Driemaal foto’s bewerken op de iPad: Top Camera, Camera Editor Pro en Photo Editor Pro

Photo Editor Pro, Top Camera en Camera Editor Pro zijn drie apps waarmee je op de iPad foto's kunt bewerken. Top Camera is wat ons betreft de winnaar van de drie en is bovendien de goedkoopste.
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

foto-bewerken-ipadDe iPad is door z’n grote scherm eigenlijk best geschikt om foto’s te bewerken. Zeker als je de foto’s met een camera hebt gemaakt en op de iPad importeert. In dit artikel stellen we drie nieuwe iPad-apps voor, waarmee je de klus kunt klaren. Top Camera, Camera Editor en Photo Editor Pro zijn fotobewerkingsapps voor de iPad, met heel verschillende functies en een verschillend prijskaartje. Welke van de drie raden we aan?

Top Camera voor iPad

top-camera-proTop Camera is een app die op de iPhone al populair was. Nu hebben ze een compleet nieuwe app uitgebracht, die is aangepast voor de iPad. De app is gemaakt in samenwerking met fotograaf/kunstenaar David Scott Leibowitz, waarbij de aandacht vooral op de interface was gericht. Deze moest mooi en intuïtief tegelijk zijn. De app kan gebruikt worden om foto’s te maken: tijdens het fotograferen krijg je extra opties inbeeld, zoals een indicator voor de belichting, automatische witbalans en dergelijke. Je kunt met Top Camera overigens ook video’s opnemen, waarbij de app voor stabilisatie zorgt. Er is een timer voor zelfportretten, een snelle burst-modus voor actiefoto’s waarbij 6 foto’s per seconde worden gemaakt en er zit ook een langzame sluitermodus op zodat je de belichting wat beter kunt bepalen. Je kunt dan foto’s maken zoals de verlichte snelweg, bovenaan dit artikel. De gemaakte foto’s berg je overzichtelijk op in verschillende mappen die je vanuit de app kunt aanmaken, wissen, hernoemen en dergelijke.

Ga je vervolgens naar de gallery, dan heb je de mogelijkheid om te bekijken, te delen en te bewerken. De bewerkingsopties zijn bijvoorbeeld bijsnijden (croppen), belichting aanpassen, contrast verbeteren, speciale effecten toepassen en een randje rondom de foto zetten. Je kunt altijd terug naar het origineel. Roteren en horizontaal/verticaal omdraaien kan ook en zelfs voor een HDR-effect draait deze app z’n hand niet om. Veel functies dus voor een relatief lage prijs: €0,79.

Downloaden: Top Camera voor iPad (€0,79 – introductieprijs)

Camera Editor Pro voor iPad

camera-editor-proCamera Editor Pro is gemaakt door een Amerikaanse ontwikkelaar. De maker belooft professionele en complexe fotomanipulatie te kunnen bieden. Er is gezorgd voor compatibiliteit met de iPad 2-camera, foto’s in hoge resolutie en panoramafoto’s. Foto’s die je met de iPad hebt gemaakt kun je meteen bewerken in de app, maar je kunt ook bestaande foto’s van je pc of Mac halen. Aanpasbaar zijn bijvoorbeeld gamma, helderheid, contrast en verzadiging, zodat je handmatig een bepaald foto-effect kunt creëren. Er zitten ook diverse vooraf ingestelde filters in, die je met elkaar kunt combineren. Ben je niet tevreden, dan is er een mogelijkheid om de laatste actie of alle acties terug te draaien.

Net als de voorgaande app zitten er ook basisfuncties in, zoals het roteren en omdraaien van foto’s. Heeft deze app nét niet die ene functie te bieden, dan kun je vanuit deze app de foto weer naar een andere fotobewerker voor de iPad exporteren met de ‘Copy to other app’-functie. Delen is mogelijk via Facebook, Twitter, e-mail en andere webdiensten. Met een prijs van €4,99 is dit een wat duurdere app.

Downloaden: Camera Editor Pro HD voor iPad (€4,99)

Photo Editor Pro voor iPad

photo-editor-proUit Rusland komt een app die verrassende overeenkomsten heeft met Camera Editor Pro HD. Deze app wil zichzelf als de ultieme fotobewerker op de kaart zetten. Je kan foto’s nemen vanuit de app en daarna voorzien van allerlei effecten. Bijna alle gangbare fotobewerkingsfuncties zijn aanwezig, zoals kleur en helderheid en speciale effecten. Na het openen van een foto zien je onderin beeld de knoppen om de foto-effecten toe te passen.

Ontwikkelaar Kenigart heeft al een duizelingwekkende hoeveelheid camera-apps voor de iPhone en iPad uitgebracht, waaronder Camera FX, Camera PRO, Camera PRO +, Camera PRO ++, Camera PRO Plus, Camera PRO Real, Camera Ultra en meer varianten op hetzelfde thema, met onder andere een Camera+ kloon. Ze hebben ook Photo ArtStudio PRO in het assortiment, dat alwéér dezelfde fotobewerkingsfuncties biedt die we ook in Photo Editor Pro tegenkomen. Hoewel dat niet hoeft te betekenen dat de kwaliteit slecht is, zou deze ontwikkelaar zich wat ons betreft beter kunnen concentreren op één app van hoge kwaliteit. Reviews in de App Store geven een nogal versnipperd en tegenstrijdig beeld. Sommige reviewers zijn positief, andere melden dat de apps niet werken.

Downloaden: Photo Editor Pro voor iPad (€4,99)

Conclusie

top-cameraVan de drie genoemde apps is er eentje die je want ons betreft meteen kunt aanschaffen: Top Camera voor iPad. Dit is de goedkoopste app en biedt bovendien alle functies die je op de iPad zou willen gebruiken. Voor uitgebreide fotobewerking zul je toch waarschijnlijk op je desktopcomputer bezig gaan. Voor €0,79 heb je met Top Camera een redelijk complete app, waarmee je ook foto’s in burst-mode kunt maken, foto’s met speciale effecten kunt maken (zoals de snelwegfoto hiernaast) en ook nog je foto’s kunt ordenen en bewerken. De ontwikkelaar van Top Camera heeft zich met de iPhone-app al bewezen en dat kun je van de andere twee ontwikkelaars niet zeggen.

Wat de twee andere apps betreft: misschien gaat het met fotobewerkingsapps wel dezelfde kant op als met videoconversiesoftware, waar een overschot aan aanbieders is en iedereen zijn app met kwalificaties als PRO en PLUS net iets beter wil laten lijken dan die van de concurrentie. Maar in essentie doet iedereen elkaar na en bieden ze allemaal ongeveer dezelfde functionaliteit… omdat er geld mee te verdienen valt. Maar het is de vraag hoeveel je er als gebruiker mee opschiet als een app niet meer wordt onderhouden.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 18 augustus 2014, 11:39
Categorie Fotografie en video
Onderwerpen camera, fotobewerking, fotografie, kantoor, office, quickoffice

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.