Open Huis: iPhone-app leert de buurt van een woning kennen

Open Huis is een iPhone-app waarmee je gegevens uit de buurt kan zien, zoals afkomst, leeftijd, gezinsgrootte en Kadaster-informatie.

Open Huis iPhone iPad woonomgevingJe hebt een mooie koop- of huurwoning gevonden maar hebt geen idee wat je van de omgeving kan verwachten. Daarvoor schiet de nieuwe iPhone-app Open Huis te hulp. Je verwacht misschien een aanbod van huizen in een applicatie met zo’n naam, maar de applicatie doet iets anders. Hij laat je op de kaart zien welke bestemmingen de gebouwen in de buurt hebben, hoe oud ze zijn én de app toont een enorme lijst gegevens over de bevolking in de buurt.

Er zijn wel eens eerder applicaties verschenen waarmee je gegevens over woningen in de buurt kan bekijken, maar Wonen en Buurt Info zijn inmiddels uit de App Store verdwenen. Uit voorzorg kunnen we aanraden Open Huis dus snel te downloaden. De applicatie zegt de informatie te hebben van Esri Nederland, Kadaster (BAG) en het Centraal Bureau voor de Statistiek, maar of de gegevens op een legitieme manier verkregen zijn en verspreid worden, durven we op basis van het verdwijnen van de andere apps, niet met zekerheid te zeggen.

Wat laat de app dan zoal zien? Welnu, je komt Open Huis binnen op de kaart van Nederland en met de locatieknop rechtsonder zoek je de huidige locatie op. Eenmaal ingezoomd – waar dan ook op de kaart – zie je aan gekleurde stippen de bestemmingen van gebouwen. Zo onderscheid je winkels van kantoren, woningen van bijeenkomsten, gezondheid, industrie, onderwijs, sport en overige. Als je op een stip drukt zie je het adres ervan en met een druk op de pijl achter dat adres, begint de informatievoorziening pas echt.

Open Huis buurtinfo op kaart Open Huis statistieken woonomgeving

In de pagina die in beeld opdoemt, zie je bovenaan meteen een kijk op het adres met behulp van een foto van Google Streetview. Daaronder tref je het adres, het gebruiksdoel, het bouwjaar, de oppervlakte, welke status het pand heeft en wat de begindatum van de laatste betrekking is. Daarna volgen gigantische lijsten met de demografie van de bevolking op verschillende niveau’s. In het geval van een stad zie je de gegevens opgesomd per buurt, wijk, kern en gemeente.

Onder elke tussenkop staan verschillende gegevens die je inzicht geven over de bevolkingssamenstelling in de buurt. Je ziet het aantal mannen, vrouwen, aantal personen binnen een leeftijd, de bevolkingsdichtheid, percentage gehuwden, gemiddelde huishoudensgrootte, aantal inwoners per afkomst, personenauto’s, eenpersoonshuishoudens, percentage gescheiden mensen en nog meer. Het is een schat van informatie die je gratis op de iPhone kan raadplegen. Voor zolang als het duurt.

Downloaden: Open Huis: Alles over wonen en verhuizen (gratis, iPhone, iOS 5.1+)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 4 maart 2013, 20:28
Categorieën Naslagwerken, Nederlandse apps
Onderwerpen auto, streetview

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.