Microsoft Socl: nieuwe sociale netwerk-app voor iPhone, Android en Windows Phone

Socl is een nieuw sociaal netwerk van Microsoft op iPhone, Android en Windows Phone. Het probeert veel, maar doet werkelijk alles verkeerd.

Socl iPhone-app MicrosoftDe nieuwste speler op het gebied van sociale netwerk-apps is een verrassende: Microsoft. Maar de Windows-producent uit Redmond had zijn Socl niet geruislozer kunnen uitbrengen. De applicatie kwam uit in het weekeinde, zonder al te veel bombarie er omheen. En ook schreeuwt Microsoft niet van de daken waar de app over een tijdje moet staan. Sterker nog: Socl begon als een netwerk voor Microsoft-medewerkers zelf en werd eerst mondjesmaat uitgebouwd. Met de app voor iPhone, Android en Windows Phone is het sociale netwerk écht publiekelijk geworden. Maar misschien was het daarvoor alsnog een beetje te vroeg.

Open Socl en je ziet allerlei foto’s in een Instagram-achtige timeline onder elkaar. Foto’s van Microsoft-medewerkers, vermoeden we. Ze feliciteren Socl met het uitbrengen van de app en hebben fotoberichten geplaatst om mensen in het netwerk te verwelkomen. Na een test kunnen we ons niet voorstellen dat die bejubelende berichten afkomstig zijn van nieuwe gebruikers van de iPhone-app. De applicatie is op zijn zachtst gezegd, nog niet helemaal je dat.

Socl timeline neutrale kleur Socl profielpagina berichten

Vier soorten berichten

Het begint bij de bovenbalk in de applicatie die na enkele drukken door de statusbalk van de iPhone loopt, maar ook de interface achter die bovenbalk met knoppen. Door op het pijltje links te drukken, schuif je een menu uit met de vijf verschillende hoofdrubrieken van de applicatie, die staan voor de verschillende categorieën posts van de app. Socl is de hoofdtijdlijn met alle soorten berichten, collage is voor de fotocollecties in een frame, parties is een aparte categorie voor ‘videofeestjes’, Picotale is voor foto’s met lekker vette teksten erop en ten slotte is er blink voor de geanimeerde GIFjes. Socl wil van alles wat doen.

Er gaat zoveel mis

Socl Flash Player waarschuwing iPhoneMaar hoeveel er fout gaat in die nobele poging, is bijna niet te omschrijven. We plaatsen een foto op het netwerk en behalve dat de app dan als fragiele mobiele website aan voelt, kunnen we niks doen met de foto, is de uitlijning van de foto raar, levert een druk erop alleen een verwijderkruisje op en zien we bij het publiceren geen enkele optie. De berichten die bestaan uit links zijn soms onleesbaar klein. We willen reageren, maar kunnen halverwege de zin opeens geen tekst meer schrijven. Als je een pagina terug wil in de app, moet je een balk boven de bovenbalk hebben die vaak in beeld komt, maar op cruciale momenten soms niet. We drukken op een picotale om een like uit te delen, maar het enige wat de druk doet is een pagina met aanverwante berichten laden – en nog zónder een extra keer door te drukken wordt ineens een webpagina geladen die de hele app-interface eruit gooit, waarna alleen de app heropenen helpt. Maar het kan nóg bonter: bij de eerste de beste video die we openen in de app, zien we een levensgrote waarschuwing dat je de Flash-player moet installeren om de video te bekijken…

Vertaalde berichten

Drie dingen doet Socl op papier nog wel leuk. Je kan je eigen (ook alleen privé zichtbare) collectie aanmaken van leuke berichten die je tegenkomt en die kan je onder de kop ‘Collections’ terugzien op je profielpagina. Wat ook aardig is, is dat berichten anders dan in de Engelse taal, voor je worden vertaald naar het Nederlands. Zelfs de foto-opdrukken in de sectie Picotale worden vertaald en hoewel dat krom Nederlands oplevert, is het een stuk handiger (en geiniger) dan Russische berichten tegenkomen. Het gevolg is blijkbaar wel dat alle hoofdletters uit je eigen berichten worden verwijderd. De laatste aardigheid is dat je ook beeld kan verwerken in de reacties die je geeft, alsof het een nieuw bericht is. Je kan een of meerdere foto’s en links in reacties verwerken. Wil je daarin een stap terug, dan is ook je tekstreactie verwijderd. Maar we zullen niet opnieuw een vat opentrekken van de mismaaktheden die we tegenkomen in de app.

Socl timeline collage iPhone Socl vertaald bericht iPhone

Aanfluiting

Los van de huidige technische uitwerking, kan je je afvragen hoeveel markt er is voor een sociaal netwerk dat zoveel tegelijk wil doen. In principe heeft Socl niet meer mediavormen dan Tumblr, maar door ze te benadrukken met elk hun eigen kleur, naam en een filter, lijkt het alsof Socl onderdak biedt een vier verschillende mediavormen die hier toevallig samenkomen. Er zit ook weinig samenhang in. Als je op een collage drukt en op een pagina met aanverwante resultaten terecht komt, moet je alsnog op een balk drukken om te filteren op soorten berichten. Op dit moment wil Socl heel veel, maar geen enkele functie (geen enkele!) voert de app op dit moment goed uit. Een aanfluiting van een applicatie.

Downloaden: Socl (gratis, iPhone, iOS 5.0+)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 10 december 2013, 11:26
Categorie Sociaal netwerken
Onderwerpen microsoft, tumblr

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.