Aanraders: 10 iPad-apps die de moeite waard zijn, deel 1

Welke applicaties zijn op dit moment aan te raden op de iPad? Redacteur Gonny geeft haar huidige lijst van 10 aanraders, waaronder Labyrinth, Flight Control HD, Planeten, iSigns, Pad Info, Wunder Map en Tweeterena.

ipad applicatiesDrie redacteuren van iPad Planet lopen inmiddels een paar dagen met een iPad rond. Een vraag die we vaak krijgen is: welke applicaties zijn nou leuk om te hebben? In het begin is het nog zoeken naar echt leuke apps en de hoge prijzen van de iPad-applicaties houden ook veel mensen tegen. Daarom mijn persoonlijke lijstje van 10 iPad-applicaties die ik de moeite waard vind om eens te bekijken (in willekeurige volgorde). Omdat er steeds nieuwe en interessante iPad-applicaties bij zullen komen, is dit niet de definitieve lijst en ik durf ook niet te beweren dat dit de ‘beste’ applicaties zijn. Iedereen heeft zo z’n eigen voorkeuren, maar deze zijn mij wel het best bevallen.

1. WunderMap

wundermapDeze gratis iPad-applicatie is leuk voor mensen die van kaarten, weersinformatie en webcams houden. WunderMap toont een kaart, met daarop een projectie van temperaturen. Je kunt ook losse layers met neerslag en wolken zichtbaar maken. Die layers zijn te vergelijken met de animaties van Buienradar, maar werken bij neerslag voorlopig alleen in de VS, maar de wolken kun je wel zichtbaar maken. WunderMap is het grootste netwerk van persoonlijke weerstations (ruim 16.000 stuks). Bij elk weerstation kun je een grafiekje, luchtdruk en meer detailgegevens opvragen.
Downloaden: WunderMap (gratis)

2. Twitterrific for iPad

twitterrificAanvankelijk was ik enthousiast over Tweeterena 2 for iPad, een nuttige Twitter-applicatie die de laatste tweets van je vrienden laat zien en waarbij je ook zelf berichten kan sturen. Alle basisfuncties zit erin, inclusief meerdere accounts, vertaalfunctie, nearby tweets, trends, zelfs een functie die Follow Friday makkelijker maakt. Als ik de iPad in een dock naast mijn computer zet, kan ik met één oog alle tweets van vrienden volgen. Maar toen ontdekte ik dat Twitterriffic ook al een aangepaste iPad-applicatie heeft gemaakt, die eveneens gratis is. Alle andere Twitter-applicaties kunnen van m’n iPad af, met deze kan ik wel een tijdje vooruit. TweetDeck heeft het helaas niet gehaald bij mijn favorieten, die kwam in het lijstje met iPad-afraders terecht.
Downloaden: Twitterrific for iPad (gratis)

3. Smule Magic Piano

smule magic pianoSmule staat erom bekend dat ze altijd de meest maffe muziekinstrumenten maken. Iedereen kent Smule van de iPhone-fluit Ocarina, maar op de iPad hebben ze gekozen voor een piano waar iedereen op kan spelen. Je kunt freestyle pianospelen door met je vingers op een (volledig zwart!) scherm te bewegen, zelfs met meerdere mensen tegelijk. Het klinkt als een avantgardistisch muziekstuk. Er is ook een optie waarbij gekleurde stipjes naar beneden komen op het scherm: door erop te tikken blijk je op een wonderbaarlijke manier opeens piano te kunnen spelen. Daarnaast is er nog een cirkelvormige piano waarop je muziekstukken kunt spelen. Zoek je een echte, gewone piano dan vind ik Pro Keys (1,59) een aanrader. Hou je meer van muziekmaken voor de lol, dan is Magic Piano van Smule echt eentje die je moet hebben.
Downloaden: Smule Magic Piano (€2,39)

4. Flight Control HD

flight controlDe prijs van €3,99 is even schrikken als je €0,79 voor de iPhone-versie gewend bent, maar bij Flight Control HD krijg je dan ook een vier keer zo groot speelveld. Er is slechts één kaart meegeleverd in deze HD-versie van Flight Control, met 4 verschillend gekleurde landingsbanen en 3 helicopterplatformen. Voor wie de game niet kent: er komen vliegtuigeen binnenvliegen op het scherm en je moet met je vinger een lijn trekken naar de juiste landingsbaan. Naarmate er meer vliegtuigen in beeld zijn wordt de kans groter dat ze botsen. Door het grote oppervlak is het lastig om al het vliegverkeer in de gaten te houden. Zoals Elger in zijn review van Harbor Master ook al opmerkte: de game zelf is eigenlijk niet vernieuwd, er zijn geen nieuwe elementen toegevoegd. Je hebt alleen een veel groter speeloppervlak waardoor de uitdaging groter is. Twee vernieuwingen heb ik wel ontdekt: schaduwen onder de vliegvelden en de mogelijkheid om vanuit de game naar je muziekcollectie te gaan om een ander achtergrondmuziekje te kiezen.
Downloaden: Flight Control HD (€3,99)

5. Adobe Ideas

Al eerder besproken: een tekenapplicatie van Adobe, waarmee je met je vinger op het scherm kunt tekenen. Het lukt me niet om de mooie plaatjes te maken die Adobe zelf als voorbeeld in de App Store heeft gezet, maar je kunt de app ook gewoon gebruiken als je iemand even iets wil voorrekenen, of een schets/routekaartje wilt maken, als alternatief voor een bierviltje. De echte kunstenaars kiezen misschien liever voor Brushes, maar ik heb aan Adobe Ideas wel genoeg.
Downloaden: Adobe Ideas (gratis)

6. iSigns HD

isignsiSigns HD van de Nederlandse ontwikkelaar Laan Labs heb je misschien al gezien tijdens de liveuitzending van iPhoneclub en OMT, afgelopen donderdag. Ik liet toen de applicatie zien, om duidelijk te maken dat mensen hun telefoon moeten uitzetten. iSigns kan van pas komen als je presentaties moet geven of iemand op afstand iets duidelijk wilt maken. Er zitten bordjes in om te waarschuwen voor nucleaire straling of vergif, om duidelijk te maken dat mensen een helm op moeten zetten of hun sigaret moeten doven, of verkeersborden om te waarschuwen voor een gevaarlijke situatie. Ik zie nog niet snel een wegwerker met een iPad-bord staan, maar als je even iemand een seintje wilt geven kan het toch van pas komen. Helaas kun je niet zelf symbolen of teksten toevoegen.
Downloaden: iSigns HD (gratis)

7. Planeten / GoSkyWatch Planetarium

Een Nederlandstalige applicatie waarmee je allerlei informatie over de aarde en de sterrenhemel kunt opvragen – en nog gratis ook! Planeten geeft op basis van je huidige locatie de sterrenhemel weer. Voor alle planeten kun je ook de actuele zichtbaarheid en aanvullende gegevens opzoeken. Maar Planeten is bovendien te vergelijken met Google Earth, maar dan voor alle planeten in ons zonnestelsel. Je kunt namelijk een 3D-modellen van alle planeten bekijken en erop inzoomen. Een kompas helpt je om de juiste richting te vinden. Het mooie is dat je de iPad ook recht boven je hoofd kunt houden om de 2D-weergave van de sterrenhemel te bekijken (waarbij de applicatie zich daarop aanpast). Misschien is het wat te eenvoudig voor de professionele sterrenkijkers, maar voor mij als amateur voldoet het prima. De applicatie is volledig in het Nederlands.

goskywatch

Later kwam ik nog een andere applicatie tegen die ook helemaal fantastisch is: GoSkyWatch Planetarium for iPad. Hiermee kun je meer dan 200 afbeeldingen van planeten en sterren bekijken. Je krijgt een overzicht van de volledige sterrenhemel en aan de hand van overlays herken je gemakkelijker de sterrenbeelden. Aanrader!

Downloaden: Planeten en GoSkyWatch Planetarium for iPad (beide gratis)

8. Pad Info

pad infoDe applicatie zelf ziet er niet mooi uit en heeft in alle vier hoeken een wisselende advertentie, maar Pad Info levert wel informatie waar je als geek op zit te wachten: hoeveel RAM is er in gebruik en hoeveel geheugen is er nog vrij? Zo kwam ik erachter dat er van de 32GB opslagruimte op de iPad maar 29GB beschikbaar is om zelf applicaties op te slaan. De applicatie toont ook je resterende batterijduur, maar rekent dat domweg om: bij een batterijstatus van 85% heb je nog 8,5 uur gebruiksduur en bij een batterijstatus van 95% is het 9,5 uur.
Downloaden: Pad Info (gratis)

9. Labyrinth 2 HD

Labyrinth komt op het grote scherm van de iPad veel beter tot z’n recht. Sinds versie 2 hebben de makers er allerlei extra’s in gestopt, zoal kanonnen, windvlagen, en verschuivende panelen, waardoor het rondrollen van de kogel opeens een complex karwei wordt. Labyrinth 2 borduurt daar in de HD-versie op voort. Door het formaat van de iPad speelt het veel lekkerder: je hebt nu echt een stevig speelbord in handen, die je met twee handen moet vastpakken. Wie de prijs van €5,99 toch wat hoog vindt kan eerst de Lite-versie proberen.
Downloaden: Labyrinth 2 HD (€5,99)

labyrinth

10. Kindle, iBooks en GoodReader

Het ligt voor de hand om de iPad-applicatie iBooks te gebruiken, maar eigenlijk vind ik de applicatie Kindle op de iPad veel makkelijker. Amazon heeft wat mij betreft een veel interessanter aanbod van boeken en ze zijn over het algemeen goedkoper. Bijna alle populaire boeken kosten nog steeds $9,99 terwijl Apple voor populaire titels vaak $12,99 rekent. Qua gebruikerservaring is er weinig verschil; Kindle maakt net zo goed gebruik van het grotere scherm van de iPad. De enige reden waarom ik toch iBooks heb geïnstalleerd is dat je zo makkelijk ePub-bestanden naar iTunes kunt slepen om ze daarna meteen op de iPad te lezen. Ook heb ik GoodReader (€0,79) gekocht omdat je ik daarmee al mijn boeken in PDF-formaat met hetzelfde gemak op de iPad kan lezen. Via websites als Lifehacking.nl kun je regelmatig interessante productiviteitsboeken downloaden in PDF-formaat, vaak zelfs gratis. Voor mij is de combinatie Kindle, iBooks en GoodReader daarom het meest ideaal. Bovendien hou ik zo een beetje zicht op mijn collectie: één app waar honderden boeken in staan wordt een chaos, nu heb ik per applicatie een stuk of 20.
Downloaden: Kindle (gratis), iBooks (gratis), GoodReader (€0,79)

ibooks

Alle genoemde applicaties zijn in de Nederlandse App Store te vinden, tenzij anders aangegeven. Je kunt deze apps via iTunes op de desktop gewoon met je Nederlandse iTunes-account installeren (zoals eerder uitgelegd). De genoemde prijzen van apps zijn onder voorbehoud, ze kunnen in de toekomst wijzigen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 10 april 2010, 16:21
Categorie Uncategorized
Onderwerpen advies, applicaties, hoesje, ipad, sport, waterproof

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.