Drie minimalistische weer-apps op iPhone: Haze, Sky en WeatherTable

Drie nieuwe minimalistische weer-apps voor iPhone aan de tand gevoeld: Sky, WeatherTable en Haze. Welke voegen iets toe?

Minimalistische weer-apps header WeatherTableMet een beetje nuchter verstand zou je zeggen dat een minimalistische weer-app waarin op informatie wordt beknibbeld, niet zo’n goed idee is. Toch loopt de App Store over van de weerapplicaties die soms niet uit meer bestaan dan de huidige temperatuur, de maximumtemperatuur op een dag en een fraaie kleurovergang op de achtergrond. Haze, Sky en WeatherTable zijn drie recent uitgebrachte weer-apps die minimalisme toepassen op verschillende manieren. In allemaal vind je niet alle weergegevens van uitgebreide apps als Live Weer of Weerplaza, maar een selectie van informatie. De een doet het beter dan de ander.

Haze

Weer-apps HazeHaze kost ter introductie vanaf dit weekeinde 89 cent en zal naar verloop van tijd 2,69 euro kosten. Je kan het uiterlijk van de applicatie vergelijken met de weer-app Solar, die op zijn beurt weer meeging in de trend met kleurovergangen die zo bepalend werden na de todo-app Clear. In Haze wordt de kleurovergang op de achtergrond gebruikt om de temperatuur van morgen aan te geven. Zie je een neergaande animatie, dan wordt morgen kouder. Bij een opwaartse juist warmer. Hoe harder de animatie, hoe groter het verschil.

De bediening van Haze bestaat uit vegen en is meer nog dan handig, lekker om mee te spelen. Trek het beeld naar onder en je ziet een vijfdaagse voorspelling, trek nog verder naar onder en je komt in een instellingenscherm en ziet onder andere verschillende thema’s die je kan instellen. Net als in Clear moet je een aantal ontgrendelen.

Daarop zie je in een centraal rondje de huidige temperatuur. Met horizontale veegbewegingen of knoppen onderin, krijg je ook informatie over het aantal zonuren te zien en de kans op regen. Dat zijn puur de rondjes centraal in beeld. Je kan op elke drukken om meer informatie te zien. Tik op de temperatuur en je ziet ook de maximum-, gevoels- en minimumtemperatuur, alsmede de windrichting en snelheid. In de urental zie je het weerbeeld in een pictogram, zonsopkomst, ondergang, bewolktheid en UV-waarde. Bij regen zie je ook of je een paraplu nodig hebt, hoeveel millimeter regen er valt, de mbar-luchtdruk en de luchtvochtigheid. Wat echter opvalt, is dat de waarden nogal verschillen met de gerenommeerde weer-apps Live Weer en WeatherPro. Zo geeft hij bijvoorbeeld in de zestig procent luchtvochtigheid aan ten opzichte van ruim tachtig in de genoemde apps.

Haze oogt fraai, maar gegevens zijn niet meteen duidelijk en vloeken met andere apps. Vorm gaat hier boven functie.

Downloaden: Haze (€0,89 ter introductie, daarna €2,69, iPhone, iOS 6.0+)


WeatherTable

Weer-apps WeatherTableWeatherTable animeert niet zo fraai als Haze, maar is ook moeilijk een lelijke applicatie te noemen. Als je op een plaatsnaam tikt, lees je overzichtelijk een 14-daags vooruitzicht onder elkaar. Daaronder zie je meteen de weersprognose voor de rest van het jaar, opgetrokken uit de gemiddelden van vorige jaren. Voer dus vooral al je eventuele vakantiebestemmingen in om per halve maand te kijken hoe het weer op een locatie er meestal uitziet. Een leuke eigenschap waarmee WeatherTable een interessante niche heeft gevonden.

Het weersvoorspelling van de komende dagen en de jaarprognose kan je aanraken om de dag in grafieken uitgebeeld te zien. Onderin zie je in AM-PM model het tijdstip op de dag en een grijze lijn laat daarin de temperatuur van het moment zien. Bij de dagwaarden worden de maximum- en minimumtemperatuur uitgedrukt in cijfers. Onderin beeld zie je daarnaast de hoeveelheid neerslag, gewoon verwerkt in dezelfde grafiek. De waarden zijn er helaas niet exact in te lezen, maar de lijn geeft een heldere indicatie van wanneer op de dag de regenval wordt verwacht. We vermoeden dat die waarde op de dag zelf wel wat nauwkeuriger is dan over anderhalve week. In de jaarprognose zie je waar het weer uit bestaat. Hoeveel procent kans er is op zonneschijn, motregen, regen en hevige regen zie je opgesomd onder elkaar. Daarboven de gemiddelde laagste en hoogste temperatuur, met daaronder de records.

Ontwikkelaar Keming Labs laat iPhoneclub.nl weten dat een update met daarin een 24 uurs-tijdsindeling op de rol staat. Gelukkig kan je nu al kiezen om de temperatuur in graden Celsius weer te geven. Omdat de applicatie jaarprognoses en uitschieters daarop laat zien, biedt hij qua informatie meer dan zijn minimalistische uiterlijk doet vermoeden. De app verpakt het gewoon sexy. Beperkte, specifieke functie én vorm.

Downloaden: WeatherTable (€1,79, iPhone. iOS 4.3+)


Sky – Minimal Weather

Weer-apps roze want warm SkySky – Minimal Weather is het schoolvoorbeeld van hoe het niet moet en precies het soort app waar we in de inleiding de draak mee steken. Het bestaat letterlijk uit niet meer dan een weerbericht op basis van je locatie uitgevoerd op een achtergrondkleur met een subtiele kleurovergang. Hoe warmer de kleur is, hoe warmer de temperatuur. Dat is de gimmick. Verder valt bij Sky op dat de app gebruik maakt van de weerpictogrammen van Adam Whitcroft, de man die er met zijn iconagrafie bijna eigenhandig voor heeft gezorgd dat er zoveel van dit soort weerapps zijn.

Maar de informatievoorziening van de app is lachwekkend. In een pictogram bovenin beeld zie je het weerbeeld en de huidige temperatuur, daaronder het weertype en de maximum- en minimumtemperatuur van de dagen erop. De app is dus niks uitgebreider dan het weerwidget in het notificatiecentrum van iOS. Sky mag dan gratis en reclameloos zijn, aan zo’n app heb je niks. Minimalisme an sich is niet genoeg reden om een applicatie aan te raden.

Downloaden: Sky – Minimal Weather (gratis, iPhone, iOS 6.0+)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 18 februari 2013, 19:55
Categorie Het weer
Onderwerpen neerslag, weerbericht

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.