Review: iTranslate op Apple Watch brengt vertalingen binnen handbereik

iTranslate voor de Apple Watch heeft met de komst van watchOS 2 flink wat nieuwe functies gekregen, zoals het uitspreken van de vertalingen. In deze recensie lees je hoe deze functies precies uitpakken.
Benjamin Kuijten | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

iTranslate-icoon.Ben je op vakantie, maar heb je geen idee hoe je bepaalde uitdrukkingen in die vreemde taal moet zeggen? Dan zijn er in de App Store diverse apps beschikbaar waar je in een handomdraai vertalingen mee kan maken. iTranslate is een oudgediende die al heel wat jaren in de App Store te vinden is. De app was ook al een tijdje beschikbaar op de Apple Watch, maar is met de komst van watchOS 2 flink aangepast en daardoor net wat bruikbaarder geworden. En het belangrijkste: het geeft een goede indruk wat er mogelijk is met toekomstige Apple Watch-apps.


Native app spreekt vertalingen uit
Het eerste wat je merkt als je iTranslate voor watchOS 2 voor het eerst opstart, is dat de app een stuk sneller opstart dan voorheen. iTranslate voor Apple Watch heeft daadwerkelijk baat bij het feit dat de app op de Apple Watch zelf draait, in plaats van dat alles vanuit de iPhone-app doorgestuurd moet worden. Dat is vooral in het geval van iTranslate handig, omdat je een vertaling vaak snel nodig hebt. Met een harde druk op het scherm kun je kiezen uit de vele beschikbare talen. Door het te vertalen woord simpelweg voor te lezen, gaat de app er direct mee aan de slag en krijg je de juiste vertaling voorgeschoteld. Soms kan dit even duren, maar over het algemeen gaat dit redelijk vlot.

Nieuw dankzij watchOS 2 is dat de vertaling nu ook uitgesproken kan worden. Met de komst van watchOS 2 mogen ontwikkelaars gebruikmaken van de speaker in de Apple Watch, wat bij iTranslate mooi van pas komt. Zo weet je precies hoe je de vertalingen uit moet spreken. Wel kan het laden van de uitspraak even duren, wat een kleine kanttekening is.

iTranslate naar het Engels vertalen.   iTranslate leest je vertalingen voor.

Tijdrijzen met complicaties
De ontwikkelaars van iTranslate voor de Apple Watch hebben ook gebruikgemaakt van andere nieuwe mogelijkheden van watchOS 2. Een handige nieuwe functie is dat je een complicatie van iTranslate rechtstreeks kunt instellen op je wijzerplaat. In het geval van iTranslate worden er tijdsgebonden vertalingen op je wijzerplaat getoond, die ook nog eens afhankelijk zijn van je locatie. Ben je bijvoorbeeld ’s ochtends in Frankrijk, dan laat de complicatie op je Apple Watch-wijzerplaat zien wat goedemorgen in het Frans is.

Deze complicatie werkt zelfs met het nieuwe tijdreizen. Door op de wijzerplaat te draaien aan de digitale kroon, kun je de tijd naar voren spoelen. De complicatie van iTranslate draait daarin mee, waardoor hij automatisch weergeeft hoe je bijvoorbeeld in het Frans goedenavond zegt. Daarnaast is de complicatie ook een snelle manier om rechtstreeks naar de app te springen door erop te tikken. Tot slot bevat iTranslate een snelle blik met dezelfde tijdsgebonden vertaling en een snelkoppeling naar het vertalen van de app. Voor fanatieke reizigers kan de app en de bijbehorende extra functies goed uit pakken.

iTranslate toont vertalingen op wijzerplaat.   Tijdreizen in iTranslate voor de Apple Watch.

Toch moeten er ook een paar kanttekeningen geplaatst worden. Al deze extra functies voor de Apple Watch-app zijn handig in het gebruik, maar soms kan het toch nog even duren voordat je daadwerkelijk het gewenste resultaat krijgt. Ook het oproepen van hoe een woord uitgesproken moet worden, vergt extra handelingen met bijkomende laadschermen. Het is fijn dat ontwikkelaars met watchOS 2 nieuwe mogelijkheden tot hun beschikking gekregen hebben en iTranslate laat goed zien wat ze daarmee kunnen. Dit geeft goede hoop voor andere apps die volop gebruik gaan maken van alle nieuwe functies, al is wat finetuning wat betreft laadtijden wel gewenst.

Conclusie iTranslate voor Apple Watch

Het nieuwe iTranslate voor de Apple Watch benut alle nieuwe functies van Apple’s slimme horloge en profiteert daarvan wat betreft functionaliteit. Het uitspreken van vertalingen is een welkome functie en het instellen van complicaties met lokale en tijdsgebonden vertalingen is een leuke extra en handig voor fanatieke reizigers. De app start ook een stuk sneller op nu hij native draait op de Apple Watch, maar toch zijn er flink wat handelingen nodig als je bijvoorbeeld wilt horen hoe je eet smakelijk in het Spaans precies uitspreekt. Om echt heel erg effectief te zijn is er nog wel wat finetuning in de snelheid van de app gewenst, maar de ontwikkelaar is de goede kant op gegaan. Hierdoor geeft iTranslate goede hoop voor wat ontwikkelaars allemaal met nieuwe Apple Watch-apps kunnen bereiken.

Pluspunten

  • Native app start sneller op dan voorheen
  • Spreekt vertalingen nu ook uit via speaker van Apple Watch
  • Complicatie geeft leuke tijds- en locatiegebonden vertalingen

Minpunten

  • Voor sommige opdrachten zijn net teveel handelingen nodig
  • Toch nog wat teveel laadschermen binnen de app

Reacties: 7 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.