Gibbon icon

Review: Gibbon, abonneren op leerzame afspeellijsten met artikelen

Het in Nederland ontwikkelde Gibbon is er nu ook voor de iPhone. Met de app kun je abonneren op afspeellijsten gevuld met artikelen over een leerzaam onderwerp.
Bastiaan Vroegop - · Laatst bijgewerkt:

Gibbon iconJe zou denken dat je met de gigantische hoeveelheid informatie op het internet flink wat dingen kunt leren, maar in de praktijk is het soms net wat minder makkelijk in elkaar. Kennis over een onderwerp staat vaak verspreid over meerdere artikelen, waardoor je het internet moet afjagen om alles over iets te weten te komen. Dat wil de Nederlandse iOS-app Gibbon veranderen: door je te laten abonneren op een afspeellijst van een onderwerp, krijg je hierover leerzame artikelen voorgeschoteld.

Gibbon: leerzame afspeellijsten

Je vindt in Gibbon al direct een grote verzameling afspeellijsten over een breed aantal onderwerpen, waaronder wetenschap, fotografie, design, carrière en ‘life hacks’. Zo kun je bijvoorbeeld meer leren over webdesign door je te abonneren op de afspeellijst ‘Web Masterclass: From Zero to Hero’. In deze afspeellijst vind je een grote verzameling artikelen over dit onderwerp, die je stuk voor stuk leest om meer over het onderwerp te weten te komen. In de meeste gevallen staan deze artikelen op zichzelf, maar de maker van de afspeellijst kan ook notities achterlaten om je de benodigde context te bieden. De artikelen worden van hun sitelayout ontdaan zodat ze goed in het design van Gibbon passen – iets dat we gewend zijn van bijvoorbeeld Instapaper.

Gibbon artikelGibbon tijdlijn

Op de startpagina van de app vind je een overzicht van de eerstvolgende artikelen van alle afspeellijsten waar je op geabonneerd bent. Je kunt hierdoor makkelijk een variatie aan leerzame stukken lezen en word je gelijk op de hoogte gehouden van je voortgang. Bovenin de app wordt bijgehouden hoeveel je op een dag hebt besteedt aan jezelf bijscholen.

Gibbon bevat selectieve onderwerpen

De onderwerpen binnen Gibbon zijn wat selectief. Met onderwerpen zoals fotografie, marketing en ondernemerschap richt de app zich op meer dan één tak van sport, maar ontwikkelaar Bread and Pepper heeft zich duidelijk vooral gericht op de interesses van creatievelingen, ontwikkelaars en media. Het aanbod kan echter uitbreiden zodra meer gebruikers playlists maken, zo vertelt Bread and Pepper-oprichter Wouter de Bres aan iCulture:

We benoemen we pas een categorie in de library als we echt genoeg playlists hebben om die categorie te vullen. Elke maand proberen we nieuwe categorieen erbij te openen. Stapje voor stapje willen we zo een library krijgen waar we alle onderwepen hebben die je kan bedenken.

Gibbon profielGibbon popular

Afspeellijsten in Gibbon maken

Het is mogelijk om ook zelf een afspeellijst te maken, waarin je anderen iets leert over een bepaald onderwerp. Dit kan echter niet vanuit de app: op het moment is het enkel mogelijk afspeellijsten te bouwen op de website Gibbon.co. Dat zou normaal gesproken niet een heel groot probleem zijn, maar de website van Gibbon is niet geoptimaliseerd voor de iPhone. Je moet dus creatief zoomen of priegelen op een kleine pagina als je dit vanaf de iPhone wil doen.

Gibbon voor iPhone

Gibbon is een Engelstalige app met vooral Engelse artikelen, maar wordt hier in Nederland gemaakt door ontwikkelaar Bread and Pepper. Origineel verscheen de app alleen voor de iPad, maar vandaag heeft deze app ook ondersteuning voor de iPhone gekregen. Deze update zorgt er ook voor dat je op de iPad nu makkelijker je voortgang kunt bijhouden.

Conclusie Gibbon review

Gibbon is een leuke manier om jezelf iets bij te leren. Door andermans afspeellijsten te volgen kun je jezelf in een onderwerp storten, zonder dat je zelf naarstig op zoek moet naar de artikelen. Een rustig en strak ontwerp zorgt ervoor dat het lezen van al deze artikelen ook fijn is. Een leerzaam alternatief op het ouderwetse ‘doorspitten van Wikipedia’.

Pluspunten

  • Grote verzameling leerzame artikelen.
  • Rustig, clean ontwerp.
  • Abonneren om je onderwerp te blijven volgen.

Minpunten

  • Afspeellijsten maken kan alleen op de website.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 15 januari 2015, 16:22
Categorie Onderwijs

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.