iculture-populaire-apps
Populaire Apps De meest gedownloade apps van de afgelopen week

Afraders: 10 iPad-applicaties die je beter kunt overslaan

De iPad is een prachtig apparaat, maar toch is het niet alleen goud wat er blinkt. Bijvoorbeeld als het om nieuwe applicaties gaat, die speciaal voor de iPad zijn aangepast. Er zijn in de App Store heel applicaties die je installeert en later denkt: Bah, wat moet ik ermee?” Bij het ontdekken van nieuwe iPad-applicaties […]
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

fireplaceDe iPad is een prachtig apparaat, maar toch is het niet alleen goud wat er blinkt. Bijvoorbeeld als het om nieuwe applicaties gaat, die speciaal voor de iPad zijn aangepast. Er zijn in de App Store heel applicaties die je installeert en later denkt: Bah, wat moet ik ermee?” Bij het ontdekken van nieuwe iPad-applicaties kwam ik meerdere applicaties tegen, die me zijn tegengevallen. De volgende 10 heb ik meteen weer weggegooid.

  1. WordPress (gratis): Nog steeds dezelfde beperkingen als de iPhone-applicatie, alleen is alles iets groter. Het scherm van de iPad is groot genoeg om je website via Safari te bewerken, geen aparte app nodig dus.
  2. EncycloPad (gratis) en Wikipanion (gratis): Wikipedia doorzoeken, ook in de Nederlandse taal. Maar dat kan in de browser ook. Hetzelfde geldt trouwens voor treinapplicaties: als ze niets extra’s te bieden hebben, zijn ze eigenlijk niet meer nodig. De website van de NS is namelijk prima te gebruiken op de iPad.
  3. TweetDeck (gratis): Deze applicatie lijkt op de iPad constant achter te lopen. Jammer, want een echt goede Twitter-applicatie voor de iPad heb ik nog niet gevonden. In potentie een mooie app, maar dan moet het wel goed werken.
  4. Fireplace (€0,79): Deze applicatie kostte me maar €0,79 maar toch voel ik me bekocht. Het idee van een knappend haardvuur op het iPad-scherm leek me leuk. Maar het filmpje dat wordt getoond is niet in hoge resolutie. Het concurrerende Fireplace HD (ook €0,79) is van betere kwaliteit.
  5. fireplace

  6. Your Articles Today (€1,59): Deze app werd gratis weggegeven en zag er mooi uit omdat de artikelen als een soort krant zijn opgemaakt. Maar misschien had ik de omschrijving ‘de rss-lezer voor de computeranalfabeet’ wat beter moeten lezen. Deze app is leuk als je in het wilde weg wat nieuwtjes wilt lezen, maar als je beroepsmatig veel rss-feeds moet doorlezen ben je met NetNewsWire of NewsRack beter af. De ontwikkelaar geeft dat gelukkig ook gewoon toe.
  7. Eastern Lute (€1,59): Ook dit was een applicatie die een dag lang gratis werd weggegeven. De Chinese ontwikkelaar MEET Studio brengt nog meer muziekapplicaties uit. De Chinese Zither van deze ontwikkelaar bevalt me wel (maar die is momenteel even uit de App Store verdwenen). Over het algemeen vallen de instrumenten van deze ontwikkelaar toch tegen. Bij Chinese Zither had ik geen idee hoe ik het instrument zou moeten bespelen en de tutorial hielp me ook al niet verder. Voor €0,79 koop je een piano of ander iPad-muziekinstrument dat wél leuk is.
  8. ABC Player (gratis): Het leek zo veelbelovend en hij staat ook in de aanbevelingslijstjes van veel Amerikaanse websites. ABC Player belooft volledige episodes van populaire tv-series zoals Desperate Housewives, Grey’s Anatomy en Lost. Maar zoals verwacht is de applicatie niet vanuit Nederland te gebruiken in verband met rechten. Zolang je je IP-adres niet gaat faken, doet de applicatie niets (behalve klagen over netwerkproblemen).
  9. eztweet

  10. SoundHound (€3,99): SoundHound van Midomi kan muzieknummers herkennen wanneer je neuriet of de microfoon van de iPad laat meeluisteren als je in een café bent. Bij dit soort applicaties vraag ik me eigenlijk af waarom je een grote uitvoering van de app nodig hebt, terwijl het toch eigenlijk gaat om het luisteren en herkennen van een liedje. De wereld is verdeeld in SoundHound- en Shazam-fans, ik hou het voorlopig op de gratis iPad-applicatie van Shazam. Wel sympathiek van SoundHound is dat ze een universele applicatie hebben uitgebracht. Kopers van de iPhone-versie hoeven daardoor niet opnieuw hun portemonnee te trekken.
  11. EzTweet Plus (€0,79): Het kost €0,79 en je hebt er eigenlijk bijna niets aan: je kunt met EzTweet alleen een Twitter-berichtje sturen in een grafisch grappige interface. EzTweet Plus wekt door de toevoeging ‘Plus’ dat het nogal wat extra functies heeft, maar het enige wat de applicatie te bieden heeft is een scherm om een nieuwe tweet de wereld in te sturen. Onderin beeld is een soort tag cloud van trending topics te zien, maar dat is dan ook het enige. Je kunt geen tweets van anderen zien of erop reageren. Je kunt in je tweets geen URL-verkorters gebruiken, geen afbeeldingen invoegen, helemaal niets.
  12. Twittelator Pad for Twitter (€3,99): Nog een andere Twitter-applicatie en deze keer eentje die vrij prijzig is. Het is natuurlijk een kwestie van smaak, maar ik vind Twittelator Pad met z’n postpapier-thema en andere vrolijke extra’s teveel kermis uitstralen. Ik neem liever een overzichtelijke app zoals Twitterrific for iPad (gratis).

twittelator pad

Bonus: Stephan Osseweijer ontdekte dat de game Hit Tennis 2 geen aanrader is. Gelukkig is het een gratis app, maar alternatieven zijn er ook niet. We hebben nog geen leuke tennisgames voor de iPad kunnen vinden.

Dit lijstje bevat de persoonlijke opinie van de auteur. Het kan natuurlijk best voorkomen, dat er mensen zijn die wel enthousiast worden van een bepaalde applicatie. Ook zijn de genoemde prijzen onder voorbehoud (ze kunnen in de toekomst wijzigen) en kan het voorkomen dat je bepaalde applicaties alleen in de Amerikaanse App Store vindt.

Deze lijsten zijn gebaseerd op afgelopen week. Een aantal van de toen gratis apps heeft inmiddels weer een prijskaartje.

Reacties: 11 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.