Nike+ Move app voor M7-chip nu te downloaden (VS)

Nike+ Move voor iPhone is nu te downloaden. De app gebruikt de M7-chip van de iPhone 5s om constant je beweging te meten.

nike-moves-schillerTijdens de aankondiging van de iPhone 5s werd een nieuwe app van Nike gedemonstreerd: Nike+ Move, een fitnessapp afgestemd op de M7-chip. Eigenlijk zou de app op 6 november verschijnen, samen met de nieuwe Nike+ Fuelband SE, maar Nike heeft de app een dag eerder al vrijgegeven in de Amerikaanse App Store. Net als met de Fuelband kun je met de Nike+ Move app je bewegingen vastleggen en NikeFuel verdienen. Het resultaat is terug te zien in statistieken.

Er is ook gedacht aan een koppeling met Game Center, zodat je je prestaties kunt vergelijken met vrienden. Na een paar dagen gebruik kun je zien op welke momenten van de dag je het meest actief bent, onderbouwd met grafieken. Dat Nike+ Move gebruik maakt van de M7-chip heeft als voordeel dat de batterij van je iPhone 5s langer meegaat. De M7-chip kan bewegingsdata voor meerdere apps tegelijk verzamelen. Het betekent uiteraard wel dat je de app alleen op apparaten met M7-chip kunt installeren, zoals de iPhone 5s en de nieuwste iPads.

nike-plus-move-iphone-1 nike-plus-move-iphone-2

Eerste ervaringen

Na het installeren van de app kom je op een welkomstscherm en moet je toestemming geven om je bewegingsactiviteiten te volgen. Vervolgens doorloop je een tutorial van vijf stappen om de mogelijkheden te leren kennen. Nike legt je bijvoorbeeld uit dat je je NikeFuel-gemiddelde van eerdere dagen moet verslaan, door een ring op het scherm van rood naar groen te laten veranderen. De app toont je ook op welk moment je het actiefst bent en hoe dat zich verhoudt tot je activiteiten gisteren. Doel van de app is om je meer actief te maken, maar dat werkt natuurlijk alleen als je je iPhone vaak op zak hebt. Ben je gewend om je iPhone op je bureau te leggen om koffie te halen of een wandeling door de kantoortuin te maken, dan loop je kostbare NikeFuel-punten mis.

nike-plus-move-iphone-3 nike-plus-move-iphone-4

Het mooie van de M7-chip is dat data wordt vastgelegd voordat je de app installeert. Veel mensen kwamen er bij andere bewegingsapps al tot hun verrassing achter dat apps zoals Moves historische data van de afgelopen dagen kunnen achterhalen, zodat je fitnessapp meteen gevuld is. Een interessante keuze is dat Nike een koppeling heeft gelegd met Game Center. Ik heb ooit een boel mensen toegevoegd aan Game Center, maar dat was niet om fitnessdata uit te wisselen. Gek genoeg zag ik niet de Nike+ vrienden die ik eerder via de apps Nike+ Running en Nike+ Fuelband had gemaakt. Je kunt eventueel extra vrienden toevoegen door ze via e-mail uit te nodigen. Een andere optie is om lid te worden van een lokaal leaderboard. Dit geeft je de mogelijkheid om met anderen in jouw omgeving te strijden in een ranglijst. Maar wie zijn die mensen dan? En hoe groot is de straal? Toen ik op de knop drukte was in heel Amsterdam maar één persoon aanwezig om de strijd mee aan te binden. Zelf zie ik het nut niet van deze functie. Ik ga liever een wedstrijdje aan met mensen die ik ken (of die ik desnoods half ken via Twitter), dan met wildvreemden die toevallig in de buurt wonen.

Snijdt Nike zichzelf in de vingers door deze Nike+ Move app gratis weg te geven? Niet echt. Niet iedereen staat te popelen om $150 neer te tellen voor een Nike+ FuelBand, die bovendien nog steeds moeilijk buiten de VS verkrijgbaar is. Nike+ Move is domweg een manier om een grote gebruikersgroep op te bouwen rondom NikeFuel. Het is een maat voor je bewegingsacties, die niet uitwisselbaar is met andere fitnessapps. Als je je eenmaal in het NikeFuel-systeem hebt ‘ingekocht’ door vrienden te maken, apps te installeren en punten te verzamelen, is het moeilijk om nog over te stappen naar alternatieven zoals RunKeeper. De insteek van RunKeeper is uiteraard wel iets anders (hardlooprondjes vastleggen, niet constant je lichaamsbeweging meten) maar de makers zijn druk bezig om een eigen fitnessplatform op te bouwen met trainingsprogramma’s en apps die met RunKeeper samenwerken. Voor Nike zijn de apps Nike+ Move en Nike+ Running gewoon laagdrempelige manieren om mensen in het Nike+ systeem te introduceren. Als ze eenmaal eraan gewend zijn, kopen ze vanzelf sportschoenen, shirts en een FuelBand van Nike.

Tip: wij hadden moeite om de app uit de Nederlandse App Store te downloaden. In de Amerikaanse App Store lukte het wel.

Downloaden: Nike+ Move (gratis, iPhone 5s, iOS 7.0+)

nike-plus-moves-iphone-5 nike-plus-moves-iphone-6

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 5 november 2013, 9:14
Categorie Sport
Onderwerpen nike, quantified self

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.