iCulture speelt XL: de beste nieuwe donderdagreleases

Zes nieuwe leuke iPhone en iPad-games: Broken Age van Tim Schafer, Polygon Evolution, Jacob Jones, Damn Little Town, Twisty Planets en VVVVVV.
Bart Breij - · Laatst bijgewerkt:

Jacob Jones iPhone iPad puzzelenDonderdag gamesdag, en dus hebben we op iCulture een speciale XL-editie van onze gamesrubriek die al ‘s ochtends wordt gepubliceerd. Vandaag kwam onder andere het Kickstarter-project Broken Age uit, het nieuwe point & click-avonturenspel van de legendarische Tim Schafer. Damn Little Town is een verrassend leuke variant op Carcassonne voor 4 spelers op 1 iPhone of iPad. VVVVVV is extreem uitdagend en Polygon Evolution mag je gerust de volgende stap na 2048 en Threes noemen. En meer!

Broken Age

Er zit een mooi verhaal achter Broken Age. Geen grote gamesuitgever brandt zijn vingers meer aan rustige, verhalende zogenoemde point & click-adventuregames. Maar Tim Schafer, het creatieve brein achter de geweldige Monkey Island-games, haalde zonder moeite 4 miljoen dollar crowdfundgeld op met Kickstarter. Nu is het resultaat daarvan uit. Het geld werd goed besteed: de tekenstijl is gedetailleerd en eigenzinnig, de soundtrack werd opgenoemn door het Melbourne Symphony Orchestra en tot de stemacteurs behoren onder andere Jack Black en Elijah Wood – Frodo uit Lord of the Rings.

Broken Age is een coming-of-age verhaal van de bijzondere tieners Vella Tartine en Shay Volta, die een soortgelijke situatie meemaken in totaal van elkaar verschillende werelden waar je als speler tussen kan schakelen. In het avontuur stuit je onder andere op redetwistende bomen, puzzels en een overdosis humor en feelgood. Je downloadt het eerste hoofdstuk en kan later het tweede hoofdstuk in-app kopen.

Downloaden: Broken Age (€8,99, nieuwe hoofdstukken als in-app aankoop, iPad, iOS 5.0+)

Damn Little Town

Houd je van Carcassonne? Geef Damn Little Town één speelsessie en je bent verknocht. In dit bordspelletje leggen spelers kasteeltegels of straten op het bord. Op kasteeltegels kan je een mannetje neerzetten voor punten. Als de tegels of de mannetjes op zijn, begint het tweede gedeelte van Damn Little Town en worden de straten belangrijker. Dat zijn plots je enige vluchtwegen geworden naar de hoeken van het veld. Spelers kunnen plagen uitbreiden om elkaars mannetjes van het bord af te gooien of door mannetjes in te sluiten. Hoe meer van je eigen mannetjes je overhoudt, hoe meer punten je ontvangt. Een geweldig snel en leuk bordspelletje, dat je na de gratis download met 2 mensen kan spelen en na 1,79 euro zelfs met 4 mensen kan spelen op één iPhone of iPad.

Downloaden: Damn Little Town (gratis, volledige versie in-app aankoop, universeel, iOS 4.3+)

Jacob Jones and the Bigfoot Mystery Prologue

Fans van hersenkrakers en in het bijzonder Dr. Professor Layton verzamelen: Jacob Jones and the Bifgoot Mystery heeft nu een gratis probeerversie, die liefst anderhalf jaar na de volledige game is uitgekomen. In het spel word je als jong ventje naar een kamp gestuurd en elke kampbewoner en het kamp zelf heeft geheimen die zich min of meer vertalen naar de puzzels in het spel. Sommigen heb je vast wel eens eerder gezien, maar ook zo uitdagend? Leuk!

Downloaden: Jacob Jones and the Bifgoot Mystery Prologue (gratis, probeerversie, universeel, iOS 4.3+)

Polygon Evolution

Klaar met Threes, 2048 en Triple Town? Neem de volgende stap. In Polygon Evolution tik je op vakjes in het honinggraat om er een rondje op te leggen. Leg drie rondjes in een rij, en ze worden op een streepje op de plaats van het laatste rondje. Drie streepjes worden een plusje, drie plusjes een driehoekje. Dat driehoekje is van levensbelang: daarmee versla je de zwarte vakjes die de computer of je (online of offline) tegenspeler in zijn beurt aanlegt. Daarom is het zaak zulke grote combinaties te maken, dat je in één keer een driehoekje maakt uit allerlei andere vormen. Anders ligt het veld allang vol. Keiharde breinbreker.

Downloaden: Polygon Evolution (gratis, in-app aankopen, universeel, iOS 5.0+)

Twisty Planets

Hoe kom je bij de drie sterren en de finish als je niet alleen jezelf, maar ook de omgeving kan besturen? Twisty Planets doet meteen denken aan Ilomilo voor de Xbox 360. Je tikt op de blokken om het blij televisieschermpje op pootjes te verplaatsen, maar kantelt daarnaast de blokvormige planeet om op een ander oppervlakte terecht te komen. Denk er wel aan dat je de planeet zó draait, dat je er niet afvalt. Gaat het drie keer mis, dan begin je opnieuw. Met 60 levels is er voorlopig wel even wat te doen.

Downloaden: Twisty Planets (€1,79, geen in-app aankopen, universeel, iOS 4.3+)

VVVVVV

VVVVVV doet denken aan platformspelletjes op de Commodore, MSX of oude Atari’s, maar het verschil is dat de platformgames toen vermoedelijk niet zo extreem waren. In VVVVVV beweeg je van scherm naar scherm en tart je de zwaartekracht om de vele gevaren te ontwijken. Zo schakel je tussen de richels onder je, boven je en om je heen. De besturing is zweverig, maar de gameplay niet. Al snel tik je in duizelingwekkend tempo als de levels pittiger en pittiger worden. Hoe pittig? VVVVVV is van de ontwikkelaar achter Super Hexagon, het spelletje waarin highscores 2 seconden duurden. Liever VVVVVV in gratis highscore-verpakking? Dan kan je het evenens nieuwe Super Graviton van hem downloaden.

Downloaden: VVVVVV (€2,69, geen in-app aankopen, universeel, iOS 4.3+)

iCulture speelt en beschrijft elke werkdag de leukste nieuwe games en updates voor iPhone en iPad.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 20 augustus 2014, 14:19
Categorie Games
Onderwerpen iculture speelt, kickstarter

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.