Houseplan voor iPhone en iPad vervangt ruitjespapier

Houseplan is een praktische app voor iPhone en iPad. Je kunt kamers bij een verhuizing of verbouwing uittekenen op ruitjespapier.

HousePlan-iphoneVerbouwen? Anders inrichten van je woonkamer? Vaak grijp je dan naar ruitjespapier. Maar waarom is er eigenlijk nog geen hedendaagse vervanger, die digitaal is? Ruitjespapier waarop je naar hartenlust met toiletpotten, zithoeken en keukenblokken kunt slepen? Een zoektocht naar ‘ruitjespapier’ levert niets op in de App Store. Het Engelse ‘graph paper’ leidt vooral naar wiskundige apps. En kijk je bij de interieurapps, dan zijn die vaak veel te ingewikkeld met 3D-modellenhoutstructuren en vogelvluchtweergave. Terwijl jij alleen maar een schets op ruitjespapier wilt maken. De app Houseplan is de oplossing voor je probleem.

Achter het wat onooglijke icoontje gaat een best handige app schuil. Je krijgt een vel ruitjespapier te zien, waarop je met een vinger de afmetingen van de kamer tekent. Vervolgens sleep je er tafels, stoelen, banken, ligbaden, bedden, wasbakken en zelfs auto’s in, voor als je een inpandige garage had gepland. Er zijn ook parasollen, hoektoiletten, wenteltrappen en deuren die in alle richtingen kunnen openslaan. Je begint met de muren, deuren en ramen. Daarna schuif je met meubelstukken, waarbij je in een later stadium alles nog kunt aanpassen.

houseplan-ipadHousePlan is verkrijgbaar voor iPhone en iPad, waarbij de iPad-versie natuurlijk beter tot z’n recht komt. Ben je in de bouwmarkt en twijfel je over afmetingen, dan is het handig om de iPhone-app met plattegronden van alle kamers bij de hand te hebben. Je kunt aparte plattegronden maken voor woonkamer, keuken, badkamer en slaapkamers, maar daarnaast is het ook mogelijk om met de app kantoren, werkkamers, klaslokalen, hotelkamers en kantines in te richten. Voor het inrichten van winkels is de app iets minder geschikt, omdat er met standaard elementen wordt gewerkt. Vind je de lichtinval belangrijk, dan kun je in de tekening een kompasnaald naar het noorden zetten. Afstanden kun je aangeven in meters en feet en je kunt je ontwerpen opslaan als JPG, PNG, PDF of het native formaat FPL. Doorsturen naar anderen via e-mail is natuurlijk ook geen probleem; eventueel kan het ook via Facebook of Twitter. Door labels aan kamers toe te wijzen, de dikte en kromming van elementen zoals muren aan te passen en te roteren kun je je huis precies zo in kaart brengen als jij wilt.

Houseplan laat zien dat een vrij eenvoudig probleem (‘ruitjespapier nodig’) eigenlijk nog nauwelijks is opgelost door de appmakers. Er zijn duizenden apps met fotofiltertjes en apps om belevenissen met vrienden te delen, maar voor een praktisch probleem waar miljoenen mensen van tijd tot tijd tegenaan lopen moet je iets langer zoeken. Wil je synchroniseren via iCloud en plattegronden afdrukken, dan zul je de Houseplan Pro-versie voor iPad moeten kopen.

Downloaden:

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 16 november 2013, 11:08
Categorie Lifestyle
Onderwerp auto

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.