Koolhydraatkenner voor iPhone: hoeveel koolhydraten zitten er in mijn aardappelkroket?

Koolhydraatkenner is een nieuwe app, die al bestond op Nokia-toestellen. Met Koolhydraatkenner check je het aantal koolhydraten in populaire etenswaren. Het is bedoeld voor diabetici en anderen die op hun koolhydraatgebruik willen letten.

koolhydraatkenner iphoneKoolhydraatkenner is een app die al langer beschikbaar was op Nokia-toestellen. Nu is er ook een iPhone-versie, bedoeld voor diabetes-patiënten en anderen die op hun consumptie van koolhydraten willen letten. Bij de totstandkoming van de app zijn artsen en diëtisten betrokken geweest en de app wordt ook door officiële instanties aanbevolen. Voor mensen met diabetes is het belangrijk te weten hoeveel koolhydraten ze consumeren, vooral bij type 1 diabetes. Om goed met het toedienen van insuline te kunnen omgaan is kennis van koolhydraten nodig. De app levert die kennis: hij geeft voor een reeks van producten de hoeveelheid koolhydraten (in gram) per portie.

Zo’n portie verschilt natuurlijk per product: een glas appelsap van 200 gram is nu eenmaal niet te vergelijken met een even zware portie baklava, waar per saldo veel meer koolhydraten in zitten. Nu zijn er in de App Store wel meer apps waarmee je je koolhydraatconsumptie in de gaten kunt houden, met als bekendste misschien wel de app Glucose Buddy Die bevat gegevens van meer dan 100.000 voedingsmiddelen, met als nadeel dat het Engelstalig is. Je moet bij zo’n app maar net weten hoe een aardappelkroket in het Engels heet en of het wel te vergelijken is met de Nederlandse aardappelkroket.

koolhydraatkenner

Het handig van een app als Koolhydraatkenner is dat alle producten er al in het Nederlands in staan én dat de gegevens zijn gecontroleerd door Nederlandse artsen en diëtisten. Bovendien kun je ook zelf producten toevoegen, met de keuze uit verschillende porties zoals ‘plak’, ‘punt’, ‘reep’ of ‘glas’. In de app zou ook een tabblad ‘Vuistregels’ aanwezig moeten zijn, die op de screenshots gek genoeg niet te vinden is. Daar vind je vuistregels voor het bepalen van de hoeveel koolhydraten in een product: bijvoorbeeld het nuttige weetje dat 10 procent van het gewicht van pinda’s uit koolhydraten bestaat. Wie nog meer wil weten vindt in de App Store diverse diabetes-apps zoals DiabetesDigital Magazine en Diabetes Kookboek.

Downloaden: Koolhydraatkenner (€0,79)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 26 juli 2011, 13:34
Categorieën Gezondheid en fitness, Nederlandse apps
Onderwerpen diabetes, voeding

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.