BeamApp: route en telefoonnummer doorsturen van Mac naar iPhone

BeamApp is een gratis tool om links en acties van de iPhone en Mac uit te wisselen. Kopieer een nummer op de Mac en je belt op de iPhone.
Bart Breij - · Laatst bijgewerkt:

BeamApp header iPhone MacJe bekijkt een website met een vreselijk specifieke URL op de iPhone maar mist Flash. Dan wil je hem snel doorsturen naar de Mac. Je vindt een telefoonnummer. Dan wil je hem snel doorsturen naar de iPhone. Je zet een route langs verschillende steden uit op de desktop. Dan wil je die hebben in de iPhone. Er is een nieuwe toepassing voor iPhone en Mac die het voor je kan regelen: BeamApp. Onder het mom ‘Stop sending emails to yourself’ is de app voor beide platformen gratis te downloaden.

De installatie van de app op beide platformen gaat vanuit de Mac App Store en de App Store op de iPhone (of iPod touch, of iPaf) en is een fluitje van een cent. Als de installatie voltooid is, kan je in de BeamApp op de Mac een QR-code weergeven die je scant met de iPhone-app. Vervolgens is de verbinding gelegd. Desgewenst kan je meerdere apparaten aan de apps koppelen. De Mac-app nestelt zich in de bovenbalk van de Mac en je kan er desgewenst voor kiezen hem mee op te starten met het opstarten van de Mac. Je hebt er verder geen account voor nodig.

BeamApp maps iPhone MacBeamApp legt zich vooralsnog toe op het doorsturen van vier typen informatie tussen de Mac en iPhone (of iPod touch, op iPad): routeaanwijzingen, muziek, websites en telefoonnummers. Als je een van die vier typen informatie hebt openstaan op de iPhone, kan je BeamApp starten en wordt hij doorgestuurd naar het BeamApp-venster op de Mac. Vanuit de Mac en iPhone kan je sowieso je laatst gekopieerde link naar de iPhone sturen. Wat je daarnaast kan doorsturen, is afhankelijk van de toepassing die op dat moment actief is. Is dat de webbrowser, van geef je het adres door van de pagina die je dan open hebt staan.

Een van de handigste troeven is wellicht dat je een route die je in Google Maps uiteen zet met bijvoorbeeld eigen tussenstops, net zo makkelijk kan doorzetten naar de iPhone als elke andere pagina. Je hoeft BeamApp maar open te hebben staan op de iPhone, te Beamen en de route wordt meteen geladen in Apple Maps zonder dat je er zelf tussen hoeft te komen. Je kan er helaas niet voor kiezen de route te openen in Google Maps of Waze; apps die tot op zekere hoogte een route offline kunnen opslaan. Daar mag aan gesleuteld worden, want het moet zeker kunnen. Na het kopiëren van de link vanaf de desktop, blijft de link namelijk ook staan in BeamApp op de iPhone en kan je hem later ook nog drukken om te activeren. Daar moet de ontwikkelaar bij kunnen instellen dat je de link ook in Google’s of Waze’s kaart kan laden.

BeamApp beamen vanaf iPhone BeamApp ontvangen beams

Het meteen activeren en doorsturen van informatie werkt echter verrassend goed, en we staan er zelfs van te kijken dat het doorsturen van een telefoonnummer van de Mac naar de iPhone, zonder pardon de belmodule start. Je belt meteen. De muzieknummers lijken zich voorlopig te beperken tot iTunes en slaan bijvoorbeeld Spotify nog over. Ook daar moet ondersteuning mogelijk zijn. Links naar apps openen wel keurig in de App Store. Het kopiëren van een ‘normale’ link buiten Maps of de App Store om, gaat helaas minder goed. Die worden geladen in een in-app browser en die houdt ons tegen naar beneden te scrollen op een pagina. Ook de deelopties worden daar niet in gestart.

Dan is er nog één restrictie van BeamApp. Apple’s beleid is dat je maximaal tien minuten na het openstaan van een app, gekopieerde links mag verwerken. Dat betekent dat BeamApp niet meer zo snel een link opent nadat je de app al een tijd niet meer gebruikt. Er is gelukkig wel een goede achtervang: op die momenten krijg je een pushbericht op de iPhone. Dat is genoeg om de ‘beam’ alsnog te openen. Wel werken doorgestuurde routes niet altijd in Maps. Iets waar de ontwikkelaar aan zegt te werken in een update.

BeamApp moet werken aan haar ondersteuning, maar de eenvoud van de uitwisseling tussen Mac en iPhone is veelbelovend. Het is een eerlijk gratis tooltje om van de Mac door te gaan op de iPhone – of andersom.

Downloaden op iPhone: BeamApp (gratis, iPhone, iOS 5.0+)
Downloaden op Mac: BeamApp voor Mac (gratis, Mac, OS X 10.7+)

Met dank aan Sjoerd voor de tip

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 19 februari 2013, 19:27
Categorie Productiviteit
Onderwerp bestand

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.