PicsPlay Pro: ongekend uitgebreide fotobewerker voor iPhone en iPad

PicsPlay Pro is een iPhone-app voor fotobewerking met alle functies van de reclame van de Samsung Galaxy Note - en kost slechts 89 cent.
Bart Breij - · Laatst bijgewerkt:

PicsPlay Pro iPhone iPod touch iPad fotobewerkingHet is verbazingwekkend om te zien hoeveel simpele apps er elke dag uitkomen voor de iPhone, iPod touch en iPad waarin je de simpelste fotobewerking kan doen die andere applicaties allang bestrijken. Een toegevoegde waarde leveren aan het assortiment kan dan eigenlijk maar op twee manieren: iets nieuws introduceren, of alle voorgaande functies samenvoegen in een nieuw geheel. PicsPlay Pro doet dat laatste. Het biedt alle gangbare functies die je wel eens elders hebt gezien.

Als je terugkoppelt naar andere apps, kan je stellen dat PicsPlay Pro drie genres van foto-apps oppakt: de ‘standaard’ omvangrijke fotobewerker, een kleurenfilter-app en een plakplaatjes-app, waarbij je een foto helemaal kan onderkliederen met tekst, eigen tekeningen en talloze standaardplaatjes als tekstballonnen en hartjes.

PicsPlay foto-effecten PicsPlay deelmogelijkheden

Als je bij het opstarten de (onderstaande) trailer van PicsPlay Pro bekijkt, word je overdonderd door een grote hoeveelheid functies in de applicatie. Dat is in de applicatie zelf gelukkig niet het geval. In een traditioneel menu aan de onderkant van het scherm kies je in tabbladen achtereenvolgens voor Crop en Rotate, effecten, uitgebreide kleurenbewerkingen, de plakplaatjes-sectie en de opsla-mogelijkheid. Rechtsboven kan je onder een knop immer het origineel oproepen, om de veranderingen met je eigen bewerking te zien. Linksboven tref je een undo- en redo-knop en een knop naar het origineel te keren. De mogelijkheid altijd een stap terug te gaan is fijn, maar betekent wel dat veel bewerkingsopties even tijd nodig hebben om door te voeren. Je ziet daarvoor bovenin beeld een laadindicatie.

Maar wat toont de app veel mogelijkheden als je eenmaal de FX Studio-pagina van het effecten-tabblad hebt gestart. Tien grote vlakken geven je toegang tot filters in allerlei soorten, van HDR, Vintage, Grunge, Beauty, Professional tot Black & White en meer. Elk herbergen ze weer een hand of twee aan filters in een lijst, met previews er meteen naast. Daarnaast kan je ook door de filters vegen over de foto. Een andere functie binnen het Effecten-tab is geinig: met de Time Matrix kan je je vinger langs een jarental-slider schuiven en krijg je filters die bij die tijd horen volgens de app. Ook breng je onder het tabblad diepte aan met tilt-shift met ronde, ovale of rechthoekige kaders.

De kleurenbewerkingen zijn niet voor niets onder één tabblad weggestopt. De functies Exposure, Color, White Balance, Sharpen, Curves en Histogram zijn allen vooral voor de gebruiker die meer uit de foto wil halen. Je kan alle waarden met sliders handmatig bijschaven.

In de stempelsectie is het gemakkelijk om jezelf te verliezen. Bij de tekst heb je niet zoveel keuze uit fraaie lettertypes als bijvoorbeeld Over, maar het aantal effecten ermee is groot. Je kan er een vaantje achter kiezen, de kleur ervan instellen en er is een ruime keuze uit schaduwen en omlijningen. De grootte en positie stel je in met vegen op de foto, met aparte knoppen onderin kan je spiegelen, dupliceren en kan je de tekst recht neerzetten. Handig. De keuze uit texturen is groot en je kan bij elke kiezen uit de transparantie, kleurtint en positie. Bij textuur en vignettering kan je zelf de selectie aangeven die niet mag worden meegekleurd met je filter. Dat maakt de mogelijkheden eindeloos – ook omdat je zonder moeite laag na laag kan aanbrengen. Het aantal stempels valt dan eigenlijk een beetje tegen, met simpele Engelse kreten in onaanpasbare kleuren. Op één functie na: je kan ook een eigen foto importeren, daaruit een uitsnede maken en die op de foto plakken. Het werkt vlekkeloos.

PicsPlay Pro vier effecten PicsPlay Pro decoratie

Ken je de reclame van de Samsung Galaxy Note, waarin een vorm uit een foto wordt getekend en op een andere foto wordt geplakt, waarna er van alles mee gedaan wordt? PicsPlay Pro biedt het totaalpakket uit die reclame en niet verwonderlijk, want was er al een tijdje als Android-app. Maar ook op de iPhone staat de applicatie zijn mannetje. De app is uiterst stabiel op onze iPhone 5 en heeft oneindige mogelijkheden die tóch overzichtelijk zijn gepresenteerd.

Downloaden: PicsPlay Pro (€0,89, introductieprijs, universele app, vanaf iPhone 4, iPad 2, iPod touch 4th gen en iOS 5.0)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 20 november 2012, 12:54
Categorie Fotografie en video
Onderwerpen fotobewerking, fotografie

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.