iPhone-apps van regionale omroepen krijgen grote update: push notificaties, fotodiashows en live tv-stream (preview)

Binnenkort krijgen de apps voor de regionale omroepen een grote update met functies zoals pushnotificaties, een live tv-stream en fotoslideshows. Ook hebben zich drie nieuwe omroepen aangesloten. In deze preview lees je onze bevindingen.
Michel Lusthof - · Laatst bijgewerkt:

Regionale omroepenIn maart van dit jaar brachten negen Nederlandse regionale omroepen elk een eigen iPhone-applicatie uit met functies als nieuws en sport, beeld- en geluidsfragmenten en meer. Inmiddels zijn we meer dan een halfjaar verder. In de tussentijd hebben de omroepen niet stilgezeten en komen deze week met een grote update voor de applicaties. Ook doen er vanaf nu drie nieuwe omroepen aan het project mee. Wij bekeken alvast welke nieuwe functies de applicaties krijgen. In deze preview lees je onze bevindingen.

Over de applicaties & ontwikkelingen

De applicaties zijn ontstaan uit een idee van de Groningse omroep RTV Noord om het voor regionale omroepen makkelijker en bovendien goedkoper te maken om een eigen applicatie op de markt te brengen. Dit wordt bereikt door de omroepen een algemeen framework aan te bieden dat voor alle omroepen hetzelfde is. In de basis is de werking en het uiterlijk van alle applicaties dan ook hetzelfde. Desgewenst kunnen de omroepen nog wel extra functionaliteit aan hun applicatie toevoegen, zoals eigen categorieën en audio- en/of videostreams.

Bij de eerste versie van de applicatie deden nog 9 omroepen mee. Zoals eerder al aangegeven zouden ook Omroep Zeeland en de Limburgse omroep L1 bij dit project aanhaken. Maar naast deze omroepen is er nog een nieuwkomer: Omrop Fryslân. Eerder gaf de omroep nog aan dat het niet mee zou doen, omdat het al een eigen app heeft. Omroep Flevoland, dat ook al een eigen applicatie heeft, heeft besloten om zich niet aan te sluiten bij het project. Op één na doen nu dus alle regionale omroepen mee aan het project: RTV Noord, RTV Drenthe, Omrop Fryslân, RTV Oost, Omroep West, RTV Rijnmond, RTV Noord-Holland, RTV Utrecht, Omroep Gelderland, Omroep Brabant, L1 en Omroep Zeeland.

In deze preview behandelen wij de applicatie van de Groningse omroep RTV Noord, tevens de initiatiefnemer van het project. Nieuw in alle applicaties zijn bijvoorbeeld push notificaties voor breaking nieuws en een live tv-stream, evenals allerlei grote en kleine verbeteringen. Sommige omroepen hebben nog extra functies, zoals extra sport- en nieuwscategorieën.

Pushnotificaties voor belangrijk nieuws & live tv-stream

De belangrijkste vernieuwing die in alle apps is terug te vinden, bestaat uit push notificaties voor belangrijk (breaking) nieuws. Deze werken op dezelfde manier als bijvoorbeeld de NU-applicatie. Als er belangrijk nieuws is, ontvang je op je iPhone een melding in de vorm van een pop-up, voorzien van de titel van het artikel en de mogelijkheid om het nieuws meteen te lezen. Heel spannend is deze functie verder niet. Je kunt bijvoorbeeld niet aangeven binnen welke categorieën nieuws je een push notificatie wilt ontvangen. Uiteindelijk bepaalt de redactie van de omroep of het belangrijk is of niet. Voor mensen die graag op de hoogte willen blijven zal het waarschijnlijk wel een zinvolle toevoeging zijn.

Ook nieuw is een live tv-stream, zodat je vanuit de applicatie naar je favoriete omroep kunt kijken. Bij een aantal omroepen was dit al in de eerste versie aanwezig. Als omroepen al een live audiostream aanboden, dan blijft deze naast de tv-stream bestaan.

Fotoslideshows, swipen tussen artikelen en meer

Voortaan is het mogelijk om bij een artikel meerdere foto’s weer te geven. Dit wordt dan aangeduid met een teller onder de foto. Een simpele swipe zorgt ervoor dat de andere foto’s getoond worden. Ook is het mogelijk om door artikelen te swipen. Naar links/rechts swipen toont het vorige/volgende artikel. Je kunt voortaan met behulp van icoontjes achter de titels in de lijstweergave ook meteen zien of een artikel audio en/of video bevat. In alle applicaties is de Nieuwstip-optie om een nieuwstip in te sturen uitgebreid met de mogelijkheid om meerdere foto’s en video’s te versturen.

De applicatie van RTV Noord heeft daarnaast ook meer sport- en nieuwscategorieën gekregen, zoals 112 nieuws en nieuws over FC Groningen, SC Veendam, Lycurgus of Flames. Verder is er een categorie met een overzicht van de meest gelezen artikelen toegevoegd en kun je in de applicatie de laatste foto’s van Groningen in Beeld bekijken. Dit zijn functies die specifiek voor de RTV Noord-app gelden en die (mogelijk) niet terug te vinden zijn in de andere apps.

Tot slot

De applicaties van de regionale omroepen krijgen met versie 2.0 weer een verdiende update met handige functies zoals de pushnotificaties voor belangrijk nieuws en de live tv-streams. Ook de mogelijkheid om door artikelen te swipen, de fotoslideshows en de lijstweergave met icoontjes voor audio/video zijn stuk voor stuk nuttige toevoegingen. Deze kleine toevoegingen maken het gebruik van de applicatie weer wat eenvoudiger en aantrekkelijker.

De update voor de apps wordt in fases uitgerold. Deze week zullen de apps van RTV Noord, RTV Oost, Omroep Gelderland en RTV Noord-Holland als eerste beschikbaar komen. Wanneer de rest beschikbaar komt is nog niet bekend en is deels afhankelijk van de snelheid waarmee Apple de apps goedkeurt.

Update 6 oktober: versie 2.0 van RTV Noord, RTV Oost, Omroep Gelderland en RTV Noord-Holland is nu beschikbaar in de App Store.

Info: Regionale Omroepen-apps (RTV Noord)

De apps van de andere regionale omroepen:

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 6 oktober 2011, 11:16
Categorieën Nederlandse apps, Nieuws
Onderwerpen apps, omroep, preview, pushberichten

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.