Sorted is een herinneringenapp met swipe-bewegingen.

Review: Sorted is een snelle herinneringenapp met veegbewegingen

Sorted is een nieuwe herinneringenapp waarin swipe-bewegingen centraal staan. Zo voeg je snel nieuwe herinneringen toe, verzet je de tijd en markeer je ze als voltooid. Hoe bevalt deze app?

Sorted is een herinneringenapp met swipe-bewegingen.De App Store wordt overspoeld met apps die je helpen herinneren aan taken die je nog moet doen. In principe heb je al deze apps niet nodig, omdat de iPhone standaard geleverd wordt met de Herinneringen-app. Toch is Sorted een nieuweling in dit genre, een app waarbij swipe-bewegingen centraal staan. Helpt deze app je echt bij het uitvoeren van je taken, of is het weer de zoveelste poging van een enthousiaste ontwikkelaar?

Sorted: razendsnel herinneringen toevoegen

Zodra je Sorted voor het eerst gebruikt, is het best wel een klus om er achter te komen hoe de app precies werkt. De app kan je misschien dan ook afschrikken, omdat je denkt dat het veel te ingewikkeld is. Maar als je jezelf een beetje wegwijs gemaakt hebt, dan zul je er snel achter komen dat de opbouw van de app best efficiënt is. Bovendien vertoont Sorted veel overeenkomsten met de bekende todo-app Clear, die ook veel gebruikmaakt van swipe-bewegingen.

Al je herinneringen en taken worden in Sorted in een lijstweergave op het scherm weergegeven. Een nieuwe herinnering of taak voeg je in een handomdraai toe. Het enige wat je hoeft te doen is op het scherm te tikken of een pull-to-refresh te doen. Met een geinige vouwanimatie wordt op deze manier een nieuwe herinnering toegevoegd. Je geeft het een naam en deelt het in in een categorie, bijvoorbeeld werk, persoonlijk of belangrijk.

Sorted met herinneringen op de iPhone. Sorted met herinneringen en de agenda-weergave op de iPhone.

Meerdere herinneringen snel aanpassen
Je kunt de herinneringen in Sorted voorzien van een tijdsaanduiding. Dit doe je door helemaal links op een herinnering te tikken, waarna je vervolgens de linker zijbalk naar beneden of boven kunt slepen om de tijd aan te passen. Het voordeel van deze methode is dat je meerdere items tegelijk kunt selecteren, en daardoor ook van meerdere items de tijd aan kunt passen. Tik de linkerkant van elke herinnering aan die je aan wil passen, waarna deze rood wordt. Vervolgens sleep je aan de linkerkant naar boven of naar beneden om de tijdstippen voor de geselecteerde herinneringen te wijzigen. Het voordeel hiervan is dat je zo direct een hoop herinneringen kunt uitstellen, als je bijvoorbeeld achter loopt op schema.

Onderaan de app vind je een knop om naar een agenda-weergave te gaan. Als je hierop tikt, wordt er een maandkalender geopend. Een stipje onder een specifieke datum geeft aan dat je iets gepland hebt. De agenda is niet zozeer handig om allerlei taken te bekijken, maar komt vooral van pas als je herinneringen een dag wil verplaatsen. Selecteer de te verplaatsen herinneringen door ze wederom aan de linkerkant aan te tikken, open de agenda-weergave en tik de nieuwe datum aan. De herinneringen worden direct overgeplaatst naar de nieuwe datum.

Sorted met herinneringen en de agenda-weergave op de iPhone. Van meerdere herinneringen de tijd aanpassen in Sorted op de iPhone.

Wisselen tussen data doe je door in het herinneringenscherm naar links of rechts te vegen, terwijl je ook kunt wisselen via de agenda-weergave. Sorted is beschikbaar op zowel de iPhone en iPad en dankzij iCloud worden al je taken en herinneringen gesynchroniseerd. De ontwikkelaar is ook bezig met een app voor de Mac, maar deze is op dit moment nog niet beschikbaar.

Nog meer swipe-bewegingen voor markeren als voltooid
Via pushberichten word je op de hoogte gebracht van herinneringen waarvan het tijdstip nadert. Deze pushberichten zijn bovendien interactief, waardoor je rechtstreeks vanaf een melding een herinnering kunt snoozen of als compleet kunt markeren. In de app zelf zijn herinneringen waarvan de tijd verstreken is bovendien te herkennen aan een belletje, zodat je meteen ziet welke snel gedaan moeten worden. Een herinnering als volbracht markeren gaat ook met swipe-bewegingen, zodat je ze makkelijk en snel uit je lijst kunt verwijderen.

De app is verder qua opties op dit moment nog wat beperkt. Je kunt wel checklijsten aanmaken in een herinnering (wederom met een swipe-beweging), maar verder dan dat gaat het nog niet. Je kunt geen locaties instellen, zoals dat wel kan in de standaard Herinneringen-app. En wil je een herinnering zonder tijd invoeren, dan ben je bij Sorted ook bij het verkeerde adres. Om veelzijdiger te worden kan de app nog wel wat extra functies gebruiken.

Een pushbericht van Sorted op de iPhone. Een checklist in een herinnering in Sorted op de iPhone.

Conclusie Sorted review

Sorted is een handige en praktische herinneringen-app, al is het design en het gebruik in het begin flink wennen. De mogelijkheid om meerdere herinneringen tegelijk te selecteren en van de geselecteerde opties de tijd aan te passen, is echter erg handig. Je hoeft nauwelijks knoppen in te drukken om een herinnering in te stellen, terwijl het voltooid markeren van een herinnering zo gedaan is. Toch is de app nog wat beperkt, vooral omdat je herinneringen alleen met een tijdstip in kan stellen. Bovendien kunnen de vele swipe-bewegingen vooral in het begin voor wat verwarring zorgen, waardoor het best eens kan gebeuren dat je een taak per ongeluk van je lijst verwijderd.

Pluspunten

  • Snel een nieuwe herinnering toevoegen
  • Niet te veel poespas
  • Tijdstip van meerdere herinneringen tegelijk aanpassen

Minpunten

  • Herinneringen alleen in te stellen met een tijdstip
  • Geen optie om locatie toe te voegen
  • In het begin zijn de vele swipe-bewegingen even wennen

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 14 april 2016, 19:00
Categorie Productiviteit
Onderwerpen herinneringen, todo
Software iOS 9

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.