Apple pakt marktaandeel van Sony en Nintendo af: iPhone op 19%

Apple neemt een steeds groter marktaandeel in de mobiele gamesmarkt in. Vooral bij de Sony PSP haalt de iPhone marktaandeel weg. Maar ook in de normale gamesmarkt groeit Apple door tot een factor om rekening mee te houden.

flurry gamesApple heeft 19% van de markt voor mobiele games in handen. Het afgelopen jaar is dat gegroeid van 5% naar 19% in de Amerikaanse markt voor draagbare games. Sony’s marktaandeel met de PSP werd daardoor gehalveerd in omzet en die van Nintendo ging omlaag van 75% naar 70%. Kijken we naar de totale markt voor games (dus inclusief de huiskamerconsoles), dan had het iPhone OS vorig jaar nog een marktaandeel van 1% en dat is gegroeid naar 5%.


Mobiele games worden steeds belangrijker in het totaal en Apple’s aandeel daarin groeit navenant. Dat is knap, want Apple is een nieuwkomer in een markt die gedomineerd wordt door gevestigde merken. Onderzoeker Peter Farango zegt: “Controlling 5% revenue of a $10 billion industry in just a year and a half is significant. From a market share perspective, console games lost ground to portable platforms and iPhone.”

Misschien komt de groei van de iPhone ook door de economische situatie: spelletjes voor gameconsoles zijn relatief duur, terwijl Apple’s prijspeil in de App Store met €0,79 tot zo’n €7,99 per game extreem laag ligt.

Het blijkt allemaal uit cijfers die Flurry Analytics heeft gepubliceerd. Als Apple volgende maand de iPad uitbrengt, waar al diverse games voor zijn aangekondigd, kan de markt nog meer verschuiven in de richting van Apple. Ontwikkelaars kunnen ingewikkelder games maken en hebben een groter scherm tot hun beschikking. Uit een eerder onderzoek van Flurry bleek, dat meer dan een derde van de iPhone-ontwikkelaars afkomstig zijn uit de traditionele gamesindustrie. Er zitten grote namen tussen, zoals EA en Gameloft. Flurry waarschuwt dat bedrijven als Sony, Nintendo en Microsoft maatregelen moeten nemen, als ze willen voorkomen dat Apple nog meer van hun marktaandeel oppeuzelt.

Hieronder zie je twee grafieken van Flurry:
flurry marktaandeel games

In de markt voor mobiele games heeft Apple nu een groot gedeelte van Sony in afgepakt.

Flurry iphone marktaandeel

Het lijkt misschien weinig, maar gezien de lage prijs van iPhone-games is een marktaandeel van 5% behoorlijk wat.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt
23 maart 2010 om 9:35
Onderwerp
Categorie
Games
11 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.