Fueless: bespaar brandstof met Nederlandse iPhone-app

Fueless is een gratis iPhone-app van Het Nieuwe Rijden die je helpt om zuiniger te rijden en brandstof te besparen. Voer de typenaam van je auto in en de app houdt verschillende gegevens bij onderweg.

Fueless iPhone app brandstof besparen headerVeel moderne auto’s met een ecolabel hebben een boordcomputer die laat zien bij welk toerental je moet schakelen en bij welke constante snelheid je het zuinigst rijdt. De Nederlandse iPhone-applicatie Fueless van DriveGain in samenwerking met Het Nieuwe Rijden wil je helpen bij het besparen van brandstof in elke auto. De gratis app toont de aanbevolen versnelling, je gemiddelde verbruik en scores op hoe zuinig je rijdt en remt. Tegen betaling kun je ook meteen de kosten zien.

De applicatie vraagt bij de eerste opstarten meteen je locatie. De kern van de app is dat hij namelijk de snelheid van de auto meet met GPS en aan de hand daarvan berekent hoe zuinig je optrekt, remt en rijdt. De gegevens worden gepresenteerd tegen een rustige, zwarte achtergrond. Na het kiezen van het automodel zie je linksboven de aanbevolen versnelling voor de snelheid waarin je rijdt, staat rechtsboven een statistiek naar keuze en daaronder staat een groot vak met statistieken waartussen je kan swipen. In het basis-menu tref je daar de reis score (gemiddelde van factoren) en het gemiddelde verbruik in aantal liter op 100 kilometer. Met een swipe kom je terecht bij Brandstofbesparingen en zie je scores van versnellen, remmen en snelheid in de laatste 3 minuten. De andere menu’s om uit te kiezen, laten zich betalen.

De Kosten Meter kost 79 eurocent en toont de totale kosten en de kosten per kilometer. Een meter die je CO2-uitslag laat zien is eveneens beschikbaar voor dezelfde prijs. De duurste in-app aankoop bedraagt 1,59 euro en is Geavanceerde Besparingen. Die beoordeelt je rijstijl (bijvoorbeeld: vlot) en laat in balken zien op welke snelheid je het zuinigst rijdt, optrekt en remt.

De brandstofprijzen in de app onder de menuknop ‘Meer’ dateren van 31 augustus en zijn nog behoorlijk accuraat. We weten niet of de gegevens per maand of per grote wijziging bijgewerkt worden. Onder geavanceerde instellingen kun je nog aangeven of er logbestanden van de ritten gemaakt moeten worden.

De belangrijkste instelling die je doet in Fueless is aangeven welke auto je rijdt. Dat is cruciaal om te kijken of je zuinig rijdt, omdat de gegevens bij elke auto verschillen. Daar valt allereerst op dat Opel de Engelse naam Vauxhall nog heeft, een slordigheid die nu al weerklinkt in de eerste App Store-recensie. We proberen drie auto’s te zoeken in de database: een Toyota Aygo 3-deurs, een 5-deurs Honda Civic 1.4 (2000) en een Ford Focus 1.6 5-deurs (1999). De Honda was eenvoudig te vinden door eerst te selecteren op carrosserie, dan op motor en dan op handgeschakeld of automaat. Bij de Aygo troffen we de keuze uit een 3- en 5-deurs variant of alleen een 3-deurs model zonder verdere uitleg van de verschillen. Bij de Ford ging het echter helemaal mis.

Het probleem is dat er inmiddels drie generaties van de Ford Focus op de markt zijn en dat het niet uit de lijst te halen is welke je moet selecteren, zelfs als je de exacte naam van de motorisering weet. De 1.6i 16V is bijvoorbeeld leverbaar in de eerste en tweede generatie Focus. Het lettertype is simpelweg te groot om alle gegevens over een auto te kunnen lezen; we zagen geen jaartal en niet of het een automaat of handgeschakelde auto betreft. Ook ontbreekt een voorbeeldfoto.

Op moment van schrijven is de applicatie dus niet voor alle gangbare auto’s beschikbaar en het is aan Drivegain om daarvoor snel met een update te komen. Als je vierwieler wel te vinden is, kun je met Fueless gratis zuiniger rijden, langer rijden op een tank en geld besparen. In dat geval haal je de duurste in-app aankoop eruit met één liter benzine minder tanken.

Downloaden: Fueless (gratis)

Brandstof besparen

Er zijn (natuurlijk) meer applicaties op de iPhone om zuiniger mee te rijden en brandstof te besparen. Zo heeft ANWB de app Zuinig Rijden; een notitieblok voor je rijgedrag met statistieken en tips om zuiniger te rijden. Volkswagen Think Blue Challenge is een spel dat je bewust maakt van brandstof besparen. Bovenal bracht ontwikkelaar al eerder een applicatie uit om zuiniger mee te rijden: Drivegain. Die app zit hetzelfde in elkaar maar kost 5,49 euro.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 27 september 2011, 21:50
Categorieën Navigatie, Nederlandse apps
Onderwerpen auto, brandstof

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.