alternote-app-mac

Review: Alternote, een simpele Mac-tekstverwerker voor Evernote

Review van Alternote, een minimalistische notitie-app voor de Mac met sterke koppeling naar Evernote. Eigenlijk is Alternote een tekstverwerker voor Evernote. Hoog tijd om deze app eens uitvoerig te testen!
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

Alternote is een notitie-app voor Evernote. Dat is de meest simpele uitleg van deze app, die vanaf eind februari 2015 in de Mac App Store te downloaden. Maar wie dat wil, kan de app nu al in betaversie installeren. De naam Alternote geeft eigenlijk al aan waar deze app voor bedoeld is: als alternatief voor mensen die Evernote als een soort tekstverwerker voor aantekeningen gebruiken. Zelf heeft Evernote niet een interface die is afgestemd op gebruik als notitie-app. Alternote heeft dat wel.

alternote-mac

De makers van Alternote kondigden hun plannen vorig jaar september al aan in het Evernote-forum. Ze lieten daarbij ook meteen weten wat de insteek was: een simpele en bruikbare app om notities te maken voor de Mac, met volledige ondersteuning voor de Evernote API. Om de betaversie van Alternote in handen te krijgen klik je op een knop op de website van de ontwikkelaar. Na het invullen van je e-mailadres krijg je een downloadlink toegestuurd.

Alternote werkt verplicht met Evernote

Alternote is vooral handig voor notities, ideeën, gewoon stukjes schrijven – en misschien wel voor het schrijven van een heel boek. Want waarom zou je niet Evernote gebruiken om alle stukken tekst van een boek te schrijven, om ze vervolgens samen te voegen tot een boek? De meeste mensen zullen het echter gewoon gebruiken voor korte schrijfklusjes. De app steunt sterk op Evernote. Bij het opslaan van notities worden ze niet langs een Alternote-server gestuurd (met kans op hacks, aftappen en ander onheil), maar rechtstreeks naar de Evernote-servers. Die staan op Amerikaans grondgebied, dus hou er rekening mee dat de Amerikaanse overheid erin kan snuffelen. Meteen na het opstarten van de app moet je inloggen met je Evernote-account en de app toestemming geven om de komende 10 jaar toegang te verlenen (korter mag ook). Zonder Evernote-account werk het niet.

alternote-app-mac

Drie kolommen of afleidingsvrij

De interface van Alternote bestaat uit drie kolommen, met aan de linkerkant je notitieboeken, notities en tags. In het midden zie je een lijst met notities en de inhoud van een notitie aan de rechterkant. Daarmee wordt de belofte ‘minimalistisch’ nog niet echt waargemaakt. Maar gelukkig is er ook een speciale afleidingsvrije modus. Daarbij is slechts één vlak te zien, waarmee je je tijdens het typen helemaal kunt concentreren op de tekst. Je kunt ook wisselen tussen dag- en nachtweergave, er zijn zeven verschillende lettertypes en meerdere lettergroottes. Ook kun je de achtergrondkleur van de linkerkolom aanpassen. Markdown wordt echter niet ondersteund.

alternote-vrijdag-1

Er zitten meerdere schrijffuncties in, zoals woorden tellen terwijl je schrijft, gekleurde tags om snel bepaalde notities terug te vinden. En om de boel georganiseerd te houden kun je notities voorzien van een sterretje en taken op een ingebouwde todo-lijst zitten. Het schrijven van een compleet boek met deze app is dus eigenlijk niet eens zo vergezocht en is best haalbaar. De verschillende hoofdstukken geef je verschillende kleuren en op de todo-lijst zet je klussen die je nog moet uitvoeren: interviews die je moet doen, boeken die je nog moet raadplegen.

alternote-vrijdag-2

Om Alternote te kunnen gebruiken heb je minimaal OS X 10.9 nodig. De download is slechts 4MB. Alternatieven zijn Blogo (duur!), Nutella (lelijk!) en vJournal (dagboek, geen notitieblok).

Conclusie Alternote review

tekstinstellingen-alternoteAlternote bevindt zich momenteel nog in betafase, maar daar is tijdens het gebruik niets van te merken. De app ziet er mooi uit, werkt zonder haperen en is nu al een aanrader. De Oekraïense ontwikkelaar heeft erg z’n best gedaan om de schrijfervaring zo prettig mogelijk te maken. De nachtmodus en de afleidingsvrije modus vind ik het meest handig. Het kan soms laat worden, als je aan je eigen boek zit te schrijven. Alternote synchroniseert automatisch met Evernote, dus je hebt er geen omkijken naar: overal waar je inspiratie krijgt kun je meteen beginnen te schrijven. Op de iPhone en iPad is het nog wel even behelpen, want een bijbehorende iOS-app is er (nog) niet. Maar desondanks: echt een aanrader als je wat lekkerder en overzichtelijker door je Evernote-notities wilt bladeren.

Pluspunten

  • Erg geschikte tekstverwerker voor mensen die veel gebruik maken van Evernote
  • Alles wordt automatisch gesynchroniseerd met de online Evernote-server
  • Ziet er ook mooi uit op Retina-schermen
  • Afleidingsvrije modus, nachtmodus, alles zit erin

Minpunten

  • Geen Markdown
  • App is nog in betaversie (dus nog niet 100% te vertrouwen, maar wij hadden geen problemen tijdens het gebruik)

Downloaden: Alternote (gratis)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 7 februari 2015, 11:21
Categorieën Desktop, Productiviteit
Onderwerpen evernote, notities
Devices Mac, MacBook
Software macOS

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.