Neato icon

Neato: snelle notitie-app in een widget

Neato is een snelle notitie-app voor de iPhone, die gebruikmaakt van een widget in het Berichtencentrum. Handig, maar hoeveel kun je er eigenlijk mee?

Neato iconHet is moeilijk om met notitie-apps zoals Evernote te concurreren. De ontwikkelaar van Neato lijkt zich daar goed bewust en pakt het daarom net wat anders aan: deze razendsnelle notitie-app voor je Berichtencentrum is namelijk niet bedoeld ter vervanging van je huidige apps, maar als aanvulling daarop.

Neato heeft een widget voor het Berichtencentrum waarin je notities kunt maken. Nadat je deze widget hebt geactiveerd verschijnt in het berichtencentrum een klein tekstveld, met daarboven knoppen waarmee je tekst kunt wissen of plakken. Heb je de notitie eenmaal afgemaakt, dan kun je hem met de groene Send-knop versturen via bijvoorbeeld iMessage of een e-mail. Het is ook mogelijk om Evernote en Dropbox aan Neato te koppelen, zodat je notities rechtstreeks naar deze applicaties verzonden kunnen worden.

Neato screenshot widgetJe kunt met Neato alleen een notitie verzenden: de app heeft geen eigen opslagsysteem om je teksten te bewaren. Daarom is Neato moeilijk als zelfstandige applicatie te gebruiken: je blijft afhankelijk van Evernote, Dropbox of je mailbox om je berichten terug te lezen. Het is hierdoor wat jammer dat alleen Dropbox en Evernote worden ondersteund: alternatieven zijn op het moment niet in Neato aanwezig.

Hoewel Neato handig is voor een snelle krabbel, liepen we tijdens onze tests al snel tegen een aantal beperkingen aan. Zo is het in de app niet mogelijk om een notitie langer dan drie regels te maken. Wil je dit wel doen, dan word je naar een wat buggy tekstverwerker in de Neato-app doorgestuurd. Dat gebeurt zonder enige waarschuwing, waardoor je al snel per ongeluk de app opgestart hebt. Daarnaast vind je in zowel de widget als de app geen knoppen om je tekst op te maken. Je bent beperkt tot een simpele notitie waarbij je bijvoorbeeld geen vetgedrukte teksten maf gebruiken.

Smal toetsenbord

Nog een nadeel waar Neato tegenaan loopt is het toetsenbord. Deze wordt namelijk niet als een gebruikelijk iOS-toetsenbord getoond onderin het scherm, maar maakt deel uit van de widget. Omdat een widget niet de volledige breedte van het iPhone-scherm kan innemen, is het toetsenbord hierdoor ook iets smaller dan je gewend bent. Dat zal vooral een probleem zijn op de iPhone 5s en eerder, die een stuk minder breed zijn dan de nieuwe iPhone 6 en iPhone 6 Plus.

Conclusie Neato review

De hierboven genoemde nadelen staan de handigheid van Neato echter niet in de weg. Wil je snel even een naam of een ander feitje opkrabbelen? Dan is Neato daar één van de snelste manieren voor. Je hoeft immers niet een speciale notitie-app te openen en bent al klaar door het Berichtencentrum naar beneden te swipen. Omdat de widget bovenop iedere app kunt gebruiken, hoef je een huidige applicatie niet af te sluiten. Daarmee is Neato’s widget ook een stuk handiger dan die van Evernote, die slechts een paar snelle knoppen naar de app toe biedt. Maar voor meer dan de simpelste gedachtespinsels raden we toch echt Evernote of Apple’s eigen Notitie-app aan.

Pluspunten

  • Snelste manier om een snelle notitie te maken.

Minpunten

  • Onhandig toetsenbord.
  • Zeer beperkt.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 5 november 2014, 16:54
Categorie Zakelijk
Onderwerpen evernote, notities

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.