Apple neemt kaartleverancier Placebase over en richt Geo Team op

Apple heeft de kaartdienst Placebase gekocht en een 'Geo Team' opgericht. Placebase is een kaartdienst waarmee je allerlei informatielagen kunt toevoegen. De overname vond in juli in alle stilte plaats. Apple heeft nog niet laten weten wat ze met Placebase van plan zijn.

placebaseApple heeft de kaartleverancier Placebase gekocht, zonder daar veel ruchtbaarheid aan te geven. De overname zou al in juli hebben plaatsgevonden en leidt nu tot speculaties dat Google Maps z’n langste tijd heeft gehad op toestellen als de iPhone en iPod touch. De voormalige CEO van Placebase is tegenwoordig lid van Apple’s Geo Team. Vorig jaar publiceerde de website GigaOM al een vergelijking van Placebase versus Google Maps. Het mooie is dat je met Placebase veel meer mogelijkheden hebt om te personaliseren en dat er allerlei datalagen mogelijk zijn.

Waarom Apple de aankoop precies heeft gedaan, is nog niet bekendgemaakt, maar het zou iets ermee te maken kunnen hebben dat Apple rijkere locatiegebaseerde diensten wil kunnen aanbieden op de iPhone. Of het is simpelweg bedoeld om een eigen kaartdienst te kunnen aanbieden, zodat Apple steeds minder afhankelijk van Google wordt.

google aquisitionsApple is op meer gebieden bezig om zelfvoorzienend te worden, bijvoorbeeld bij de productie van chips voor de iPhone (en mogelijk ook voor de Tablet). Hiervoor namen ze het bedrijf PA Semi over.

Google is ook voortdurend bezig met overnames en investeringen in externe bedrijven. Uitgetekend in een soort metrokaart levert dat een mooi beeld op. Elke metrolijn staat voor een andere insteek, bijvoorbeeld Technology, Imaging, Social en VoIP. De volledige kaart (met zoommogelijkheid) is te zien op de website Meet The Boss.

Terug naar Placebase: deze kaartdienst biedt onder de naam PushPin een API aan, waarmee externe ontwikkelaars extra informatielagen kunnen maken. Een voorbeeld daarvan is te zien op de website PolicyMap. Het nieuws over de overname kwam naar buiten toen Fred Lalonde, oprichter van openplaces.org in een tweet bekendmaakte dat Apple het bedrijf Placebase had gekocht. Openplaces maakte gebruik van de API en merkte dat de website van Placebase opeens offline was gehaald. Maar niemand besteedde veel aandacht aan de onthulling… totdat Computerworld twee maanden later besloot om eens wat informatie over Placebase CEO Jaron Waldman te verzamelen. Hij blijkt volgens LinkedIn zijn baan als CEO te hebben ingeruild voor een baan in het ‘Geo Team’ van Apple.

Via: Computerworld

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 1 oktober 2009, 13:27
Categorie Apple

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.