Apple koopt C3, mogelijk plannen voor 3D-kaarten in iOS Maps

Apple heeft in korte tijd voor de derde keer een kaartenbedrijf gekocht. Het Zweedse C3 is gespecialiseerd in 3D-kaarten. Eerder kocht Apple Poly9 en Placebase.

boston c3Apple heeft voor de derde keer een kaartenbedrijf overgenomen. Deze keer is C3 Technologies de gelukkige, een bedrijf dat gespecialiseerd is in 3D-kaarttechnologie. Apple gaat het mogelijk gebruiken voor de in eigen huis ontwikkelde iOS-kaartenapplicatie, die gebruikt maakt van Google Maps. In 2009 nam Apple het bedrijf Placebase over en daarna volgde vorig jaar 3D-kaartenmaker Poly9.

Daaruit bleek al dat Apple interesse heeft in 3D-kaarten. Die interesse wordt nog eens bevestigd door de huidige aankoop, want C3 is ook gespecialiseerd in 3D-kaarten. Dat Apple het bedrijf heeft gekocht, was lange tijd onduidelijk. In augustus maakte C3 bekend dat ze waren overgenomen en zouden stoppen met hun activiteiten. Er was wel speculatie dat Apple achter de aankoop zat, maar pas nu is dat bevestigd. Het Zweedse bedrijf werkt nog steeds in Zweden maar maakt officieel deel uit van de iOS-divisie van Apple. Voormalig CEO Mattias Astrom, CFO Kjell Cederstrand en productmanager Ludvig Emgard noemen zich sindsdien het ‘Sputnik’-team.

C3 Technologies maakt fotorealistische 3D-kaarten aan de hand van camerabeelden, waarbij ook kleine details zoals bomen en verkeersborden zeer scherp te zien zijn. Ze maken daarbij gebruik van (voorheen geheime) technologie uit de defensie-industrie. Het bedrijf is een spin-off van Saab AB en ontstond in 2007. De toepassingen die C3 wil maken zijn niet gericht op de oorlogsindustrie, maar op sociale en commerciële toepassingen.

Met deze nieuwe aanwinst kan Apple nog meer op eigen benen staan als aanbieder van kaartdiensten, los van Google. Daarbij kan Placebase uiteindelijk Google Maps vervangen, waarbij de technologieën van Poly9 en C3 voor het benodigde wow-effect gaan zorgen. Verder is Apple nog bezig met een verkeersdatabase, op basis van gebruikersgegevens. Apple heeft in het openbaar al eens aangegeven, dat ze bezig zijn een dergelijke verkeersdienst te ontwikkelen.

In onderstaand filmpje krijg je een 3D-beeld te zien van de Hoover Dam, een populaire toeristische bezienswaardigheid voor mensen die Las Vegas bezoeken.

Een ander voorbeeld is een 3D-weergave van de stad Oslo:

Via: 9to5mac

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 29 oktober 2011, 20:35
Categorie Navigatie
Onderwerpen 3d, apple, wenskaarten

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.