Laatst bijgewerkt:

My Camera Roll oude camerarol in iOS 8 iPhone iPadBevalt de nieuwe opzet van Apple’s fotoalbum in iOS 8 je niet? Laten we zeggen dat de scheiding tussen ‘onlangs toegevoegd’, ‘onlangs verwijderd’ en een timeline met al je foto’s in iCloud in ieder geval even wennen is. Mocht je heimwee hebben naar de oude simpele camerarol en niet kunnen wachten op iOS 8.1, dan is er nu een oplossing: de app My Camera Roll brengt de oude camerarol in iOS 8.

Lees ook: Zo werken je camerarol en fotostream in iOS 8

My Camera Roll is een belachelijk simpele applicatie, die wel eens aan een grote vraag kan voldoen. De applicatie zet al je foto’s van je iPhone of iPad gewoon in het ‘postzegeloverzicht’ dat je gewend bent van vóór iOS 8. Er is geen onderverdeling is albums, er is alleen een ouderwetse camerarol waarin de oudste foto’s bovenaan staan en de nieuwste foto’s onderaan. Je kan meerdere foto’s selecteren en de app gebruikt de extensies van iOS 8, waardoor je foto’s direct kan doorsturen naar apps die extensies gebruiken, zoals bijvoorbeeld Tumblr. Ook kan je foto’s bewerken met fotofilters, tekst en uitsneden.

Oude camerarol in iOS 8 My Camera Roll My Camera Roll iPhone pop-up voor verwijderen

Als je denkt dat je geen foto’s kan verwijderen vanuit My Camera Roll, heb je het mis. iOS 8 geeft apps de bevoegdheid om foto’s te verwijderen. Van die mogelijkheid maakt My Camera Roll gretig gebruik. Als je een foto verwijdert of eenvoudig meerdere foto’s selecteert en dan verwijdert, krijg je een pop-up met de vraag of de app de foto’s mag verwijderen.

Toch geen goed alternatief voor de oude camerarol

Tot zover klinkt My Camera Roll als een ideale opvolger van het oude fotoalbum van iOS 7 en vroeger. Maar dat is het helaas niet. Nadat je verschillende foto’s hebt geselecteerd en verwijderd, selecteert de app uit zichzelf andere foto’s. Dat is niet ernstig, maar wel raar. Het selectievakje zelf is erg rafelig op de iPhone 6, maar dat maakt ook niet veel uit. Wel erg jammer is dat je geen video’s kan afspelen met My Camera Roll, en dat de app ook geen video’s herkent in het postzegeloverzicht. Dat hadden we liever gezien dan de fotobewerking, waar allerlei apps beter in zijn.

My Camera Roll foto bewerken My Camera Roll iPhone verkleinen

Ten slotte is het verwijderen van foto’s vanuit My Camera Roll niet definitief. Juist omdat apps eigenhandig foto’s en video’s mogen verwijderen, heeft Apple een vangnet verzonnen in de fotoalbum-app, zodat je geen verkeerde keuzes maakt. Daarom blijven alle verwijderde foto’s nog dertig dagen bewaard op de pagina ‘onlangs verwijderd’ in de standaard Foto’s-app in iOS 8. Je kan foto’s en video’s in My Camera Roll dus niet in één keer helemaal van het toestel verwijderen. Daar kan My Camera Roll zelf niks aan doen, want het is beleid van Apple. Maar jammer is het wel. Met al die minpunten in acht genomen, is My Camera Roll nog niet dé vervanger van de standaard Foto’s-app in iOS 8.

Pluspunten

  • Lekker simpel, zoals vóór iOS 8

Minpunten

  • Geen goede herkenning van video's
  • Foto's alsnog verwijderen in Apple's eigen fotoapp

Lees ook: Drie alternatieve fotoalbums voor iPhone en iPad

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 16 oktober 2014, 15:57
Categorie Fotografie en video
Onderwerpen camera, fotoalbum, ios 8

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.