Bus & Trein icon

Review: Bus & Trein, Nederlandse ov-app met live-informatie en widgets

Met Bus & Trein bekijk je reisinformatie voor de bus, trein, metro en tram. Handig, maar selectief: je kunt namelijk niet met alle data een reis plannen.
Bastiaan Vroegop - · Laatst bijgewerkt:

Bus & Trein icon
Hoewel menig Nederlander zweert bij navigatie-apps zoals 9292 en de NS Reisplanner, zijn er ook een aantal handige alternatieven in de App Store te vinden. Eén daarvan is Trein – 100% snelste, een iOS-app die met een simpel design zo snel mogelijk reisinformatie wil verschaffen. De makers van deze app komen nu met een nieuwe speler: Bus & Trein. Hierin vind je reisinformatie van treinstations en bushaltes – maar ook van metro- en tramstations.


Het is meteen duidelijk dat Bus & Trein en Trein – 100% snelste van dezelfde ontwikkelaar afkomstig is. Niet alleen hebben de apps allebei een nogal geoptimaliseerde naam om mee in de App Store te worden gevonden, maar ze delen ook hetzelfde ontwerp. Beide apps bestaan uit simpele witte en grijze vlakken, met onderaan een knoppenbalk.

In gebruik zijn de twee echter net wat anders: het Planner-icoon van de Trein-app, is bijvoorbeeld de kaartfunctie van de nieuwe app. Hierdoor is het even wennen om als fervent Trein-gebruiker over te stappen naar deze nieuwe versie.

Treinen en bussen

Bus & Trein kaartJe hebt in Bus & Trein de keuze uit reisinformatie van bussen en treinen – gesorteerd onder respectievelijk ‘Haltes’ en ‘Treinstations’. Bij de haltes vind je echter meer dan alleen businformatie. Ben je op een locatie met tramhaltes en een metrolijn, dan worden ook de vertrektijden hiervan getoond.

De reisinformatie in Bus & Trein is niet altijd op dezelfde manier te benutten. Zo is het mogelijk om via de Treinplanner een reis van de ene locatie naar de ander uit te stippelen, maar een vergelijkbare optie voor bus-, tram- en metroreizen is er niet. Of nou ja ; je kunt via de Meer-knop de mobiele website van 9292 openen. De API’s voor een busplanner zouden niet beschikbaar zijn. Dit betekent dat je enkel de nabijgelegen bushaltes kunt bekijken om te zien wat vanaf daar vertrekt. Prima als je een directe verbinding hebt, maar de app helpt je niet op weg bij overstappen in de tram, metro of bus.

Widgets

Bus & Trein heeft een drietal widgets. In de widget ‘Bus, Tram en Metrohaltes’ vind je alle halte-informatie bij jou in de buurt, terwijl je bij ‘Treinstations’ alle treindata kunt inzien. De derde widget ‘Treinstoringen’ toont problemen aan het spoort. De informatie is vrij selectief, maar voor een widget is dit prima. Dit biedt je snelle toegang tot reisinformatie vanuit je Berichtencentrum.

Bus & Trein haltesBus & Trein widgets

Nieuwe app

Het is geen toeval dat de makers van Bus & Trein zo dichtbij hun vorige app zijn gebleven. “We hebben de Trein-app gebruikt om te meten wat mensen willen in een OV app en hoe ze hem het liefst gebruiken”, vertelt app-ontwikkelaar Sander de Koning aan iCulture. “Op basis van die conclusies hebben we de Bus & Trein app ontwikkeld als geheel nieuwe app met nu naast treininformatie ook de bus, tram en metro”. Je kunt echter afvragen waarom dit in een compleet nieuwe app is gedaan, en niet in een app-update voor Trein. Dit heeft volgens de Koning te maken met de grote hoeveelheid werk die er achter Bus en Trein schuilt:

In het ontwikkelen van Bus & Trein zaten een hoop uitdagingen, aangezien de hoeveelheid data en de meer dan 3500 verschillende ov-lijnen die erin verwerkt zitten. We denken daarom in ons recht te staan om daar een klein, eenmalig aankoopbedrag van €1,99 tegenover te stellen.

Conclusie Bus & Trein review

Bus & Trein weet een hoop ov-informatie te combineren, die vanuit een widget voor het Berichtencentrum ook vrij snel te bekijken is. De toevoeging van bus-, tram- en metro-informatie voelt alleen niet altijd even handig. Hoewel je snel kunt zien welke haltes er in de buurt zijn en wat vanaf daar vertrekt, voelt de toevoeging wat halfslachtig zonder een planner. Immers: waarom zou je met de hand een bushalte opzoeken, terwijl je vanuit de 9292-app in één keer een reis kunt plannen?

Pluspunten

  • Veel reisinformatie.
  • Handige widgets.

Minpunten

  • Bus-, tram- en metroinformatie niet altijd handig door gebrek aan planner.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 14 januari 2015, 17:14
Categorie Navigatie
Onderwerpen bus, openbaar vervoer, trein

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.