Reacties voor: E-nummers: Weet wat je niet moet eten (review)

Etikettenwijzer en E-nummers zijn beide applicaties die je vertellen welke toevoegingen er in producten zitten door naar de E-nummers op de verpakking te kijken. De beschrijvingen zijn niet altijd even duidelijk.
Lees het complete artikel → E-nummers: Weet wat je niet moet eten (review)
Ghica van Emde Boas -

Reacties: 21 reacties

  1. Jammer dat deze applicatie geld kost… Het lijkt me grappig om een keer te bekijken, maar daar blijft het ook bij.

  2. Let op: er kunnen wel gegevens over E-nummers uit allerlei onderzoeken verzameld worden, maar dat zegt nog niets over de kwaliteit van die onderzoeken. Er zit veel kaf onder het koren. Als je echt een betrouwbaar advies wilt kun je beter kijken of de Gezondheidsraad er iets over zegt. Die baseert zijn uitspraken op onomstreden degelijke onderzoeken.

  3. Een review die eindigt met een conclusie dat je maar moet geloven in de zogenaamde conspiracy theory, terwijl de applicatie wetenschappelijke basis bevat voor de uitlatingen daarin is toch wel erg frappant. Had dan de wetenschappelijke validiteit van die claims getoetst om de applicatie en inhoud al dan niet te falsificeren. Normaliter ben ik erg tevreden over wat iPhoneClub te melden heeft, maar dit keer komt de conclusie iets non chalant over…

  4. Wel interessant…nu nog T-Mobile zover krijgen dat r ook bereik is in supermarkt, elke keer met je coole iPhone en n potje naar buiten lopen is ook een beetje suf…

  5. @isezumi: Dat komt omdat het opzoeken van E-nummers ook echt dikke b*llsh*t is. Zo kun je bezig blijven om elk kuchje te verantwoorden.

  6. Kansloos overal zit wel wat in dus laat je niet gek maken
    Gewoon eten wat je lekker vind anders kan je net zo goed voor de trein springen
    In mijn jeugd zat alles vol met geur, kleur en smaakstoffen zat er nog overal kwik en lood in en hadden de auto’s geen gordels en ik leef nog steeds wow
    Mijn advies geniet van het leven en eet en drink waar je trek in hebt mijn vader is hier mee 99 geworden en mijn moeder leeft ook nog steeds 92

  7. Origineel geplaatst door isezumi
    Had dan de wetenschappelijke validiteit van die claims getoetst om de applicatie en inhoud al dan niet te falsificeren.

    Iphoneclub.nl als wetenschappelijk onderzoeksinstituut? Dacht ‘t niet! Je moet dus geen absurde eisen gaan stellen aan een review hier op de site… kom op zeg!

  8. Als ontwikkelaar zal ik even een aantal vragen/onduidelijkheden proberen uit te leggen. Eerst wil ik echter een andere opmerking plaatsen: het Voedingscentrum, maker van de Etikettenwijzer, wordt veelal gesubsidieerd door voedingsproducenten. Ik zal niet direct allerlei complottheorieën hier op gaan hangen, uit dat gegeven mag je je eigen conclusies trekken.

    @Tim Verhoeven: Voor mensen die de applicatie graag eens willen proberen zonder direct te betalen, is een liteversie beschikbaar. De werking van de liteversie is hetzelfde als bij de volledige versie, echter is er maar een beperkt aantal E-nummers meegeleverd.

    @Joost: De applicatie werkt 100% off-line en heeft dus geen internetverbinding nodig.

    Edit: om verdere vragen te voorkomen is het misschien handig dat ik hier even het lijstje met eigenschappen van de applicatie plaats:

    Eigenschappen van deze applicatie:
    – De volledige lijst met E-nummers.
    – Een zoekfunctie om te zoeken op nummer of naam.
    – Zoeken op nummer met een numeriek toetsenbord, zodat typen in een drukke winkel geen probleem is.
    – Duidelijke indicatie van de risico’s: groen is veilig, oranje risicovol en rood af te raden.
    – Extra informatie bij ieder E-nummer.
    – Uitgebreide informatie bij de twee grootste boosdoeners (E951 aspartaam en E621 MSG).
    – De applicatie werkt volledig offline, er is dus geen internetverbinding nodig tijdens het gebruik (ideaal voor op je iPod touch).
    – Aanpasbare lettergrootte om ook in een drukke omgeving goed te kunnen lezen.
    – Volledig gebaseerd op onafhankelijk wetenschappelijk onderzoek. Alle teksten zijn speciaal voor deze gids geschreven en vertaald naar het Nederlands.

  9. Wat een kansloze informatie zit er in die etikettenwijzer. Voorbeeldje:

    De etikettenwijzer zegt over E621 dat het een bestanddeel is van ve-tsin, het bekende Chinese kruid dat in ongeveer elk Chinees gerecht zit. “Werd ervan verdacht overgevoeligheidsreacties te veroorzaken, maar inmiddels is duidelijk dat dit onjuist is”.

    M’n moeder heeft een anafylactische shock op de E621 gehad (tijdens het nuttigen van nasi goreng van de plaatselijke chinees), en ambulancemedewerkers hebben haar net van de dood kunnen redden (als ze een paar minuten later waren geweest was ze volgens artsen zeker overleden). Het is inmiddels duidelijk dat het van de E621 was. Er zijn ook heel wat mensen in een chinees restaurant overleden door de E621. Het wordt dus ook niet voor niks het Chinees-restaurant syndroom genoemd!

    Maar goed, het is voor mij in ieder geval duidelijk dat deze app’s voor mij weinig toegevoegde waarde zullen hebben.

  10. Origineel geplaatst door Martijn
    !Maar goed, het is voor mij in ieder geval duidelijk dat deze app’s voor mij weinig toegevoegde waarde zullen hebben.

    No offense, maar misschien is het erfelijk en is juist deze app voor jou wel aantrekkelijk?

  11. Ik ben erg blij met deze app. Ik gebruik het boekje waarop de app gebaseerd is al een jaar. Ik had ook niet verwacht dat de gemiddelde iPhone-fanaat er veel waarde aan hecht.

    Wat je met je gezondheid doet, moet iedereen helemaal zelf weten. Ik weet wel dat het Voedingscentrum alles behalve een onafhankelijk instituut is dat je blind kunt vertrouwen. Zij prijzen nog steeds light-producten aan, terwijl de shit die daar in zit om het “light” te maken, je lichaam (heel langzaam) om zeep helpt. Ik ben blij voor die mensen die iets verder denken. De anderen ga ik niet proberen over te halen. “it’s your funeral”.

    De informatie in het boek (en in de app) helpt mij om bewuster een keuze te maken met wat ik eet. Ik eet nog steeds paprika-chips, drink nog steeds cola en maak af en toe nog steeds een pizza uit de diepvries. Maar alles met mate en ik kijk ook steeds meer naar alternatieven. En datzelfde doe ik voor mijn kinderen. Ik laat mijn leven er niet door regelen, maar ik laat mijn leven er wel door verrijken.

    Dus kijk zelf maar wat je doet. Live long en prosper!

  12. Wat een totale onzin staat er in die apps. Compleet ongefundeerd.

  13. No offense, maar misschien is het erfelijk en is juist deze app voor jou wel aantrekkelijk?

    Als het erfelijk zou zijn (het is niet bekend of dat zo is) heeft zo’n app nog weinig zin. Want ik weet nu toch al geval wel dat ik zo min mogelijk E621 moeten eten. En als ik wil weten waar het in zit, kan ik ook op de verpakking van het product kijken.
    Maar het is overigens sowieso wel verstandig om zo min mogelijk E-nummers te eten, want het is allemaal aardige rotzooi.

  14. Op het eerste gezicht leek mij dit een perfecte app voor mij (aangezien mijn Islamitische achtergrond) maar als beide apps verschilllende dingen zeggen over dezelfde E-nummers twijfel ik zeer aan de betrouwbaarheid van deze apps… Trouwens, als er al iemand is die op E-nummers let, heeft degene waarschijnlijk al wel onderzocht welke E-nummers hij wel of niet mag.

  15. Geeft je alleen maar meer stress zulke programma’s. Laat gewoon light producten en magarine liggen en neem de echte producten ipv die chemiese namaak stoffen. Bv een eitje en een boterham me goeie boter is gezonder dan je denkt!

  16. Ik weet een goed alternatief voor deze app…

    Google!

    Ook te downloaden als app voor je iPhone! 🙂

  17. het lijkt wel een verkoop praatje van jullie!!

  18. Oplossing is simpel: koop natuurlijke onbewerkte producten. Je moet er zelf wat moeite voor doen om je maaltijden te bereiden, maar je krijgt een berg minder suiker, vet, zout en chemische stoffen binnen.

    Als je lichaam daar gezonder van wordt is dat mooi meegenomen. Als niet, dan is je eten in elk geval een stuk lekkerder.

    Dat je 95% van het assortiment van de supermarkt dan links moet laten liggen: die 5% kan je veel meer mee. En wie zorgt voor een gezond voedingspatroon, kan zich af en toe best vergrijpen op iets lekkers uit die overige 95%.

  19. Origineel geplaatst door isezumi
    […]Normaliter ben ik erg tevreden over wat iPhoneClub te melden heeft, maar dit keer komt de conclusie iets non chalant over…

    Dat vond ik nou ook…

    Ook ik ben bewuster geworden door het boekje (in de app staat hetzelfde). Heb ook gemerkt dat sommige mensen er niets van moeten weten maar ik ben er toch erg blij mee. Echte boter is ook veel lekkerder 🙂

    Verder probeer ik ook geen mensen over te halen en zoals Mike hierboven zei:

    […] Ik laat mijn leven er niet door regelen, maar ik laat mijn leven er wel door verrijken. [..]

    Touché!

  20. Sorry maar ik denk dat wij Nederlanders en ook de reviewer misschien wel iets te makkelijk oordelen, en deze app veroordelen. Ik ben in zijn geheel niet bezig met E-nummer’s etc maar weet wel dat in Londen waar ik woon luxe supermarkt keten Marks & Spencer in 2 jaar tijd alle producten met MSG’s geweerd of vervangen heeft uit het assortiment. Zou een supermarkt keten dat echt doen als er niets mis mee is?

    Het kan niet kwaad om af en toe is niet met de menigte mee te lopen en kritische vragen te stellen.

  21. @PD: Het jammere van de E-nummers, is dat deze helemaal nog niet goed zijn onderzocht. Er is wel heel erg snel een “akkoord” op gegeven, dit terwijl er een hoop mensen problemen van hebben. Ikzelf heb een allergie voor E621. En als je eens googled, kom je zó vreselijk veel artikelen over deze troep tegen dat je je afvraagt waarom dit nog in (9 van de 10) producten gepropt wordt.

    Ik ken nog meer mensen met dit probleem en ik zal je zeggen, het is geen pretje wanneer je dit per ongeluk naar binnen krijgt. Want als het aan mij ligt, komt het nooit meer in mijn systeem! TROEP. Dus niet roepen dat dit B*LSH*T is, je krijgt hier geen kuchtje van, maar je complete darminhoud is wel binnen 3 seconden verdwenen met een hoop pijnlijke momenten!

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.