App Lijst: de 10 beste iPhone-games van 2011

Wat zijn de 10 beste iPhone-games van 2011? iPhoneclub.nl zet ze op een rij en springt van genre naar genre; van woorden leggen op een Scrabble-bord naar zwaardvechten, schieten, auto's stelen en doen alsof je vliegt.
Bart Breij - · Laatst bijgewerkt:

Best of 2011Elke dag verschijnen er 10, niet 20, maar soms wel 100 nieuwe games voor de iPhone en iPod touch. Het is goed dat we elke dag een iOS game-update hebben waarin we elke werkdag het kaf van het koren scheiden. Zo was het uiteindelijk een flinke klus, maar geen onmogelijke opgave om tot te bepalen was de beste games voor de iPhone zijn dit jaar. We kunnen alvast verklappen dat Angry Birds Rio, Cut the Rope Experiments, Spy Mouse het overzicht nèt niet gehaald hebben. Hieronder staan de volgens ons 10 beste iPhone-games van 2011.

10. Wordfeud

Top 10 Games 2011 WordfeudTechnisch gezien is Wordfeud helemaal niet zo’n prestatie. Het is een letterlijke kopie van het aloude woordenleg-spel Scrabble dat een open-source woordenboek gebruikt en twee spelers online tegen elkaar laat spelen. Iedereen die een spelletje Wordfeud heeft gespeeld, weet dat daar al twee dingen fout gaan in het spel. De online verbinding hapert soms of reageert erg traag en het geraadpleegde woordenboek herkent doodnormale Nederlandse woorden niet. Toch staat Wordfeud in de top 10 iPhone-games van 2011. Noem het maar een eervolle vermelding. Er is simpelweg geen ander iPhone-spel dat door zoveel verschíllende mensen wordt gespeeld. Je bent zelfs niet de enige die dit jaar een woord heeft gelegd waarmee je de dubbele woordwaarde én driedubbele woordwaarde in één beurt pakte. Je vrienden deden het ook. Je collega’s deden het ook. Wellicht deed zelfs je moeder het ook. Onder de belangrijkste voetbalwedstrijd, onder de climax van een film en net voor het slapen gaan werd de iPhone of iPod touch er bij gepakt om te kijken of je het gewenste woord nog steeds kon aanleggen. In niks is Wordfeud een Game van het Jaar. Niet in beelden, niet in geluid, niet in de presentatie, originaliteit of in de technische prestatie. Maar het hindert niet. Wordfeud is de status van een spelletje ontstegen en is uitgegroeid tot de nationale volksbezigheid van 2011.
Downloaden: Wordfeud (gratis)

9. Squids

Top 10 Games iPhone 2011 SquidsNa boze vogels en knuffelbare beestjes met grote ogen, laat Squids zien dat zelfs cartooneske inktvissen bijzonder geschikte personages zijn voor een game. Squids zet personages als de lompe gele Sammo, de schietgrage veteraan Clint en het groene pubertje Steev neer in enkele zinnen, en plaatst ze in een spel dat een kruisbestuiving is tussen het katapult-mechanisme van Angry Birds en de diepgang van een rollenspel als Final Fantasy Tactics. In Squids voer je een groep inktvissen aan en bepaal je stuk voor stuk wat ze hun beurt doen: het terrein verkennen? Manoeuvreren naar een andere plek voor veiligheid? De ene de ander laten aanraken zodat ie meer levensenergie kwijgt? Frontaal de aanval openen en de tegenstander van de afgrond beuken? Als je jouw vier zelf te bepalen manschappen hebt bewogen, is het tijd om de billen samen te knijpen en te aanschouwen wat de tegenstander doet. Omdat Squids een geweldige balans tussen geluk en strategie heeft, kan het zomaar betekenen dat een inktvis van je tegen een muur wordt geschoten, hij terugstuitert en in die snelheid de tegenstander verplettert. Maar een moment van euforie hoeft niet lang te duren in het spel, als je de volgende beurt zelf pardoes tegen een stekelplant aanknalt en je het loodje legt. Het feit dat er altijd gevaar op de loer is, maakt de gevechten van Squids intrigerend. Ook als je een tweede of derde keer een level herspeelt om de bonussen erop te halen, is het nog steeds een uitdaging. En dan hebben we het nog niet gehad over de beelden en geluiden van Squids. Want die máken het spel. Je bevindt jezelf op de rug van een schildpad, in een Grieks onderwaterdorp en in weelderige diepzeegebieden, omringd door waterrimpels en voorzien van prachtige tekeningen op het moment dat de personages met elkaar in gesprek gaan. Een benemend avontuur voor wie niet vies is van een uitdaging.
Downloaden: Squids (€0,79)

8. De Avonturen van Kuifje

Top 10 iPhone Games 2011 De Avonturen van KuifjeEen van de meest onverwachte uitgaves op de iPhone dit jaar was De Avonturen van Kuifje. Zonder enige ruchtbaarheid zette de grote uitgever Gameloft het opeens in de App Store. Zo’n sneaky uitgave doet meestal het ergste vermoeden als het om een filmspel gaat, maar hoe anders pakte Kuifje voor de iPhone en iPod touch uit. Het is een van de meest meeslepende spellen die we dit jaar gespeeld hebben. Dat komt niet alleen door de prachtige beelden die je bij vlagen verbazen dat het mogelijk is op de iPhone, maar ook door de gameplay. Het is altijd duidelijk wat je moet doen en in de eerste levels houdt het spel je zelfs je handje vast voor wat je moet doen. Dat klinkt negatief, maar dat is het in dit geval niet. Het betekent namelijk dat de makers het pad dat je perse aflegt tot in den treure goed hebben kunnen uitwerken. En dat deden ze! Zo besluip je in het eerste level een landhuis vanwege een vermeende diefstal. Als je via de tuin bent binnengekomen, klim je het raam in. Dan sluip je via de slaapkamer langs de slapende huiseigenaar. Om vervolgens achter een butler met sleutels aan te lopen, die net bezig is met zijn schoonmaakrondje. Je hoeft soms alleen maar op tijd naar links, rechts of boven te geven of op tijd op een knopje te drukken, maar begeleid door de schitterende beelden en de orkestrale, afgestemde muziek is dat een feestje om te doen. Later in het spel worden levels iets sneller en geven ze je meer ruimte om te verkennen en dingen zelf uit te zoeken. We weten nog steeds niet welke gedeelten we beter vinden: de fragmenten waarin je aan het lijntje gehouden wordt en meegesleept wordt, of de open omgeving-delen die laten zien dat een volwaardig 3D-avontuur makkelijk neergezet kan worden op de iPhone. Maar alles bij elkaar opgeteld is De Avonturen van Kuifje een van de absolute klappers van 2011.
Downloaden: De Avonturen van Kuifje (tijdelijk €0,79, anders €5,49)

7. Superbrothers: Sword & Sorcery EP

Top 10 Games 2011 iPhone Superbrothers EPAls zoveel andere spelletjes die voor de iPhone en iPod touch verschijnen, maakt Superbrothers gebruik van grofkorrelige pixels. Maar dit is geen retrospel. In Sword & Sorcery EP is de pixelstijl verheven tot ware kunst, met een dozijn aan groentinten om een overdonderend mooie natuuromgeving neer te zetten. Waar je eigenlijk niet zoveel van ziet vanwege de stijl. Overdonderend is ook de soundtrack, die niet uit bijpassende ouderwetse bliebjes bestaat, maar elektronische klanken van ongekende schoonheid geniet. En toch draait Superbrothers niet allemaal om de stijl. Ook de substantie imponeert. Je hebt in dit spel als speler geen concrete opdracht. Je verkent voornamelijk. Onderweg stuit je op personages die spreken in zinnen die niet langer zijn dan 140 tekens (zodat je ze kan tweeten…), kijk je in het rond op zoek naar een clue en sta je plotseling oog in oog met een vijand met wie je een gevecht aan gaat. En ook hier is bijzonder goed over nagedacht. De gevechten in Sword & Sorcery gaan volgens een ritme, waarin je tijdig op in beeld verschenen knoppen drukt en waarbij de tegenstanders je aanvallen conform de uithalen van de muziek. De sporadische gevechten die je met dieren hebt, geven slechts een voorproefje. Het zijn de confrontaties met formaties van driehoeken (echt waar!) die echt een diepe indruk maken. En nog weet het spel zichzelf qua gefronste wenkbrauwen te overtreffen. Op een gegeven moment moet je letterlijk dagen wachten totdat je verder kunt in een omgeving, omdat die afhangt van de stand van de maan… Superbrothers: Sword & Sorcery EP is niet voor iedereen weggelegd, maar bewijst dat games kunst kunnen zijn.
Downloaden: Superbrothers: Sword & Sorcery EP (€3,99)

6. Infinity Blade II

Top 10 iPhone Games 2011 Infinity Blade IIVan de bijna abstracte zwaardgevechten van Superbrothers naar de langst verwachte zwaardgevechten van het jaar. Infinity Blade II is de enige iPhone-game dit jaar die ruim anderhalve maand van tevoren al een geplande releasedatum had. Het spel werd onthuld op de Apple-presentatie van de iPhone 4S en had er op 1 december 2011 totaal geen moeite mee de hooggespannen verwachtingen in te lossen. Het hanteert hetzelfde principe als deel 1. Als noeste ridder trek je in een kasteelachtige omgeving ten strijde tegen steeds grotere en sterkere, gepantserde vijanden die eveneens bewapend zijn met ferme handwapens. De gevechten die volgen zijn bijna een soort dansen, waarbij je de aanvallen van de vijand ontwijkt en blokt, om vervolgens op het juiste moment zelf hard toe te slaan. Dat doe je niet met knoppen op het beeld, maar met swipes omhoog, naar beneden, naar een zijkant of door op het beeld te tikken als een steekbeweging. Als je genoeg ervaring, energie en goede slagen achter de rug hebt, wordt het tijd voor de magische aanval die de tegenstander pas echt een pak slaag verkoopt. Ten opzichte van het eerste deel, voelen de gevechten in Infinity Blade II soms een beetje eenvoudiger van opzet waardoor ze ook wat minder swingen. Daar staat echter tegenover dat het spel werkelijk van scherm spat zo mooi is het. De omgevingen veranderen naarmate je er nog een keer doorheen komt, worden ingevallen door lichtbundels en tonen weerspiegelingen in het water. Daarnaast heeft het al zo goede eerste deel meer body gekregen. Infinity Blade II introduceert een verhaal en trekt langzaam het doek van je eigen identiteit die je als onbekende ridder hebt. Tel erbij op dat er ook nog een samenwerkingsstand gepland staat voor begin volgend jaar en Infinity Blade II verdient absoluut een plek op je iPhone of iPod touch.
Downloaden: Infinity Blade II (€5,49)

5. Grand Theft Auto 3

Top 10 iPhone Games 2011 Grand Theft Auto 3 GTA 3Liberty City heet de Amerikaanse stad waarin Grand Theft Auto 3 zich afspeelt en die naam is een voltreffer. Je geniet namelijk de vrijheid om de spelwereld te benutten zoals je zelf wilt. Als je de verhaallijn aanhoudt, krijg je de eerste missies van de ‘deurman’ van een maffiabaas en haal je een contact op met een auto, sla je een doelwit in elkaar met een honkbalknuppel en spuit je een auto over om hem te ontvreemden. Ze leiden langzaam naar steeds omvangrijkere missies onder de maffiabaas zelf, maar bijvoorbeeld ook de Japanse Yakuza. Zodra je daarbij de beschikking krijgt over vuurwapens, komt het grootste kritiekpunt van Grand Theft Auto 3 naar boven. De besturing van die vuurwapens gaat net zoals het 10-jaar oude origineel op de PlayStation 2 met een automatisch richtsysteem, maar die is flink aangezet op de iPhone en vloekt bovendien regelmatig met de cameravoering van het spel. Daardoor schiet je soms tegenstanders dood zonder dat je ze hebt gezien, maar soms maakt de besturing vuurgevechten ook nodeloos complex. Het systeem vereist op zijn zachtst gezegd gewenning, maar het weerhoudt ons er niet van deze letterlijke remake van een klassieker in de Top 10 games van 2011 te plaatsen. Er is namelijk nog zoveel meer te doen in de open wereld van het spel. Doelloos chaos schoppen, klakkeloos auto’s stelen en aan gort rijden, taxichauffeur spelen terwijl je naar de hilarische fragmenten van volledige in-game radiozenders als Chatterbox FM luistert. De maatschappelijke kritiek die met een knipoog wordt gegeven op de zenders in GTA 3, is 10 jaar later nog steeds relevant en zorgt ervoor dat Liberty City als geen andere open game-wereld op de iPhone lééft. Het is de kers op de taart van een op punten gedateerd spel dat nog geen twee biertjes kost, maar waarin je jezelf met één zo’n doelloze speelsessie al langer vermaakt dan die twee bier.
Downloaden: Grand Theft Auto 3 (€3,99)

4. Jetpack Joyride

Top 10 Games iPhone Jetpack JoyrideHoe verslavend kan een game zijn waarin je constant je eigen highscore probeert te verbeteren? Als de hoofdpersoon een baard draagt, een jetpack steelt en Barry Steakfries heet: ontzettend verslavend. Jetpack Joyride doet jezelf keer op keer afvragen waarom je het nog steeds speelt, maar je blijft ermee bezig. Dat komt in de eerste plaats omdat het ontzettend leuk is om met een jetpack tussen alle gevaren als ronddraaiende vuurzeeën, raketten en laserstralen heen te vliegen. Dat komt in de tweede plaats omdat je jacht naar de highscore op allerlei manieren wordt opgeleukt. Zo spaar je munten waarmee nieuwe kloffies, jetpacks en extra’s kan kopen. Belangrijker nog zijn de power-ups die je pakt waarmee je plots niet meer een jetpack omhoog zwiept met een druk op het beeld, maar opeens in een voertuig zit met een soortgelijke besturing. Er zijn er onder andere een half zwevende robot, een slingerende draak en een ‘profit bird’ (een gekscherende kruising tussen een Angry Bird en het vogeltje van Tiny Wings) waar je tijdelijk op rijdt die de rit even behoorlijk wat aangenamer maken. Als je daarmee af gaat, ben je bovendien niet dood maar keer je terug als Barry met zijn jetpackie en kan je verder. En dan is er ook nog een Rad van Fortuin als je af gaat, die je een laatste stoot naar honderden meters verder of zelfs een tweede leven kan schenken. We zijn er nog niet, want de verslavingsfactor komt in de derde plaats door de missies die je constant voorgeschoteld krijgt. Daarvoor krijg je óók weer geld en ervaring. Voordat je het weet heb je tien uur in het spel gestoken zodat je kan rondvliegen als de Kerstman. En dan weet je: verdraaid goed spel, dit Jetpack Joyride.
Downloaden: Jetpack Joyride (gratis)

3. Modern Combat 3

Top 10 iPhone Games 2011 Modern Combat 3De grote gamesuitgever Gameloft ligt de laatste tijd stevig onder het vuur van de spelers omdat ze spellen gratis aanbieden maar dan vervolgens wel voor élke handeling in een spel geld vragen. Toch heeft Gameloft naast De Avonturen van Kuifje dit jaar nog een prestatie van formaat geleverd. Die prestatie heeft Modern Combat 3, maar je zou het net zo goed Call of Duty Modern Warfare voor de iPhone kunnen noemen. Het spel ademt Call of Duty in elke porie die het heeft. In de verhaallijn worden de levels geïntroduceerd door zwarte missieschermen met groene draadmodellen van de doelwitten, ga je van hot naar her zonder direct aanknopingspunt en kom je langs bosomgevingen, bestorm je gebouwen, dorpen en steden en probeer je te overleven op een oorlogsschip. Er is ook een online multiplayer voor maximaal 12 spelers, die ook op alle fronten Call of Duty ademt. Zo krijg je ervaringspunten voor tegenstanders doodschieten en assisterende acties en kun je met die punten je wapens opvoeren en je personage van specialiteiten voorzien. Heb je een paar moorden achter elkaar? Laat eens een luchtaanval op de tegenstander los. Je kan het jatwerk van Gameloft stuitend noemen, maar dat doen we niet. Modern Combat 3 doet namelijk alles goed. Het geniet een solide besturing die je zelf moeiteloos onder controle hebt. Bevalt een onderdeel van de besturing toch niet, dan zet je zelf een knop op een andere plek. Het spel helpt je met richten zodra je in de buurt komt van een vijand, maar legt je genoeg vuur aan de schenen om je alsnog te verplaatsen in ronduit uitdagende confrontaties. Overtuigende geluidseffecten, fraaie omgevingen in de verhaallijn, uitstekende speelvelden in de multiplayer, een fijne besturing en haarscherpe beelden. Modern Combat 3 bewijst dat ‘grote’ consolegames prima op de iPhone kunnen.
Downloaden: Modern Combat 3: Fallen Nation (€5,49)

2. Where’s My Water

Top 10 Games iPhone Where's My WaterZelfs als je geen films hebt gezien of pretpark hebt bezocht, is de kans groot dat je ermee in aanraking bent gekomen met Disney dit jaar. Disney genoot dit jaar namelijk een van de voltreffers op de iPhone en iPod touch: Where’s My Water. Het spelletje over een krokodil die graag een douche neemt, werd binnen no-time een enorm succes en dat lijkt met de onlangs verschenen gratis versie nog even niet af te nemen. Where’s My Water maakt qua gameplay, net zoals een klassieker als Cut the Rope, optimaal gebruik van het touchscreen. Het plaatst geen virtuele knoppen op het scherm, maar laat je als het ware ‘krassen’ (met de vinger vegen) in de vele zandgronden die het spel rijk is. Door die gronden moet het water in het spel bij Swampy de krokodil terecht komen. Maar voordat het water de doucheleiding in spoelt, moet het langs allerlei obstakels in inmiddels alweer 140 level. De grootste uitdaging daarbij is het halen van alledrie de badeendjes in een level, die je kan sparen ze een paar seconden van water te voorzien. In verschillende uitbreidingen zijn de gameplay-mechanismen steeds veelzijdiger en dieper geworden. Het begint halverwege het eerste hoofdstuk met mos dat groeit als het door water wordt geraakt, maar gaat al snel verder met gif, stoom, telepoorten en waterballonnen. Where’s My Water biedt een combinatie van actie, behendigheid, snelheid en puzzels op een ongekend hoog niveau. Het blijft verrassen, het blijft prikkelen. Ongelooflijk.
Downloaden: Where’s My Water (€0,79)

1. Tiny Wings

Top 10 iPhone Games Tiny WingsHet is haast niet meer voor te stellen. Weken, nee maanden, heeft Tiny Wings in de top 25 best verkochte apps op de iPhone gestaan. Toch kwam het spelletje nog dit jaar uit. 24 Februari 2011 was de dag dat Tiny Wings het levenslicht zag. Over een vogeltje dat niet kan vliegen, maar het zo graag wil. Elke ochtend ontwaakt hij en onderneemt hij een nieuwe poging om het gevoel van vliegen te ervaren. Dat doet hij door in dallen te duiken en er via de bergrand naartoe te schieten. Als speler hoef je alleen maar het beeld te raken als je het vogeltje wil laten dalen voor de volgende afsprong, zo simpel is het. Of nou ja, simpel: het vereist een briljante timing om elke keer de daling op het goede moment in te zetten. Ondertussen zweeft het vogeltje van eiland naar eiland met steeds een ander heuvellandschap onder zich, in een strijd tegen de ondergaande zon die zijn poging tot een einde brengt. Tiny Wings is in werkelijk alles subliem. Hoe je bonussen en nieuwe nestjes krijgt als je tijdens het spelen aan bepaalde voorwaarden voldoet. Hoe het vogeltje aanstekelijk vrolijke ‘quack’-geluiden maakt als je een daling goed neemt, hoe hij een vreugdekreetje loslaat als hij de wolken bereikt en hoe hij het uitschreeuwt van vreugde als ie naar het volgende eiland springt. Hoe de ondergronden elke dag dat je speelt er net iets anders uitzien. Hoe de kleuren van het beeld veranderen als de zon dreigt onder de gaan. En hoe je elke keer weer wordt ingepakt door de onweerstaanbaar vrolijke muziek van het spel. Met Tiny Wings begonnen de lentekriebels vroeg dit jaar, en het spel op de laatste dag van het jaar nog steeds goed voor precies datzelfde lentegevoel. Tiny Wings is de iPhone-game van het jaar 2011.
Downloaden: Tiny Wings (€0,79)

Let op: de genoemde afprijzingen hebben een beperkte geldigheidsduur. Controleer dus goed of de game nog steeds gratis en/of voor de aanbiedingsprijs wordt aangeboden. Zie voor meer uitleg dit artikel: De nieuwsbrief van iPhoneclub en gemiste koopjes.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 16 februari 2012, 13:22
Categorieën Games, Uncategorized
Onderwerpen applijst, avonturengame, grand theft auto, infinity blade, jetpack joyride, modern combat, squids, tiny wings, where's my water, wordfeud

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.