Marley Spoon icoon

Review: Marley Spoon maaltijdbox-app, recepten koken op bestelling

Marley Spoon is een aanbieder van maaltijdboxen, met bijbehorende app. Wij probeerden met de app een maaltijd te bereiden. Hoeveel voegt zo'n digitale insteek toe? Dat lees je in deze review.

Als je de oprichters van iCulture volgt op social media, dan weet je dat we smulpapen zijn. We zijn gek op receptenapps, foodfilters, foodtrucks en foodfestivals. Waar we minder gek op zijn is de wildgroei aan maaltijdboxen: van StreekBox tot Zinner en van AH tot BeterBio: er zijn inmiddels tientallen aanbieders. Wij probeerden de Marley Spoon-box omdat zij een iPhone-app hebben (link) waarmee je alles kunt regelen.


Disclaimer: Dit is een onafhankelijk uitgevoerd appreview. Wij hebben géén vergoeding ontvangen voor het bespreken van deze maaltijdbox-app. Lees onze volledige disclaimer onderaan dit artikel.

Marley Spoon-bezorgmoment Marley Spoon recepten

Er is de afgelopen tijd nogal wat gedoe over maaltijdboxen; vooral over het feit dat ze nogal opdringerig aanwezig zijn in winkelcentra en je eindeloos blijven achtervolgen. Tegelijk snappen we ook wel dat het voor veel mensen handig kan zijn: als je elke dag aardappels met een gehaktbal eet is het wel zo handig als iemand anders voor jou de recepten verzint én de boodschappen doet. Bij de meeste maaltijdboxen kun je kiezen voor hoeveel mensen je wilt koken en hoe vaak per week je uit de box wilt eten. Wij kozen voor 3 maaltijden per week, zodat er ook nog wat flexibiliteit overblijft om zelf een maaltijd te verzinnen.

Bezorging regelen via de app
Bij Marley Spoon kun je een aantal dingen via de app regelen, namelijk het aanpassen van je bezorgplan (bijv. aantal maaltijden per week), het stopzetten van bestellingen, het aanpassen van je bezorgadres en het wijzigen van je smaakvoorkeuren. We kregen op basis van de ingestelde voorkeuren (liever geen lamsvlees) drie suggesties voorgeschoteld uit een aanbod van in totaal 7 maaltijden. Je mag daarbij de selectie zelf wijzigen, dus als je opeens een maaltijd met lamsvlees ziet die je toch wel lekker vindt, kan dat ook. Ik koos de drie maaltijden (Kimchi aardappels, Gnocchi ovenschotel en Noedelsalade met grapefruit), waarbij ik er pas later achter kwam dat ze allemaal vegetarisch zijn. Ook goed.

Marley Spoon afgelegde route

Je kunt in de app tot 8 weken vooruit plannen, zodat je ook leveringen kunt overslaan als je op vakantie bent. Net als bij andere bezorgdiensten zoals Bloomon kun je 1x bestellen en dan 3x overslaan, wat je maar wilt. Niet alles is te regelen in de app. Zo kun je niets zien over de bezorginformatie, terwijl dat via de desktop wel te zien is (zie afbeelding hierboven).

Wat me daaraan opvalt is dat je maaltijdbox nogal een route aflegt, voordat de boodschappen bij jou op het aanrecht staan. Ik telde maar liefst 30 stappen vanaf het begin tot de uiteindelijke aflevering bij mij thuis. Marley Spoon is niet biologisch, lokaal of gericht op bewust eten en belooft dat ook niet. De naam klinkt Engels, maar het bedrijf is van oorsprong Duits. Dat is ook te zien aan bepaalde producten, bijvoorbeeld de gnocchi: die zitten in een verpakking met een Duits etiket, dat overgeplakt is.

Marley Spoon: gerecht bereiden

Gerechten bereiden

De doos met boodschappen werd in mijn geval thuisbezorgd om 21:30 uur ‘s avonds, te laat om nog te gaan koken. De volgende dag ging ik aan de slag met de gnocchi-ovenschotel, waarbij je de app eigenlijk niet nodig hebt. Je krijgt er namelijk fullcolor recepten op A4-formaat bij, waarop de stappen staan die je moet uitvoeren. Dit werkt op dezelfde manier als het Fotokookboek, een bekende app waarmee je stapsgewijs kunt koken aan de hand van foto’s. Dezelfde recepten zijn ook in de app te vinden en daar bieden ze iets extra’s: bij elke stap in het gerecht kun je een kookwekker instellen.

marley Spoon: maaltijd is klaarJammer genoeg kun je niet meerdere timers tegelijk starten, zodat je gedwongen wordt om met elke stap te wachten tot de vorige is afgerond. In totaal was ik zo’n halfuur met het bereiden van het gerecht bezig, waarbij de meeste tijd ging zitten in het raspen van kaas, het snijden van champignons en alle andere voorbereidende werkzaamheden. Het eindresultaat zie je op de foto hierboven. Bij je bestelling zie je fotobolletjes en als je erop tikt krijg je het recept te zien. Het is allemaal erg overzichtelijk.

De stappen zelf zijn met de instructies uit de app redelijk simpel uit te voeren. Dat moet ook wel, want zo’n maaltijdbox moet door iedereen te bereiden zijn. Ik denk dat het niet zoveel verschilt van de andere maaltijdboxen die je in Nederland kunt krijgen. In de Marley Spoon-app vind je ook recepten van maaltijden die je niet hebt besteld. Wie slim is kan zo’n recept maken zonder een maaltijdbox te bestellen, maar dan moet je wel gokken welke hoeveelheden je nodig hebt. Je ziet namelijk wel alle ingrediënten en de stapsgewijze bereiding, maar niet hoeveel erin moeten. Een ervaren kok lukt dat wel. Maar waarom zou je de recepten ‘jatten’? Er zijn in de App Store genoeg recepten-apps voor de iPhone die complete recepten leveren. Marley Spoon heeft overigens alle recepten met opzet erin gezet: zo kun je alle recepten zien die ooit door de chefs zijn gemaakt, zodat je als nieuwe klant een goede indruk krijgt wat je zoal te wachten staat.

Marley Spoon: gnocchi ovenschotel, het gerecht dat wij hebben gemaakt Marley Spoon: kookwekker in de app

Het voert wat te ver om deze maaltijdboxen-app te vergelijken met de apps van alle andere bezorgdiensten die in Nederland actief zijn, maar wat me wel opviel is dat de (luidruchtige) concurrent HellyFresh een app heeft waarbij de kookwekker ook op de Apple Watch te gebruiken is. Bovendien kun je de voedingswaarden doorsturen naar Apple’s HealthKit. Bij Marley Spoon kan dat niet, maar dat vond ik zelf niet echt een bezwaar. De meeste mensen houden toch niet zo gedetailleerd hun eetgewoontes bij. In de MS-app vind je overigens wel alle voedingswaarden, dus je zou het alsnog handmatig kunnen invoeren.

Bij elk gerecht krijg je trouwens ook een tafelverhaal. Dat kan handig zijn als je gasten hebt en indruk wilt maken over de oorsprong en vele varianten van een gerecht.

Marley Spoon noedelsalade recept Marley Spoon noedelsalade stappen

Conclusie Marley Spoon-app review

iCulture is een technologie-site, dus we gaan hier niet de kwaliteit van de maaltijden beoordelen, maar we kijken vooral naar de digitale kant: hoe handig is de app? Bij deze aanbieder was dat eigenlijk best goed geregeld, behalve dat ik geen informatie kon vinden over het bezorgmoment. Dat was alleen op de desktopsite te zien. Alle andere activiteiten kun je wel gewoon regelen via de app, die erg overzichtelijk is. Van bezorgmomenten inplannen tot voorkeuren wijzigen, het kan allemaal via de app.

Marley Spoon: leveringen plannen Marley Spoon: instellingen, zoals smaakvoorkeur

Of ik deze app langer zal blijven gebruiken? Nou nee. Dat ligt niet zozeer aan de app of aan deze aanbieder, want alles was goed geregeld en duidelijk, maar omdat ik nogal kieskeurig ben. Ik zou de bleke ‘waterbom’-tomaten die in de salade moesten, niet zelf hebben uitgekozen in de supermarkt, maar een iets smaakvollere soort hebben gekozen. Maar goed, dat is de keerzijde van het feit dat iemand anders de boodschappen voor je doet en gemak is ook wat waard. Dat ik het account weer heb opgezegd, heeft ermee te maken dat we thuis meestal biologisch koken en willen weten wat de herkomst van de boodschappen is en dan zijn we waarschijnlijk beter af met één van de biologische maaltijdboxbezorgers. Voor ‘gewone’ eters is deze box met bijbehorende recepten- en regelapp een prima oplossing.

Pluspunten

  • Goed overzicht van geplande bestellingen (met mogelijkheid om te pauzeren)
  • Duidelijke stapsgewijze kookinstructies in de app
  • Originele recepten die niet te moeilijk zijn en die iedereen wel lust

Minpunten

  • Geen Apple Watch-kookwekker
  • Geen informatie over herkomst van producten
  • Informatie over bezorgtijdstip ontbreekt in de app

Disclaimer: wij hebben geen vergoeding ontvangen voor het bespreken van deze maaltijdbox-app en Marley Spoon heeft ons ook niet gevraagd om deze maaltijdbox te bespreken. Wel hebben we korting ontvangen op de aanschaf van één box. We hebben het account daarna weer opgezegd, om redenen die je in de conclusie leest.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 14 april 2016, 17:08
Categorieën Eten en drinken, Nederlandse apps
Onderwerp voeding
Software iOS 9
0 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.