Review: TodoMovies 3, gratis filmverlanglijstje in nieuw jasje

TodoMovies 3 is de vertrouwde TodoMovies als verlanglijstje voor je films in een geheel nieuw jasje.

TodoMovies 3Jaarlijks worden er vele tientallen films uitgebracht en zelfs voor de echte liefhebber is het soms een behoorlijke uitdaging om alles bij te houden. TodoMovies is een app waar we op iPhoneclub al eerder aandacht aan hebben besteed, die daarin voorziet. De laatste grote update dateerde alweer van april vorig jaar en met de komst van iOS 7 hebben de ontwikkelaars van Taphive nu een nieuwe app uitgebracht. TodoMovies 3 borduurt voort op het principe van de vorige app: bijhouden welke films je nog wilt kijken en al hebt bekeken, maar doet dat nu in een voor iOS 7 geoptimaliseerde interface en voegt daarbij ook nog enkele handige functies toe.

De applicatie is onderverdeeld in vier categorieën, die voor het onderscheid elk hun eigen kleur hebben gekregen. In vergelijking met de oude app is TodoMovies 3 ook een stuk overzichtelijker geworden. Er is een aparte categorie Ontdekken toegevoegd voor het ontdekken van nieuwe films. Hier kun je zoeken op een specifiek genre – bijvoorbeeld actie of drama, kijken welke films op dit moment in de bioscoop draaien en welke films binnenkort nog uitkomen. Uiteraard is er ook een losse zoekfunctie om op films of personen te zoeken, die de zoekopdracht meteen start als je iets intikt. Wel zo handig.

Films ontdekken in TodoMovies 3TodoMovies 3 - Biografieën

TodoMovies 3 is niet alleen een verlanglijstje voor je films, maar fungeert tegelijkertijd ook als handig naslagwerk. De app toont je in een handig overzicht de belangrijkste informatie over een film zoals de uitgave-datum, beoordeling, lengte en een korte beschrijving. En met één tik op de knop bekijk je meteen de trailer op je iPhone, in HD-kwaliteit. Ook kun je informatie opvragen over regisseurs en acteurs zoals een biografie en de films waarbij ze betrokken zijn geweest. In tegenstelling tot de rest van de app is die wel hoofdzakelijk alleen in het Engels beschikbaar.

Films toevoegen en notificaties ontvangen

De Ontdekken-categorie is ook de plek waar je (nieuwe) films aan je lijsten toevoegt. Met één tik op de knop voeg je een film toe aan de Nog te bekijken lijst. Bij films die nog niet zijn uitgebracht, krijg je dan meteen de vraag of je een notificatie wilt ontvangen zodra een film in de bioscoop draait of op een eigen gekozen moment. Je kunt er zelfs een notitie voor jezelf bij plaatsen, bijvoorbeeld ‘bioscoopkaartjes kopen’. Heb je een film al bekeken, dan tik je vervolgens op het vinkje om ‘m meteen aan je Bekeken-lijst toe te voegen. Op die manier kun je snel meerdere films aan je overzichten toevoegen. Nadeel alleen is dat het allemaal handmatig moet. Er is geen koppeling met handige diensten zoals trakt.tv, waarin je films én tv-programma’s kunt bijhouden.

Notificaties voor aanstaande films in TodoMovies 3Filmnieuws in TodoMovies 3

In TodoMovies 3 is het ook mogelijk geworden om het laatste filmnieuws te lezen, onderverdeeld in algemeen nieuws, specifiek filmnieuws of nieuws over beroemdheden. Het nieuws is afkomstig uit verschillende bronnen. Het is op zich een leuke functie als je geïnteresseerd bent in alles over films, maar zeker geen unique selling point. Zeker niet omdat alle nieuwssites in een Safari-weergave geopend worden en niet in een weergave die voor de app is geoptimaliseerd.

Geen reclame of in-app aankopen

TodoMovies 3 is, in tegenstelling tot de vorige versie van TodoMovies, gratis te downloaden. In ruil daarvoor verwacht je dan reclame of in-app aankopen, maar die vind je in de app niet terug. Een opvallende keuze, die we even aan de ontwikkelaar hebben voorgelegd. Ontwikkelaar Hosam Hassan laat ons het volgende weten:

We willen dat zoveel mogelijk mensen TodoMovies 3 downloaden. Ontwikkelaars bieden steeds meer gratis apps aan en €1,99 (de prijs van TodoMovies 2, red.) is in veel landen nog steeds een aanzienlijk bedrag. Het gaat ons erom de beste films-app voor iOS te maken.

Een verschuiving naar freemium (gratis met in-app aankopen) in de toekomst lijkt daarmee niet meteen van tafel: “We houden alle opties open”, aldus Hassam. Taphive biedt overigens wel andere betaalde apps in de App Store aan. Een daarvan is to do-applicatie Tick, dat €1,99 kost.

Conclusie

TodoMovies 3 is een handige app voor wie fervent filmkijker is en niets wil missen. De app laat je niet alleen je films bijhouden, maar is ook meteen een handig naslagwerk. En vooral de notificatiefunctie voor films die nog uit moeten komen is bijzonder handig. De officiële app van IMDb heeft dit bijvoorbeeld niet. Eerder deze week bracht Apple een update uit voor de eigen iTunes Movie Trailers-applicatie. Een belangrijke vernieuwing hierin is de toevoeging van notificaties. Helaas is deze app nog altijd niet in Nederland verkrijgbaar, wat TodoMovies 3 een prima alternatief maakt dat bovendien gratis is.

Een functie die in de eerste versie van TodoMovies 3 nog wel ontbreekt is iCloud-synchronisatie. Bij de vorige versie van TodoMovies was je namelijk al je opgeslagen films kwijt als je onverhoopt je iPhone moest herstellen. In de TodoMovies 3 is voor nu alleen ondersteuning toegevoegd om een back-up naar jezelf te mailen, maar iCloud-ondersteuning komt terug: “iCloud komt spoedig terug in TodoMovies 3. Het opnieuw uitwerken van de synchronisatiefunctie kost extra tijd en we wilden gebruikers niet nog langer laten wachten”, aldus de ontwikkelaar. Als je de vorige versie van de app al gebruikte, dan kun je je opgeslagen films eenvoudig naar de nieuwe app overzetten (exporteren) met een speciale knop in de instellingen.

Downloaden: TodoMovies 3 (gratis, iPhone, iOS 7.0+)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 28 maart 2014, 20:30
Categorie Amusement
Onderwerpen film, todo

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.