Eindelijk: iCulture-app (voorheen iPc) terug in de App Store

De app van iPhoneclub en iPadclub (iCulture) is beschikbaar in de App Store onder de naam iCulture. Lees alles over de ontstaansgeschiedenis van de iCulture app.
Redactie - · Laatst bijgewerkt:

bootscreen iCulture appJullie hebben er lang op moeten wachten, maar eindelijk is het zover! Na een afwezigheid van een paar maanden is de app van iPhoneclub terug in de App Store. De iPc-app heeft vanaf vandaag een nieuwe naam: iCulture, omdat je er niet alleen het nieuws van iPhoneclub, maar ook nieuws van iPadclub mee kunt lezen.
Als je niet rechtstreeks bij een app betrokken bent, is het moeilijk uit te leggen hoeveel bloed, zweet en tranen er aan het proces te pas zijn gekomen. We zijn al sinds oktober 2012 bezig om de vernieuwde en voor de iPhone 5 aangepaste app goedgekeurd te krijgen, maar Apple vond telkens een andere reden om de app te weigeren. We pasten aan, dienden opnieuw een versie in, maar het schoot niet op. Gelukkig kunnen we na ruim drie maanden in Apple’s draaideur te hebben rondgehangen eindelijk goed nieuws melden: onze compleet vernieuwde app is per direct te downloaden en is aangepast voor iPhone 5 en iOS 6.

In dit artikel leggen we uit wat er is gebeurd en waarom we de oude app moesten vervangen.

Omdat de iCulture-app een compleet nieuwe app is, verschijnt de app niet als update van de iPc-app. Installeer de iCulture-app via deze link! De oude app iPc gaan we niet verder updaten en is niet meer beschikbaar in de App Store.

Wat zit er in de nieuwe app?

De app bevat al het nieuws van iPhoneclub en iPadclub, waarbij je makkelijk kunt filteren op alles of een van beide sites. De app is van de grond af compleet opnieuw gebouwd, is daardoor veel sneller en heeft een betere gebruikersinterface. Alle knoppen en schermlay-outs zijn nieuw ontworpen. We hebben de push notificaties bovendien gratis gemaakt voor iedereen. Probeer het uit en laat ons weten wat je ervan vindt! Suggesties voor verbetering horen we graag via het feedbackformulier in de app. Je waardering kun je laten blijken met een review in de App Store.

De belangrijkste vernieuwingen op een rij:

  • Nieuw: nu ook iPad-nieuws van iPadclub;
  • Aangepast voor iPhone 5 en iOS 6;
  • Compleet nieuw design;
  • Veel performanceverbeteringen;
  • Artikelen offline lezen;
  • Synchronisatie via iCloud van (on)gelezen artikelen en favorieten;
  • Gratis push notificaties voor iedereen;

Lees ook onze uitgebreide bespreking van de mogelijkheden van de app.

Wat, geen iPad-versie?

Nee, we hebben zo’n energie-, tijd-, geldverslindend proces achter de rug dat we blij zijn dat deze nieuwe iPhone-app eindelijk is goedgekeurd. Misschien gaan we later dit jaar eens nadenken over een iPad-app, maar voorlopig zijn we er even helemaal klaar ermee. Een iPad-app zou mooi zijn, maar niet dringend nodig omdat websites op de iPad ook al prima via de browser te bekijken zijn. En ja, we beseffen dat die opmerking wellicht wat gek klinkt voor een website die ook veel over iPad-apps schrijft. Maar nogmaals: we hadden aan de huidige app meer dan onze handen vol en gaan ons eerst weer even concentreren op deze versie en andere projecten.

Hee kijk nou, een nieuw logo?

Ja, het logo van iPhoneclub met de twee gezichtjes en een smartphone was één van de grote struikelblokken in het goedkeuringsproces. Ook al hebben we ons logo bij het Benelux-merkenbureau geregistreerd en hebben we daarbij expliciet goedkeuring gekregen van Apple’s juridische afdeling; het reviewteam heeft daar geen boodschap aan en trekt een eigen plan. We hebben ons gedurende het goedkeuringsproces bij alle (vaak flauwe) eisen van het reviewteam neergelegd, maar het iPhoneclub-logo was en bleef een struikelblok. Terwijl de ene medewerker van het reviewteam een aangepaste versie van ons logo (zonder app-stipjes) best wilde goedkeuren, dacht de volgende medewerker daar weer héél anders over. Na contact met allerlei mensen binnen Apple zetten ze ons uiteindelijk min of meer voor het blok: kies een ander logo of ga het in een rechtszaak uitvechten. Dat laatste zagen we na maanden vechten niet meer zitten, ook om de vele app-fans (dank voor de hartverwarmende e-mails!) niet langer te teleurstellen.

Waarom is de oude iPc-app verdwenen uit de App Store?

We hebben er bewust voor gekozen om de oude app uit de App Store te halen, omdat hij na de introductie van iOS 6 veel teveel problemen vertoonde. We deden er echt niemand een plezier mee om de app langer te laten staan. Het zou hebben geleid tot heel veel klachten en daardoor ook teveel support voor ons, terwijl we gewoon al een prima aan iOS 6 en de iPhone 5 aangepaste app op de plank hadden klaarliggen! De oude app had problemen die snel opgelost moesten worden. Voor ons daarom: liever geen app, dan een app die veel problemen en onduidelijkheid geeft.

Hadden jullie niet meer kunnen communiceren?

We hadden het hele goedkeuringsproces en de obstakels die we daarbij tegenkwamen uitgebreid kunnen bespreken op de site. Maar nadat de goedkeuring van de app al vrij snel op een ingewikkeld en misschien wel juridisch traject dreigde uit te lopen, hebben we besloten om niets naar buiten te communiceren om het proces bij Apple niet teveel te frustreren. Dat is helaas een nadeel van het feit dat we met Apple te maken hebben: het reviewteam is een gezichtsloze groep mensen, waarmee je niet kunt overleggen en die goede argumenten doodleuk afwimpelen met: “Bedankt voor je uitvoerige argumentatie, maar we keuren de app toch niet goed”.
We hebben zo goed mogelijk geprobeerd om via een forumdiscussie iedereen op de hoogte te houden. Mensen die via e-mail of Twitter informeerden waar de iPc-app was gebleven hebben altijd persoonlijk een reactie ontvangen. Al konden we in feite weinig zeggen, want we hadden werkelijk géén idee of en wanneer de app ooit zou worden goedgekeurd.

Het reviewteam heeft behoorlijk geprobeerd ons leven zuur te maken, maar gelukkig heeft Apple Benelux ons wél enorm geholpen (bedankt, Martijn!). Helaas heeft dat ons uiteindelijk niet het gewenste resultaat (snelle app-goedkeuring met ‘oude’ logo) gebracht, maar de inzet wordt en werd enorm gewaardeerd.

Leuk, een App Top 5! Maar er staat reclame bij?

In de app vind je een nieuwe rubriek, de App Top 5. Dit is een rubriek waarin je wekelijks de vijf meest interessante iOS-apps vindt. Apps die je zeker eens moet proberen en die wat ons betreft écht de moeite waard zijn. Gedurende de eerste week hebben we er eenmalig voor gekozen om apps te noemen van alle partijen die hebben meegewerkt aan de iCulture-app. De volgende App Top 5 zal volledig worden samengesteld door de redactie, zonder inmenging van partners of de sponsor.

Vodafone is launch partner van de app en sponsor van de rubriek App Top 5. In de loop van de tijd kunnen ook andere bedrijven de app of de App Top 5 sponsoren en dat kan in de toekomst best eens KPN, T-Mobile of een andere operator zijn. Al onze sponsoringafspraken lopen via een externe partij, AdFactor. Dankzij de sponsoring konden we een deel van de ontwikkelkosten financieren, waardoor het maken van een nieuwe app haalbaar werd. Om de maandelijkse beheerkosten te financieren zitten er banners in de app. We vinden het belangrijk om lezers daarbij een alternatief te bieden; vandaar dat je de mogelijkheid hebt om tegen betaling de app bannervrij te maken.

Push notificaties zijn nu gratis, maar hoe zit het met…?

Even een belangrijke mededeling voor iPhoneclub-fans van het eerste uur. iPhoneclub-lezers die bij onze vorige app betaald hadden voor push notificaties zullen gemerkt hebben dat die de laatste tijd niet meer goed werkten. Voor deze mensen hebben we een compensatieregeling bedacht.

Hoe lang heeft het ontwikkelen van de app geduurd?

Het is bijna niet te geloven, maar in totaal zijn we bijna anderhalf jaar bezig geweest met de nieuwe iCulture-app. Toegegeven, dat is een lange tijd. We liepen onderweg tegen een aantal technische en organisatorische obstakels aan, die behoorlijk de rem hebben gezet op het project. Maar zo lopen dingen nu eenmaal en hoe goed je het ook denkt te hebben gepland, er komen altijd onverwachte verrassingen op je pad. Tussentijds een gemankeerde app opleveren was voor ons geen optie.

Veel dank aan onze partners

De iCulture-app was absoluut niet mogelijk geweest zonder de geduldige inzet van een aantal partijen. Allereerst een groot woord van dank voor onze designer Lyan van Furth (@Lyan_van_Furth) van moblio.nl, die niet alleen het grootste deel van de app opnieuw heeft ontworpen, maar ook verantwoordelijk is voor de uitvoering van het nieuwe logo van iCulture, wat we zoals aangekondigd vanaf nu overal zullen gaan gebruiken. Daarnaast Sharewire voor hun oneindige geduld en hun hulp en advies bij alle tegenslagen tijdens het reviewproces. In het bijzonder dank aan lead developer/project manager Harry Andreou (@shoxcorp) voor de vele overuren. We zijn Vodafone (Blue Mango) enorm erkentelijk dat ze niet alleen hun naam aan onze app willen verbinden, maar ook dat ze ondanks alle vertraging in het project zijn blijven geloven. Last but not least onze voorleespartner sinds het prille begin Readspeaker voor het leveren van de spraaktechnologie.

En nu?

Laten we een ouderwetse slogan uit de kast trekken: “Bent u tevreden? Vertel het anderen! Heeft u klachten of verbeteringen, meld het ons!” Op boze of teleurgestelde reacties in de iTunes Store kunnen we niet reageren (die mogelijkheid geeft Apple niet), dus gebruik de feedbackoptie in de app om suggesties te doen, die we allemaal zullen beoordelen op haalbaarheid. En dan nu: downloaden maar!

Downloaden: iCulture-app (gratis, iPhone, iOS 5.1+)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 2 augustus 2013, 11:41
Categorieën Nederlandse apps, Nieuws
Onderwerpen iCulture-app, ipad, iPhoneclub

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.