Quick Drafts: snel notities schrijven op de iPhone

Quick Drafts is een nieuwe notitie-app voor de iPhone en iPod touch waarin je op een simpel wit vel kan beginnen met schrijven. De tekst kan je vervolgens naar zo'n beetje elke iPhone-app doorzetten.
Bart Breij - · Laatst bijgewerkt:

Quick Drafts iPhone iPod touch gratis notitie-appAan het begin van deze week schreven we over Squarespace Note, een stijlvolle maar wat onhandige notitie-app die een paar uur na publicatie uit de App Store was verdwenen. Die applicatie is inmiddels weer te downloaden, maar als je op zoek bent naar een snelle notitie-app, is er een goed alternatief bijgekomen. In Quick Drafts is je notitie het startpunt voor alles: een nieuw document in Evernote, een takenlijst, de opzet voor een Facebook-bericht of een agenda-afspraak.

First things first: zo stijlvol als Squarespace Note, is Quick Drafts niet. Die applicatie is zo minimaal mogelijk gehouden en bedient alleen met veegbewegingen. Quick Drafts zet boven het toetsenbord tijdens het schrijven nog wel drie prominente knoppen. Met de lijstfunctie ga je na het overzicht van geschreven notities, met de plus (of een swipe) blader je naar een schone pagina en kan je met een nieuwe notitie beginnen. De schuine pijl ontlokt de deelfuncties, en dat zijn er nogal wat.

Je krijgt een gekleurd scherm met zestien pictogrammen in beeld geschoven als je op die deelknop hebt gedrukt. Eén ervan is de terugknop en telt niet, maar dan nog blijven er vijftien functies over. De eerste optie is meteen een bijzondere: daarmee kan je een notitie meteen omkatten tot een to-do lijstje. Elke zin na een enter wordt dan een uit te voeren taak. Met dezelfde knop kan je ook je notitie in oorspronkelijke vorm terughalen. Als to-do lijst kan je de verschillende punten ook af vinken in de app. De andere mogelijkheden binnen de app zijn het weergeven of verbergen van links, de tekst kopiëren of de notitie verwijderen. De andere functies wijzen naar andere toepassingen.

Quick Drafts iPhone pagina omslaan 270 Quick Drafts iPhone deelfuncties 270

Zo kan je een notitie een agenda-afspraak op de iPhone maken, maar daarbij is het onhandig dat je notitie de titel van de afspraak wordt en niet het notitieveld opvult. Verder kan je berichten via iMessage versturen, mailen, zonder tussenkomst van een invulveld naar jezelf mailen, op Facebook zetten, tweeten, in Dropbox opslaan, in Evernote openen en dan is er tenslotte nog de optie de tekst te openen in andere applicaties. De ondersteunde apps zie je onder de ‘Open in’ knop. In de instellingen kan je aangeven welke knoppen je wel en niet wilt laten zien.

In tegenstelling tot Squarespace Note, kan je in Quick Drafts zoals het hoort wel gewoon eerder geschreven notities oproepen en bewerken. Toch zijn ook hier want kantttekeningen te plaatsen. Zo opent de app altijd op een nieuwe notitiepagina, wat irritant kan zijn als je regelmatig dezelfde tekst bij de hand wilt hebben. Ook lukte het ons in de testsessie niet om Quick Drafts te autoriseren in Dropbox. Voor de rest maakt de schrijf-app van ontwikkelaar Sebastian Obentheuer een veelbelovende start.

Downloaden: Quick Drafts (gratis €2,69 gratis)

Update op de update De app is sinds 13:30 uur zondagmiddag toch weer gratis. We weten niet hoe lang het duurt.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 28 oktober 2012, 13:53
Categorie Productiviteit
Onderwerpen notities, schrijven

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.